Lahjakorttini vanhenee, kuulun riskiryhmään enkä halua tulla kellumaan koronan vuoksi. Saanko lisää voimassaoloaikaa lahjakortilleni?

Saat toki. Me joustamme poikkeusoloissa (ja yleensä kyllä muutenkin). Voit tulla koronatilanteen jälkeen kellumaan vanhaksi menneen lahjakortin kanssa ilman eri sopimusta.

Mikäli lahjakorttisi on kuitenkin ostettu Elämyslahjoilta, on tilanne hieman hankalampi. Me emme voi myöntää lisäaikaa elämyslahjojen lahjakortteihin, mutta voimme pyytää.

Mikäli sinulla on vanhaksi menevä elämyslahjojen lahjakortti, voit ilmoittaa sen koodin meille, me merkkaamme sen käytetyksi ja lähetämme sinulle oman lahjakorttimme tilalle. Näin saat vaihdettua vanhaksi menevän lahjakortin sellaiseen, jossa voimassaoloaikaa on pidennetty.

Onko kellunta-allas ahdas?

Tämä on yleisin saamamme kysymys. Älä huoli, allas on tilava ja ilmava. Kansi on kevyt ja voit halutessasi jättää sen auki. Voit myös jättää altaan valon päälle tai kuunnella musiikkia koko kellunnan ajan. Yksikään asiakkaamme ei ole jättänyt menemättä altaaseen sen nähtyään.

Mikäli jännität kovasti kellunta-altaan ahtautta, suosittelemme varaamaan Float Roban huoneen 1 tai 2. Näissä huoneissa oleviin kellunta-altaisiin mennään ovesta ja sisällä mahtuu seisomaan hyvin. Itse kelluntakokemus on kuitenkin samanlainen, kuin muissakin altaissamme.

Miten valmistaudun kelluntaan?

Suosittelemme syömään kevyesti ennen kelluntaa. Kofeiinin nauttimista kannattaa sen sijaan välttää muutama tunti ennen meille tuloa. Kahvia ja teetä on tarjolla heti kellunnan jälkeen. Myös karvojen poistamista juuri ennen kelluntaa tulee välttää, sillä Epsom suola saattaa aiheuttaa kirvelyä. Alempaa FAQ:sta löytyy lisäksi ohjeita tuoreiden hiusten värjäysten ja tatuointien kanssa toimimiseen.

Tarvitsenko uima-asua?

Et tarvitse. Kellunta-allas sijaitsee yksityisessä huoneessa, jonka saa lukkoon. Uima-asua voi toki käyttää, mutta kokemus on parempi ilman – altaan vesi ja ilma ovat ihon lämpöisiä, jolloin keho ikäänkuin katoaa veden ja ilman sekaan. Uima-asu kuitenkin yleensä tuntuu päällä ja ehkä puristaakin hieman. Tällöin kokemus ei ole yhtä aistiärsykkeetön.

Kuinka paljon aiemmin paikalle pitää saapua?

Ensimmäisellä kerran paikalle on hyvä saapua noin 10-15 minuuttia ennen ajanvarauksen alkua. Tullessasi Float Kalliolle tai Float Roballe, soita portin vieressä olevaa ovikelloa, käy sisään porttikongissa ovikellon kanssa samalla puolella olevasta ovesta ja henkilökunta ottaa sinut vastaan. Jos tulet kellumaan Float Roballe, kävele portin avauksen jälkeen vielä muutama metri mäkeä ylös ja ”FLOAT”-kylttiä kohti.

Miten kellunnan voi maksaa?

Voit ostaa kellunnan etukäteen verkkokaupastamme ja näyttää saamaasi qr-koodia tullessasi kellumaan. Verkkokaupassamme käy maksutapoina tilisiirto ja tavalliset maksukortit. Lisäksi voit ostaa verkkokaupastamme Easybreakin ja Smartumin maksutavoilla.

Voit myös vain varata ajan ja maksaa kellunnan paikan päällä Float Kalliolla tai Float Roballa. Toimipisteillä voit maksaa käteisen ja tavallisten pankki – ja luottokorttien lisäksi Smartumin, Easybreakin ja Edenredin maksutavoilla.

Voinko tulla kellumaan kahdestaan tai ryhmässä?

Kellunta-aikamme alkavat aina samaan aikaan jokaisessa huoneessa, joten voit hyvin tulla kaverisi kanssa samaan aikaan kellumaan. Muistakaa vain varata oma huone kullekin kellujalle. Otamme vastaan myös suurempian ryhmiä, ja voimme räätälöidä teidän tarpeisiinne sopivia paketteja.

Ajanvarauksen kesto on 1,5 tuntia, mutta kellunta kestää vain tunnin. Mitä tämä tarkoittaa?

Varsinainen kellunta kestää tosiaan normaalisti tunnin. Tämän lisäksi olemme varanneet sinulle aikaa kelluntahuoneessa suihkua ja pukeutumisia varten.

Mitä minun tarvitsee ottaa mukaani?

Sinun ei tarvitse tuoda kuin itsesi, kaikesta muusta on huolehdittu. Meiltä saat pyyhkeet ja pesuaineet ja kellunnan jälkeen käytössäsi on Evolven kosmetiikkatuotteita, myös esimerkiksi deodoranttia. Ehostustilastamme löydät myös hiusharjan, hiustenkuivaajan ja hoitoaineen.

Mitä eroa on Float Kalliolla ja Float Roballa?

Sekä Float Kalliolla, että Float Roballa on kolme kelluntahuonetta ja erillinen oleskelutila, jossa voit kellunnan jälkeen jatkaa rentoutumista. Kelluntakokemus on kaikissa huoneissamme samanlainen, joskin tiloissa ja kellunta-altaissa on pieniä eroja.

Sekä Float Roban, että Float Kallion mustien huoneiden (eli huone 3) allas on hieman muita isompi. Jos olet yli 185 cm pitkä, suosittelemme siis varaamaan mustan huoneen joko Float Kalliolta tai Float Robalta.

Float Roban kahdessa muussa huoneessa (huoneet 1 ja 2) on korkeammat kellunta-altaat. Galleriasta löydät kuvia kaikista kellunta-altaistamme.

Kelluntakokemus korkeammissa altaissa ei eroa muista altaistamme, mutta mikäli kärsit vakavasta ahtaan paikan kammosta, suosittelemme siis Float Roban huoneita 1 tai 2.

Saapuessasi autolla, Float Kallion edustalla on kohtuullisen hyvin kadunvarsiparkkimahdollisuuksia. Float Roban vieressä on Aimo Park Erottaja- parkkihalli, josta löytyy 450 parkkipaikkaa. Täältä löytyy parkkihallin hinnasto https://www.aimopark.fi/fi-fi/cities/helsinki/iso-erottaja/

Kumpikaan toimipisteistämme ei ole esteetön, mutta Float Kalliolle liikuntarajoitteisen on helpompi tulla. Sisään tultaessa on yksi porras, mutta muuten tiloissa liikkuminen on suhteellisen helppoa myös esimerkiksi pyörätuolin kanssa. Mikäli esteettömyys mietityttää, suosittelemme olemaan meihin yhteydessä (Float Kallio, 0509111195 tai info@wefloat.fi) ennen varausta. Näin voimme kertoa tiloistamme ja kellunta-altaiden esteellisyyksistä tarkemmin.

Miten kellunta-altaat pidetään puhtaina?

Kelluntojen välissä steriili suolavesi kierrötetöön puhdistusjärjestelmän läpi useita kertoja. Mekaanisen puhdistuksen lisäksi puhdistusjärjestelmässä bakteerit/virukset tuhotaan UV-säteilyllä. Vesi puhdistetaan myös päivittäin kemiallisesti vetyperoksidin avulla. Veden puhtautta seurataan jatkuvin testein, joiden tulokset lähetämme myös viranomaisille.

Entä jos olen lähiaikoina värjännyt hiukseni?

Sekä hiuksillesi että kellunta-altaalle on parasta, että hiuksistasi ei enää irtoa väriä, kun tulet kellumaan. Suosittelemme 2 viikkoa hiusten värjäyksen ja kellunnan välillä.

Otin juuri uuden tatuoinnin, koska voin kellua?

Tatuoinnin tulee olla täysin parantunut ennen kuin tulet kellumaan. Näin on paras sekä kellunta-altaalle, että tatuoinnillesi.

Minulla on kuukautiset. Voinko tulla kellumaan?

Periaatteena on, että jos voisit mennä uima-halliin, voit tulla myös kellumaan. Mikäli koet tarpeelliseksi peruuttaa kellunta-aikasi, soita Float Kalliolle (0509111195) Float Roballe (0503712234) tai klikkaa varausvahvistuksessa olevaa ajan peruutus-linkkiä.

Onko oikeaa tapaa kellua?

Ei ole. Tottuminen uuteen ympäristöön voi ottaa aikansa, mutta jokainen löytää itselleen oikean tavan.

Voinko kellua pidempään kuin 60 minuuttia?

Voit kellua jokaisen illan viimeisillä ajoilla halutessasi 60-90 minuuttia ilman lisämaksua. Muista vain pyytää meiltä pidempää kelluntaa saapuessasi.

Voit myös varata kaksi peräkkäistä kellunta-aikaa ja kellua yhteensä 150 minuuttia. Jos sinulla on ostettuna jo yksi kellunta (tai sinulla on yhteen kelluntaan oikeuttava lahjakortti) voit maksaa 28e, saadaksesi tuplakellunnan. Muutoin tuplakellunnan hinta on 95e.

Jos käytän piilolinssejä?

Suosittelemme kellumista ilman piilolinssejä, joten ota linssien kotelo ja neste mukaan.

Voiko raskaana kellua?

Kyllä voi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos voit mennä uimahalliin, voit tulla myös kellumaan. Suosittelemme kuitenkin aina kysymään asiasta lääkäriltänne.

Minulla on atooppinen ihottuma, voinko kellua?

Epsom-suola tekee iholle oikein hyvää. Moni atooppisesta ihottumasta kärsivä onkin saanut apua kellunnasta. Koska suolaa on altaissamme runsaasti, se kyllä kirvelee jos iho on pahasti rikki. Eli esimerkiksi pakkasilla, kun atooppinen ihottuma on monilla pahimmillaan, ei kellumaan kannata kuitenkaan tulla.

Missä tapauksissa ei kannata/ei voi tulla kellumaan?

Kellunta-altaassa veden lämpötila on 35,5 celsiusastetta. Jos luukkua/ovea pitää kiinni, myös ilma lämpenee tuohon 35,5 asteeseen. Mikäli sinulla on jokin sairaus, joka tekee olon lämpimässä tilassa vaikeaksi, ei kellumaan kannata tulla.

Kelluessa verenpaine hieman laskee, joten jos sinulla on ongelmia alhaisen verenpaineen kanssa, voi kellunnan jälkeen olla kohonnut pyörtymisvaara. Huoneessamme on penkki, jonka päälle voit istua, jos olosi on hutera

Mikäli epäilet yhtään, sopiiko kellunta sinulle, keskustele lääkärisi kanssa.

Kellunta ei sovi:

– voimakkaasti psyykenhäiriöisille

– epileptikoille

– tasapaino-ongelmista kärsiville (esim. Menierin tauti)

– sydämen toimintaongelmissa (vain hoitavan lääkärin kirjallisella suostumuksella)


Kellumaan ei kannata tulla uuden tatuoinnin kanssa. Mikäli olet värjännyt hiukset, odota 2 viikkoa ennen kelluntaa.

Mitä eroa eri kelluntahuoneilla on?

Kaikki kelluntahuoneemme ovat samankaltaisia. Jokaisessa huoneessa on oma kellunta-allas, suihku ja tilat pukeutumiseen. Huoneen ovi menee lukkoon sisäpuolelta, mikä varmistaa yksityisyyden. Float Kallion ja Float Roban mustien huoneiden altaat ovat hieman suurempia ja tunnelmaltaan erilaisia. Float Roballa valkoisista huoneista (1 ja 2) löytyvät altaat ovat lisäksi vielä muita korkeampia. Mikäli kärsit vakavasta klaustrofobiasta, suosittelemme Float Roban valkoisia huoneita.

Ovatko Float kallio ja Float Roba esteettömiä tiloja?

Kumpikaan toimipisteistämme ei ole esteetön, mutta Float Kalliolle liikuntarajoitteisen on helpompi tulla. Sisään tultaessa on yksi porras, mutta muuten tiloissa liikkuminen on suhteellisen helppoa myös esimerkiksi pyörätuolin kanssa. Mikäli esteettömyys mietityttää, suosittelemme olemaan meihin yhteydessä (Float Kallio, 0509111195 tai info@wefloat.fi) ennen varausta. Näin voimme kertoa tiloistamme ja kellunta-altaiden esteellisyyksistä tarkemmin.

Mikäli varaat ajan ilman yhteydenottoa, suosittelemme varaamaan Float Kallion 1. huoneen (valkoinen). Tuossa huoneessa ei ole kynnyksiä ja se on huoneista isoin.

Mikä on kaverikellunta?

Kaverikellunta tarkoittaa kahta samaan aikaan varattua kelluntaa. Muistakaa varauksen yhteydessä varata molemmille kellujille oma kelluntahuone. Me Floatilla emme anna kellujien jakaa samaa tankkia.

Kellunta-ajan peruuttaminen

Muistathan peruuttaa varauksesi mikäli olet estynyt tulemaan. Voit perua kellunnan 12 tuntia ennen kellunnan alkamista varauspalvelumme kautta, soittamalla tai sähköpostitse. Varauksen vahvistusviestissä on myös linkki, josta voit peruuttaa varauksen näppärästi.

Peruuttamattomasta kellunnasta tai alle 12 tuntia ennen kelluntaa ilman painavaa syytä tehtävästä peruutuksesta Floatilla on oikeus veloittaa voimassaolevalta sarjakortilta yksi käyntikerta. Muilta voidaan veloittaa 30 euron peruutusmaksu / peruuttamaton kellunta.

Mitä jos huomaa kellunnan olevan niin mainio mainio tapa hoitaa stressiä, ettei haluaisi tulla altaasta ollenkaan pois?

Ei hätää. Kellunnan jälkeen tarjoilemme kahvia ja teetä. Vastajauhetun kahvin tuoksun avulla saamme sinut varmasti houkuteltua pois altaasta.

Muistathan myös, että kellumaan voit tulla vaikka joka päivä. Voit myös tulla meille kuukausijäseneksi, jolloin pääset kellumaan 49€ hintaan kerran kuussa ja lisäkellunnoista maksat vain 39€. Vuosijäsenenämme voit kellua kerran viikossa vuoden ajan hintaan 1899€.

Floatin unikokeilu: Apua uniongelmiin rentoutuskellunnasta

Kellunnan hyötyjä on tutkittu monesta eri näkökulmasta aina mielenterveydestä fyysiseen palautumiseen. Alan kliinisen tutkimuksen perusteella kellunnasta voi olla merkittävää apua uniongelmiin. Kellunta ei ole tietenkään mikään ihmelääke. Uniongelmien juurisyitä ei kellunnalla saada parannettua, eikä kellunta kaikille toimi. Floatin unikokeilusta saadut kokemukset kuitenkin vastaavat hyvin alan tutkimusten tuloksia kellunnan vaikutuksesta uneen.

Joidenkin tutkimusten mukaan kelluntakuuri voi parantaa unen laatua ja unessa pysymistä jopa 4-6 kuukautta kuurin päättymisestä. Meidän osallistujamme kokivat merkittäviä vaikutuksia 2-3 yön ajan kellunnan jälkeen. Tämä voi kuulostaa paljolta tai vähältä, riippuen ehkä vähän siitä kärsiikö itse uniongelmista. Jopa vuosia jatkuneen unettomuuden jälkeen parikin hyvin nukuttua yötä voi tehdä ihmeitä – tämä tuli hyvin ilmi sydänpiirrosten täyttämistä seurantalomakkeistamme!

“Nyt olo on unelias ja raukea. Keho on rauhoittunut, joten päässäkin on hiljaisempaa.”

Unikokeilun osallistuja

Kokeiluun osallistuneet sanoivat, että aikainen aamu tai myöhäinen ilta olisi kuulemma kellunnalle uniongelmien suhteen paras ajankohta. Tämä on tietysti hyvin yksilöllistä ja itselle parhaiten sopivan kellunta-ajan löytää kokeilemalla. Rentoutuskellunnan fysiologiset vaikutukset ovat vahvasti sidoksissa uneen vaikuttaviin tekijöihin.

Tutkimusten mukaan kellunnasta voi olla apua unettomuuteen.
Kellunta auttaa monessa: stressin vähentämisessä, palautumisessa, rentoutumisessa ja unettomuudessa.

Stressihormoni kortisolin vähenee ja verenpaine alentuu johtaen elimistön kierrosten laskemiseen ja unen helpottamiseen. Kellunta vaikuttaa niin uneen liittyvään fyysiseen kuin henkiseen puoleen. Monella saattaa pyöriä paljon ajatuksia illasta, jotka estävät nukahtamisen. On helpompi saada kiinni omista ajatuksista kelluessa täysin aistiärsykkeettömässä, pimeässä ja hiljaisessa tilassa kuin arjen keskellä.

Unikokeilun toteutus

Keväällä 2022 aloittamamme unikokeilu on saatu seurantakyselyjenkin osalta päätökseen. Ihan alkuun on sanottava, että unikokeilumme sattui erittäin huonoon saumaan. Ukrainan sota alkoi käytännössä samalla hetkellä kokeilun alkamisen kanssa. Samaan aikaan uutisoitiin kaikenlaisista makrotaloudellisista huolista, jotka alkoivat stressata sekä päätä, että kukkaroa. IPCC:n ilmastoraportin keväinen tervehdys oli jotakuinkin sellainen, että toivoa ilmastohätätilan suhteen saattaa ehkä vielä teoreettisesti vähän olla.

Aika vaikea on pienen ihmisen nukkua tällaisten mannerlaattojen liikkuessa. Moni unikokeilumme osallistujista mainitsikin maailmanpolitiikan huolet stressiä lisävänä tekijänä kokeilun aikana ja loppukyselyssä. Iloista kokeilussa oli kuitenkin se, että kellunta näyttää ihan todella helpottavan uniongelmia. Puolet osallistujistamme kertoi loppukyselyssä kuuden viikon kelluntakuurin helpottaneen paljon uniongelmiin, eikä kukaan sanonut, ettei kellunnalla ollut mitään vaikutusta.

“Kellunnan myötä olen kokenut olevani enemmän rauhallinen, tavallisen ylivirittyneisyyden sijasta. Tämä on ollut tavallaan kummallista, sillä tällä hetkellä elän kiireisintä aikaa keväästä ja lähiaikoina on monta tärkeää deadlinea. Tällainen stressaava aika saa minut aina erittäin huolestuneeksi ja rentoutuminen vaikeutuu poikkeuksetta, paitsi nyt.Ensi kertaa koen pystyväni säätelemään tai ainakin jokseenkin vaikuttamaan stressin aiheuttamaan vireystilaan. Nyt pystyn olemaan rauhallisempi ja rennompi niin fyysisesti kuin psyykkisestikin kuin aikaisemmin. Avot!”

Unikokeilun osallistuja

Kokeilun aikana kuusi osallistujaa kellui kuuden viikon aikana kuusi kelluntaa. Jokainen osallistuja kellui siis kerran viikossa valitsemanaan aikana. Kelluntojen yhteydessä osallistujat täyttivät seurantakyselyn ja noin kuukausi viimeisen kellunnan jälkeen loppukyselyn. Kyselimme seuraavia asioita:

  • Nukahtamisvaikeutta
  • Unessapysymisen vaikeutta
  • Liian aikasta heräämistä aamulla
  • Tyytyväisyyttä omaan nukkumiseen
  • Uniongelmien häiritsevyyttä arjessa
  • Uniongelmien näkymistä ulospäin (eli kuinka helposti osallistuja ajattelee muiden huomaavan uniongelmien heikentävän vaikutuksen elämänlaatuun)
  • Ahdistuneisuutta/huolestuneisuutta uniongelmiin liittyen

Kliinisissä tutkimuksissa käytetään tyypillisesti kuuriluontoista mallia, jossa osallistujat kelluvat viikottain usean viikon ajan. Floatin unikokeilu toteutettiin tähän peilaten.

Unikokeilun tulokset

Suurimmat vaikutukset näimme tyytyväisyyden ja uniongelmiin liittyvän ahdistuksen/huolestuneisuuden osalta. Lähes kaikki (viisi kuudesta osallistujasta) kertoivat ahdistuneisuuden/huolestuneisuuden vähentyneen kelluntakuurin myötä. Tyytyväisyys omaan nukkumiseen parani kahdella kolmasosalla jonkin verran tai merkittävästi.

Unen ongelmat näkyivät kolmella tavalla; nukahtamisen vaikeutena, unessapysymisen vaikeutena ja liian aikaisena heräämisenä. Näistä kelluntakuurilla oli selvästi eniten vaikutusta unessapysymiseen – yöllisiä heräämisiä tuli vähemmän. Seurantakyselyn ja loppukyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että kellunnalla on kaksitasoinen vaikutus:

Primäärinen vaikutus uniongelmiin

Unessa pysyy paremmin ilman yöllisiä heräilyjä ja nukahtaminen helpottuu. Tämä vaikutus kestää 2-3 päivää kellunnan jälkeen. Muutamien paremmin nukuttujen öiden jälkeen ongelmat palaavat.

“Viimeisimmän kellunnan jälkeen nukuin 13 tuntia putkeen. Taisi olla tarpeen..”

Unikokeilun osallistuja

Sekundaarinen vaikutus uniongelmiin

Vaikka uniongelmat vähitellen palaavat kellunnan myötä, eivät ne aina tule takaisin samassa määrin. Erityisesti yölliset heräämiset vähenivät myös pidemmällä aikavälillä. Yksi osallistuja kertoi myös, että itse kokeilun aikana vaikutusta uneen ei juuri ollut, mutta 2-3 viikkoa kuuden viikon kuurin jälkeen uniongelmat alkoivat vähentyä.

“Vaikutukset, jotka johtuivat itse kellunnasta tuntuivat mielestäni vain kuurin aikana.Kestävä vaikutus on se, että kelluntasessiot ”pakottivat” opettelemaan rauhoittumista ja rentoutumista, mikä on oikeastaan taito eikä niinkään olotila. Koen että tämän taidon harjoittelusta on minulle hyötyä edelleen.”

Unikokeilun osallistuja

Miten kellunta auttaa unettomuuteen?

Osa kellujista tulee meille lääkärin tai muun terveydenhoidon ammattilaisen ohjaamana. Joskus kyse voi olla kroonisen kivun hoidosta tai esimerkiksi leikkauksesta kuntoutumisesta, mutta kaikkein yleisimmin meille ohjataan ihmisiä stressiin ja sen lieveilmiöihin liittyen. Pitkittynyt stressi voi oireilla hyvin monilla tavoin, mutta hyvin usein se näkyy ainakin uniongelmina.

Stressi nostaa verenpainetta, pulssia ja hengitystiheyttä, ja ylivirittynyt elimistö tuottaa hormoneja, jotka pitävät hereillä. Kun hermosto käy ylikierroksilla, on rentoutuminen vaikeaa. Hyvä uutinen stressistä ja siihen liittyvistä uniongelmista kärsivälle on kuitenkin se, että rentoutuminen on taito, jota voi harjoitella! 

Kellunnasta on apua uniongelmiin.
Kellunta opettaa rentoutumisen taitoa, josta on hyötyä tankin ulkopuolellakin.

Aistiärsykkeettömässä ympäristössä on huomio keskittyy kehon tuntemuksiin ja on helppo havainnoida lihasten jännitystiloja. Usein kehossa onkin sellaisia jännitystiloja, joita on vaikea huomata. Moni kelluja kertoo jälkikäteen vähän hämmentyneenä huomanneensa jännitystilan jossain sellaisessa lihaksessa, jota ei ole osannut oikein edes ajatella.

Rentoutuskellunnan myötä näitä jännitystiloja oppii huomaamaan niin altaassa, kuin sen ulkopuolella. Rentoutumisen taito onkin ennen kaikkea kehon havainnoinnin taitoa – itse rentoutuminen on lopulta aika helppoa. Rentoutumisen tarpeen huomaaminen on vaikeampaa.

Kelluessa vaipuu tyypillisesti unen ja valveillaolon rajatilaan, jossa on havaittu tapahtuvan merkittävästi emotionaalista prosessointia. Tätäkin kuulemme Floatilla usein – kellunnan myötä mielen perukoilla pitkään kyteneet ongelmat ovat lähteneet ratkeamaan. Ja kun mieli ei ole illalla solmussa, tyyntyy uneen aiempaa helpommin. 

Jos et ole aikaisemmin käynyt kellumassa, voi ensimmäinen kerta olla hyvin erilainen kuin useamman kelluntakerran jälkeen. Tähän on hyvä valmistautua jo ennakkoon, sillä noh… ensimmäinen kerta on aina ensimmäinen, ja tuolloin keho sekä mieli vasta totuttelevat uuteen. Uusille asiakkaille suosittelemmekin tutustumispaketin hankintaa. Tutustumispaketti sisältää kolme kelluntakertaa, jonka jälkeen kehosi ja mielesi on jo päässyt tottumaan kelluntaan kokemuksena, ja saat kaikki hyödyt paremmin irti.

“Tämä kolmas kellunta sujui parhaiten tähän asti. Saavutin todella rentoutuneen tilan ja oloni on nyt jälkeenpäin hyvin raukea ja virkeä.”

Unikokeilun osallistuja

Kuten alan tutkimuksetkin ovat osoittaneet, kelluntakuureilla on eniten vaikutusta uniongelmiin. Kesä on erityisen hyvää aikaa hyödyntää esimerkiksi viiden viikon mittaiseen kelluntakuuriin.

Loppuun vielä yksi unikokeilun osallistujan palaute.

“Olo on aikalailla energisoitunut, tekemättömät hommat eivät kuitenkaan ahdista kuten aamulla herätessäni! Eli hyvin onnistunut tämä kellunta.”

Unikokeilun osallistuja

Olet ehkä kuullut meidän tai jonkun muun puhuvan kellunnasta aistideprivaationa. Kun rentoutuskellunta keksittiin 1950-luvulla, tätä termiä käytettiin yleisesti. Mekin puhumme kyllä silloin tällöin aistideprivaatiosta tai aistiärsykkeettömyydestä, mutta nämä ovat vähän vanhentuneita termejä. 

Kelluessa ei kuule mitään, näe mitään, eikä oikein tuntoaistikaan saa mitään ärsykkeitä käsittelyyn. Haju ja makuaistikin saavat altaassa levätä. Eli näiden viiden aistin osalta kyse tosiaan on aistiärsykkeettömyydestä tai aistilevosta – ellei sitten valitse pitää valoja ja musiikkia päällä kellunnan ajan. Mutta näiden perusaistien lisäksi meillä ihmisillä on monia muitakin aisteja – joidenkin mukaan meillä on jopa 53 eri aistia! 

Rentoutuskellunnan osalta näistä eri aisteista tärkeimpiä ovat interoseptio ja proprioseptio. Interoseption avulla aistimme kehon elinten toimintaa – sydämen lyöntejä, hengitystä, kylläisyyden tunnetta ja kehollisia tunteita. Proprioseption avulla taas aistimme kehon asentoja, lihasten jännitystilaa ja liikettä.

Nämä aistikokemukset jäävät usein kaiken hälinän ja välkkyvien valojen jalkoihin – mutta kehon sisäisen tilan aistiminen on todella tärkeää.

Viime vuosina kelluntaa on tutkittu erityisen paljon mielenterveydellisten ongelmien hoidossa. Hyviä tuloksia on saatu ainakin ahdistuksen, masennuksen ja post-traumaattisen stressin hoitoon liittyen. Viimeisimmässä alan tutkimuksessa selvitettiin kellunnan soveltuvuutta syömishäiriöstä (Anorexia Nervosa) kärsivien hoidossa.

Kellunnan havaittiin helpottavan syömishäiriöistä kärsivien ahdistusta. Tämä ei toki aiempien tutkimustulosten perusteella yllätä. Kiinnostavampaa sen sijaan oli tutkimuksessa saadut viitteet kellunnan positiivisesta vaikutuksesta vääristyneeseen kehonkuvaan. 

Kehoyhteyden vahvistuminen, josta myös kellunnan kliinisessä tutkimuksessa puhutaan, on olennaisena vaikutusmekanismina kellunnan hyödylle esimerkiksi syömishäiriöiden hoidossa. Kun aivot eivät joudu käsittelemään ulkoa tulevaa informaatiota, huomio kääntyy kehon sisäisiin tuntemuksiin, eli interoseption ja proprioseption tuottamaan aisti-informaatioon. 

Toimijuuden lähde on aisti, jota tutkijat kutsuvat interoseptioksi. Se tarkoittaa tietoisuutta elimistön sisäisestä tilasta. Mitä paremmin olemme siitä tietoisia, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on hallita omaa elämäämme. Sen tietäminen, mitä tunnemme, on ensimmäinen askel kohti sen tietämistä, miksi mitäkin tunnemme. Jos tiedostamme sisäisen ja ulkoisen ympäristön jatkuvat muutokset, voimme tehdä jotakin hallitaksemme niitä. Se ei kuitenkaan onnistu, ellei vartiotorni eli mediaalinen etuotsalohko opi havaitsemaan kehon sisäisiä tapahtumia. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen vahvista mediaalista otsalohkoa, joten se on traumasta toipumisen kulmakivi.

Suositussa kirjassaan Jäljet kehossa Bessel van der Kolk kirjoittaa interoseption merkityksestä tietoisen läsnäolon kokemukselle ja traumasta paranemisessa.

Interoseptio osallistuu myös allostaattiseen, eli ympäristön muutoksiin valmistautuvaan kehon säätelyyn. Siksi interoseptiolla on kytkös myös ympäristön havaitsemiseen. Interoseptiivinen aivoverkosto näyttäisi käsittelevän erityisesti ärsykkeiden merkittävyyttä yksilölle. Allostaattisen interoseptiivisen säätelyn idea on avannut uuden näkökulman ahdistus-, masennus- ja syömishäiriöihin. Niitä voidaan selittää interoseptiivisen säätelyn puutteilla. Psykologia 03/2020

Lisää voit lukea vaikkapa täältä tai täältä.

Tervetuloa siis vahvistamaan kehoyhteyttä kelluen!

-FLOAT-

Toimittaja eristäytyi 24 tunniksi kelluntatankkiin ilman ärsykkeitä – ”Tunnen olevani keskellä kaaosta”


(Tämä juttu on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 22.7.2018. Jutun kirjoittaja päätyi sittemmin Floatin osakkaaksi.)


SIISTIN kylpyhuoneen keskellä makaa soikea hiilikuitutankki. Huoneen sininen valo kiiltää valkoisesta pinnasta. Yritän tuloksetta saada mieleeni, mistä tieteiselokuvasta näky minua muistuttaa. Astun sisään höyryävään tankkiin ja istun alastomana matalaan suolaveteen.

Kansi sulkeutuu niin hitaasti, että se tuntuu lopulliselta. Ympäröivän huoneen automaattinen valaistus kajastaa kannen raosta vielä hetken, mutta pian pimeys on täydellistä. Käyn makaamaan kehonlämpöiseen veteen ja tunnustelen uutta ympäristöäni.

Matalatempoinen musiikki auttaa tasaamaan hengitystä ja tekee tilanteesta miellyttävän. Rentoutuminen on kuitenkin yllättävän vaikeaa. Lihakseni yrittävät vastustella antautumista veden kannateltavaksi, niskani kaikkein eniten. Vähitellen pääni painuu alas ja ajattelen tietäväni, miltä vauvasta tuntuu, kun se ei vielä osaa kannatella päätään.

Kun kelluntaa on kestänyt kymmenisen minuuttia, alkaa niskani rentoutua ja hengittäminen tuntuu nautinnolliselta. Veden alla mystisesti kuuluva heleä musiikki on muuttunut huomaamattomaksi taustaksi. Olen tyynellä järvellä kelluva lumpeenlehti. Tunnen pyöriväni hitaasti ympäri, vaikka tiedän sen olevan mahdotonta.

Ulkona on alkamassa kesäinen aamu. Katu, jolla päivän ensimmäiset työmatkalaiset kiiruhtavat, on vain muutamien metrien päässä. Nyt se kuitenkin tuntuu toiselta todellisuudelta.

Yhtäkkiä musiikki loppuu. Hiljaisuus on odottamattoman läpitunkevaa. Kuulen veren kohinan korvissani ja kiihtyvän hengitykseni, en mitään muuta. On vain syvä hiljaisuus, pimeys ja minä ­– enemmän yksin kuin koskaan. Tilanteen painostavuutta lisää tieto sen kestosta. Kymmenen minuuttia takana, vuorokausi edessä.

NEUROTIETEILIJÄ ja psykoanalyytikko John C. Lilly kehitti ensimmäiset kelluntatankit 1950-luvulla. Hän oli kiinnostunut aistiärsykkeiden poistamisen vaikutuksesta aivoihin, eikä hän epäröinyt poiketa perinteisistä tieteellisistä käytännöistä.

Lilly yhdisti tutkimuksissaan psykiatriaa, filosofiaa ja psykoaktiivisia substansseja. Viimeistään hänen yrittäessä kommunikoida delfiinien kanssa, akateeminen uskottavuus kärsi ja kelluntatankit unohdettiin.

Vuosikymmeniä myöhemmin tankit tekivät paluun ja suolavedessä kellunnasta on alettu löytää maanläheisempiä hyötyjä.

Useat Piilaakson yrittäjät hakevat kelluntatankeista vastapainoa liike-elämän hektisyydelle, ja monien huippu-urheilijoiden tiedetään kelluvan rentoutuakseen ennen suuria koitoksia. Myös tieteellinen kenttä on kiinnostunut jälleen kellunnan vaikutuksista.  Tutkimukset viittaavat kellunnan auttavan useiden mielenterveydellisten ongelmien hoidossa.

Tyypillinen kellunta kestää tunnista kahteen. Vuorokauden viettäminen kelluntatankissa on jokseenkin ennenkuulumatonta, mutta pitkäkestoiseen hiljaisuuteen on hakeuduttu kuitenkin jo pitkään. Lukemattomat profeetat, filosofit ja taiteilijat ovat löytäneet äänensä yksinäisessä hiljaisuudessa vietetyn jakson myötä. Osa vetäytyi luoliin, osa samoili erämaissa.

Monessa kulttuurissa yksin hiljaisuudessa vietetty ajanjakso kuuluu myös tavallisten ihmisten elämään. Useiden maailman kulttuurien aikuistumisriitteihin kuuluukin hiljaisuuden ja yksinolon sietäminen.

Sietämistä siinä onkin.

TOISTAISEKSI tankissa hiljaisuus kuulostaa hyvin äänekkäältä. Irrallisia ajatuksia pulpahtelee mieleni pintaan kiehuvalla voimalla ja tunnen olevani keskellä suurta kaaosta. Yritän saada ajatuksistani kiinni, mutta ne pakenevat hallintaani.

Muutaman syvän henkäyksen jälkeen alan kiinnittää huomiota pyrkimykseeni hallita ajatuksiani. Hymyilen hieman. Keskityn hengittämään ja alan suhtautua ajatuksiini kuin sääilmiöihin. Eihän myrskyä voi hallita. Mielen ja ruumiin rentoutuminen on kontrollista luopumista.

Seuraavat tunnit yritän päästä irti. Helppoa se ei ole. Maailmassa, jossa ympäristöään ja jopa muiden ihmisten käsityksiä itsestään voi kontrolloida älypuhelimestaan, on kaikesta hallinnasta luopuminen vaikeaa. Vähitellen ajatusteni myrsky kuitenkin laantuu ja muuttuu ohi lipuviksi pilviksi.

TANKIN kattoon kondensoitunut vesipisara tipahtaa otsalleni ja vavahdan tilasta, jota en ole ennen kokenut. En enää pitkään aikaan tuntenut, mihin ruumiini loppuu ja mistä vesi alkaa. En ollut unessa enkä hereillä. Olin keskittyneempi kuin koskaan, mutten mihinkään ajatukseen tai kohteeseen. Kohteetonta keskittymistä, muuten en osaa tilaa kuvata.

Kelluntaa lienee kestänyt jo useita tunteja. Päätän pitää tauon.

Huoneen kliinisyys ja valkoiset seinät muistuttavat sairaalasta, ja tunnen itseni vauvaksi, joka kiipeää ulos kohdusta. Juon hetken vettä suuren hämmennyksen vallassa.

Muutaman minuutin jälkeen vetäydyn takaisin tankkiin. Rentoutuminen on jo paljon helpompaa, mutta mieleni ei löydä sopivaa asentoa. Tylsistyttää, eikä ympäristö tarjoa mitään pakokeinoa. Tätä tunnetta joutuu kohtaamaan arjessa hyvin harvoin. Eikä ihme.

Me ihmiset emme nimittäin pidä tylsyydestä.

Se määritellään usein kuuluvaksi samaan tunteiden luokkaan kuin inho ja vastenmielisyyden tunne. Monet meistä valitsevatkin mieluummin jopa kivun.

Sosiaalipsykologi Timothy Wilsonin johtamassa tutkimuksessa yli puolet koehenkilöistä alkoi jo muutaman minuutin jälkeen tuottaa vapaaehtoisesti itselleen kivuliaita sähköshokkeja, kun heidät oli määrätty istumaan 15 minuuttia virikkeettömässä tilassa.

Vaikka edessäni on vielä reilusti yli puoli vuorokautta tankissa, ei tylsyys kuitenkaan huoleta minua. Tiedän sen välivaiheeksi. Tämä ei ole ensimmäinen matkani hiljaisuuteen.

MUUTAMA vuosi sitten etsiydyin pienelle ja täysin autiolle saarelle Etelä-Kiinan merellä. Arvioin ennen matkaa, että tuolla saarella oleminen olisi hauskaa ehkä muutaman päivän. Tämän jälkeen se alkaisi käydä tylsäksi. Viikon jälkeen tylsyys olisi jo sietämätöntä. Siksi päätin viettää saarella kymmenen vuorokautta. Arvioni osui oikeaan.

Ensimmäinen yö saarella oli juhlaa. Yön tuulet nostivat korkeita aaltoja, jotka löivät kivikkoiseen rantaan suurella voimalla. Seisoin kädet levällään kuin elokuvissa, jokainen sisään vedetty henkäys tuntui ensimmäiseltä koskaan. Seuraavat päivät kävelin pientä saarta ympäri ihastellen sen luontoa ja rauhaa. Ihastus ei kuitenkaan kestänyt pitkään.

Neljäntenä iltana olin jo lopullisen kyllästynyt ja tylsistynyt.

Mieleni alkoi viedä minua paikkoihin, joihin tuskin olisin muuten enää tietä muistanut. Olen entiseltä ammatiltani sotilas, enkä ole ajatellut noita aikoja vuosiin. Nyt huomasin marssivani alasti kuutamon valaisemalla rannalla kuin Lammio. Käännökseni olivat paraatimaisen tarkkoja.

Lopulta en keksinyt enää mitään ajateltavaa, joten istuin monta päivää vain katsellen aaltoja. Vajaan viikon jälkeen hiljaisuus ei enää puhunut ystävän äänellä, vaan ahdistus, yksinäisyys ja epäilys alkoivat nousta mieleeni.

Mitä ihmettä olin etsimässä? Yritinkö todistaa jotain epämääräistä joillekin, joita se ei kiinnosta? En liene koskaan kaivannut ihmisen hyväksyvää hymyä niin paljon.

Reilun puolen vuorokauden jälkeen sama tunne alkaa hiipiä mieleeni helsinkiläisessä tankissa. Taas tässä. Etsimässä vai näyttämässä?

Nyt seuraani liittyvät myös syyllisyys, riittämättömyyden tunto ja epämääräinen toivottomuus.

Mieleeni alkaa nousta hoitamatta jääneitä asioita, laiminlyötyjä ihmissuhteita, rikottuja sopimuksia ja toteuttamattomia suunnitelmia. Enää en ole lumpeenlehti vaan oma alaston itseni. Tyyni järvi on poissa. Kellun kolkon uimahallin suuressa uima-altaassa keskellä pimeää yötä. Mielen valtaava ammottava tyhjyys on musertava.

Aiemmin lukemani Thomas Mertonin lauseet tuntuvat tosilta. Munkilla oli paljon aikaa ajatella hiljaisuutta. Hänen mukaansa me kiedomme itsemme muiden ihmisten käsityksiin itsestämme ja luulemme noita kääreitä itseksemme. Hiljaisuudessa nuo kääreet kuoriutuvat ja alta paljastuu ääretön tyhjyys. Kuvaukseen on helppo yhtyä.

Etsimme itseämme muista ihmisistä ja teemme heidän katseidensa avulla itsemme todeksi.

Lapselle on tärkeää, että äiti tai isä katsoo, kun hän ajaa pyörällä ilman käsiä. Vanhemmille lapsille katsoja voi olla kamera. Kun yleisöä ei enää ole, voi olo olla tyhjä ja merkityksetön. Monien tosi-tv-julkkisten tiedetään masentuneen, kun kamerat ovat lakanneet seuraamasta. Katsojat vievät poistuessaan roolimme tuoman turvan mukanaan.

Eivät tällaiset tunteet vieraita ole minullekaan.

Usein mielen varjot heräävät nukkumaan käydessä, mutta uni tuo niihin helpotuksen nopeasti. Päivisin nuo varjot eivät pääse nousemaan, sillä valoa on kaikkialla. Pieninkin pimeyden häive on helppo valaista pois kosketusnäytöillä, eikä hiljaisuutta ole arjessa nimeksikään. Teemme hurjasti töitä välttääksemme itsemme kohtaamista.

Jostain syystä, ehkä syvän rentoutumisen myötä, alan nyt suhtautua mieleni varjoihin ymmärtäväisesti. Tuntuu yllättävän helpolta katsoa vajavaisuuksiaan myötätuntoisesti. Kolkko ja toivoton tyhjyys alkaa vähitellen tuntua lämpimältä, turvalliseltakin. Hymyilen lopulta lämpimästi sille päässäni asuvalle diktaattorille, joka pakottaa, syyttää ja sättii. Pahin taitaa olla ohi.

 on vaihtumassa vähitellen aamuksi. Olen pitänyt lyhyitä taukoja noin neljän tunnin välein. On aika astua viimeisen kerran tankin lämpöön. Oloni on onnellisen raukea, eikä päässäni liiku enää mitään.

Mielen rentoutuminen onnistuu nyt jo hyvin nopeasti, mutta ruumiini ei enää tahdo olla rento. Jäseneni alkavat vääntelehtiä odottamattomiin suuntiin ja tarkkailen toimintaani huvittuneena. Hetken kuluttua vääntelyni muistuttaa tai chin liikkeitä tai hidasta nykytanssia.

Lihakseni tuntuvat herkiltä, liikkeeni ovat tarkkoja. Ymmärrän, miksi urheilijat kelluvat. Vääntelehdin huvittuneena muutaman tunnin ja jään kellumaan asentoon, jossa en olisi ikinä odottanut voivani olla rento.

Myös mieleni alkaa aktivoitua. Syvä ja kohteeton keskittyminen väistyy, ajatuksia alkaa taas herätä. Ajatusten välinen assosiaatio tapahtuu mutkattomasti ja luovasti. Pohdin kelluntatankkien ensimmäistä kaupallista nimeä.

Musiikki alkaa soida viimeisen kerran. Se tuntuu helpottavalta. Keskityn kuulemiini ääniin tarkemmin kuin koskaan. Muistan Miles Davisin joskus sanoneen, ettei musiikki olisi sitä, mitä se on, ilman hiljaisuutta.

Pukeudun hitaasti ja lähden. Ulkomaailma näyttää häkellyttävältä. Puiden lehtien ja raitiovaunujen värit ovat täyteläisempiä kuin ennen. Aistiärsykkeitä alkaa arvostaa, kun niitä ei ole pitkään aikaan ollut.

Otan askelia verkkaisesti, mutta harkitusti. Ruumiini on poikkeuksellisen hereillä, aamun viileys herättää minua entisestään. Pohdin kokemaani.

Moni saattaisi pitää pitkäaikaista kelluntatankkiin vetäytymistä itsensä sulkemisena pimeään vankilaan. Minulle tilanne näyttäytyi kuitenkin päinvastaisena. Se oli kaikista kahleista vapautumista ja omaan peruskallioon paluuta. Pelottavaa ja raakaa, mutta myös lohdullista ja avartavaa. Julistamaan en kuitenkaan ryhdy.

En valaistunut, saavuttanut elämää suurempaa viisautta tai kokenut hengellistä heräämistä. Sen kuitenkin opin, että elämäni suurimmat totuudet tuijottavat minua hyvin läheltä, sisältä. Noita totuuksia katsominen ei ole helppoa tai mukavaa, mutta niiden kiiluvaan katseeseen on mahdollista vastata lempein silmin.

Seuraamme aktiivisesti virallisia ohjeistuksia Covid-19-epidemiaan liittyen ja olemme tehostaneet toimintatapojamme.

Sekä THL, että monet vastaavat viranomaiset ympäri maailmaa ovat yhtä mieltä siitä, ettei virus leviä uimavedessä. Lisäksi tavallisesta uimavedestä poiketen meillä vesi puhdistetaan jokaisen asiakkaan jälkeen. Käytämme puhdistukseen moninkertaista suodatusta, UV-valoa ja vetyperoksidia. Lisäksi vetemme suolapitoisuus on lähes 35%. Kellunta-altaiden erittäin suolainen vesi on hyvin epäsuotuisa elintila mikrobeille ja viruksille.

Vaikka kellutamme ihmisiä luottavaisin mielin, ei poikkeustila ole ohi. Otimme käyttöön uusia toimintatapoja ja käytäntöjä, joiden tarkoituksena on varmistaa mahdollisimman turvallinen kelluntakokemus asiakkaillemme ja koronavapaa työpaikka tietysti myös meille itsellemme. Tiloissamme on helppo pitää riittävät etäisyydet, mutta saat meiltä halutessasi myös kasvomaskin heti tullessasi.

Kuten normaalistikin, molemmille toimipisteillemme mahtuu kolme ihmistä kerrallaan kellumaan. Kellunnan jälkeen voi edelleen jäädä olohuoneeseemme nauttimaan kellunnan jälkihehkusta, mutta kiinnitämme erityistä huomiota riittävien turvavälien säilyttämiseen.

Jotta tiloissamme olisi kerrallaan mahdollisimman vähän ihmisiä, pyydämme, että tulet paikalle noin 5-15 minuuttia ennen kelluntasi alkua, mutta et tuota aiemmin.

Mikäli olet tulossa ensimmäistä kertaa kellumaan, on alla yksityiskohtaisempi kuvaus siitä, miten käynti meillä etenee. Vastaamme toki mielellämme myös kaikkiin kysymyksiin, joita mieleesi juolahtaa.

Tervetuloa kellumaan!

Miten käynti Float Kalliolla tai Float Roballa etenee

Jotta tiloissamme olisi kerrallaan mahdollisimman vähän ihmisiä, pyydämme, että tulet paikalle 5-15 minuuttia ennen kelluntasi alkua, mutta et tuota aiemmin.

Tullessasi meille sisään, pyydämme sinua ihan ensin pesemään kätesi. Esittelemme sinulle tilat ja ohjaamme odottamaan olohuonetilaamme. Olohuoneemme Kalliossa on kooltaan noin 27m2 ja Roballa 50m2, joten turvallinen etäisyys on mahdollista säilyttää tiloissamme. Huolehdimme jatkuvasti siitä, ettei ihmisiä ole kerralla liikaa missään tiloissamme.

Ensikertalaisten ohjeistuksen itse kellunnan suhteen teemme pääasiassa olohuonetiloissamme turvaetäisyydet säilyttäen. Ohjaamme sinut yksityiseen huoneeseesi, jossa kellunta-allas sijaitsee. Annamme vielä tarvittavat ohjeet itse huoneessa ja jätämme sinut kellumaan.

Kaikissa tiloissamme, kuten myös kellunta-altaissamme, on koneellinen ilmastointi, joten ilma pääsee vaihtumaan asiakkaiden välissä hyvin. Jokaisen asiakkaan välissä tilamme desinfioidaan, kelluntatiloihin ja kosketuspintoihin erityishuomiota kiinnittäen.

Kaikissa wc-tiloissamme on liiketunnistimella toimivat hanat, ja kelluntahuoneiden valot toimivat liiketunnistimella. Olemmekin pyrkineet parhaamme mukaan minimoimaan tarpeesi koskettaa mitään pintoja tai katkaisimia.

Kellunnan jälkeen voit jäädä viettämään aikaa olohuonetilaamme. Normaalisti olohuoneessamme voi viettää niin pitkään aikaa, kuin haluaa, mutta varaudu nyt siihen, että voimme joutua pyytämään sinua poistumaan ennen uusien asiakkaiden saapumista.

Muutamia käytännön ohjeita ja huomioita

– Jos sinulla on mitään Covid-19-tartuntaan viittaavia oireita tai altistuksia, ethän tule kellumaan. Jos sinulla todetaan Covid-19 tartunta meillä käynnin jälkeen (max. 2 viikkoa), pyydämme ilmoittamaan siitä meille.

– Mikäli joudut perumaan aikasi sinulla ilmenneiden Covid-19-oireiden johdosta tai siksi, että epäilet altistuneesi virukselle, emme veloita peruutuksesta maksua vaikka se tehtäisiin viime hetkellä.

– Saat meiltä halutessasi kasvomaskin heti saavuttuasi.

-Emme kättele ja pyydämme sinua pesemään kätesi heti kun olet tullut meille sisään.

– Halutessasi saat meiltä kellunnan jälkeen mukaasi take away teen tai kahvin.

Janne voitti arvonnastamme itselleen kelluntakuurin, jossa hän kellui yhteensä 9 kertaa 7 viikon aikana – 3 kertaa viikossa kolmen viikon ajan, tämän jälkeen pidetään viikon tauko ja sitten kellutaan kerran viikossa kolmen viikon ajan. Tällaista kuuria käytetään usein kliinisissä tutkimuksissa, joissa selvitetään rentoutuskellunnan hyötyä esimerkiksi mielenterveydellisessä hoidossa. 

Soittelimme Jannelle ennen kuurin viimeistä kelluntaa ja kyselimme kuulumisia. Janne kertoi kuurin tulleen hänelle enemmän kuin tarpeeseen.

”Viimeaikoina olen viettänyt paljon aikaa kotona ja ajatuksia on päässyt kasautumaan. Kuuri onkin ollut minulle vähän sellaista itsensä ratkomista ja tehnyt tosi hyvää.” 

Ennen kuuria Janne oli kellunut jo kerran. Hän siis tiesi jo vähän, mitä kellunnalta odottaa. Kuurin ensimmäinen sessio oli kuitenkin vähän vaivalloinen, eikä vilkas mieli tahtonut asettua aloilleen. Kuurin edetessä sisäinen hiljaisuuskin on kuitenkin alkanut löytymään.

”Kellunnan alku menee yleensä niin, että ajatukset laukkaa ja paukkaa ihan hirveästi. Parin kolmen kellunnan jälkeen opin olemaan armollinen itseäni kohtaan, enkä enää takertunut ajatuksiini. Vähitellen hyväksyin sen, että hetken aikaa ne ajatukset sinkoilee ja opin luottamaan siihen, että hiljainen tilakin kyllä löytyy. Kuurin myötä tuo hiljainen tila alkoikin löytyä nopeammin”

Janne kertoo, että kuurin aikana mieli on ollut ylipäätään rauhallisempi ja olo on ollut huomattavasti aiempaa rennompi. Myös läsnäolon tunne on lisääntynyt. 

”Tässä yhteiskunnassa eläessä muodostuu helposti pakonomaisia tapoja, joita ei oikein edes ajattele. Helposti jää kiinni esimerkiksi siihen, että jatkuvasti pitäisi olla ihmisiä ympärillä. Nyt on tullut sellainen tunne, että on ihan okei ottaa omaa tilaa ja olla itsekseen. Kuurin myötä on ylipäätään tullut enemmän fokusta oikeastaan kaikkeen ja on ollut myös helpompi pitäytyä terveydellisissä tavoitteissa. Liikunta- ruoka- ym rytmit on ollut helpompi pitää ja kehotietoisuus on lisääntynyt.”

Nyt kun mieli rauhoittuu kelluessa jo aika nopeasti, on Janne oppinut arvostamaan myös mielensä aktiivisuutta. 

”Itseasiassa kuurin myötä on tullut semmoinen tunne, ettei ylivilkkaus välttämättä olekaan niin paha asia.”

Kuutamokellunta

Seuraava kuutamokellunta järjestetään Float Roballa 29.4. – 30.4. klo 22.45-8.00. Täältä voit ilmoittautua.


Myöhään syksyisenä perjantai-iltana vuonna 2018 istuin Float Kalliolla odottamassa ensimmäisiä kuutamokellujia saapuvaksi. Minua jännitti. 

Muutamaa kuukautta aiemmin olin itse viettänyt vuorokauden kelluen ja todennut pitkäaikaisen kellunnan olevan erinomainen itsetutkiskelun tapa ja keino saavuttaa poikkeuksellisen syvä meditatiivinen tila. (kokemuksestani voit lukea täältä.)

Pitkä kellunta ei kuitenkaan ollut missään nimessä vain nautinnollinen. Pitkään hiljaa ja yksin ollessa pintaan nousi myös negatiivisia tunteita. Siksi jännitin hieman, miten osallistujat tulevat yön kokemaan.

Ensimmäiseen kuutamokelluntaan tuli kolme osallistujaa, jotka aloittivat yön noin 3,5 tunnin mittaisella kellunnalla. Kaikki heistä olivat kelluneet aiemmin, mutta näin pitkää aikaa kukaan heistä ei ollut kellunta-altaassa viettänyt. Ensimmäisen kellunnan jälkeen istuimme yhdessä Float Kallion olohuoneeseen syömään ja keskustelemaan kellunnan aikana heränneistä tuntemuksista. 

Ruokailun ja keskustelun jälkeen yö jatkui luonnollisesti kelluen. Osa kellahti altaaseen taas 3-4 tunniksi, osa kellui kohti aamua lyhyemmissä pätkissä. Ruokaa, teetä, luottamuksellista keskusteluseuraa, itsetutkiskelua syventäviä kirjoitustehtäviä ja mahdollisuus hiljaiseen yksinoloon tai joogaan oli jatkuvasti odottamassa, mikäli kellunnan halusi välillä keskeyttää. 

Ensimmäisen yön kokemukset olivat rohkaisevia ja päätimmekin jatkaa kuutamokelluntojen järjestämistä. 

Kuten kellunta yleensäkin, myös kuutamokellunta on kokemuksena hyvin henkilökohtainen ja voi poiketa paljonkin muiden kokemuksista. Joillekin yö oli kauan kaivattua omaa aikaa ja tehokasta stressin poistoa, osa sai kelluessa ahaa-elämyksiä oman elämän uusiin suuntiin liittyen, osa käsitteli tietoisuuteen nousseita patoutuneita tunteita. Melkein kaikille tuli jossain vaiheessa tylsää, mutta sekin koettiin kaivatuksi tunteeksi, joka on harvoin läsnä jatkuvasti stimuloivan maailman hektisessä sykkeessä. 

Nyt kahdeksan kuutamokellunnan jälkeen minua hämmästyttää edelleen, kuinka usein osallistujilla tapahtui sama ilmiö, joka minullakin oli vuorokauden kellunnan aikana tapahtunut; kun kelluntaa oli kestänyt tunti tai pari, luulin kaikkien lihasteni olevan jo täysin rentoja. Kuitenkin jostain vatsalihasten syövereistä tuntui löytyvän vielä jokin jännitystila ja kun kiinnitin siihen huomiota, sekin jännitys alkoi laukeamaan ja samanaikaisesti mieleeni pulpahti unohtunut muisto kaukaa lapsuudesta. 

Nykyaikaisessa lääketieteessä rajanveto fyysisten ja mentaalisten ongelmien välillä ei ole enää ehdoton – Mindfullnessharjoitusten on havaittu toimivan kroonisen kivun hoitoon, Buranalla voi hoitaa myös emotionaalista kipua ja esimerkiksi tässä tutkimuksessa löydettiin yhteys patoutuneen vihan ja kroonisen alaselkäkivun välillä. Silti minua hämmensi, kuinka muistot ja tunteet näyttävät varastoituvan kehoon.

Vaikka kaikki osallistujat eivät kokeneet edellisenkaltaisia tapahtumia, jokainen osallistuja koki kuutamokellunnan jollain tapaa merkitykselliseksi. Osalle sen merkitys oli ilmeinen, osalle vähän mystisempi – eräs osallistuja kertoi lähtiessään yön olleen mukava ja rentouttava, mutta hän ei kuitenkaan kokenut mitään sen suurempia tunnelukkojen avautumisia tai muuta poikkeuksellista. Seuraavana päivänä hän kuitenkin kertoi alkaneensa välittömästi itkemään lähdettyään aamulla kotiinsa. Itkuun ei ollut mitään erityistä syytä, se tuntui kuulemma enemmänkin puhdistavalta itkulta. Osa on kertonut vielä yli vuoden jälkeen ajattelevansa tuota yötä usein.

Tervetuloa kuutamokelluntaan! 

-Juho

Kuutamokellunta käytännössä

– Voit kellua yön aikana yhteensä 7-8 tuntia. Kellunnat ovat tyypillisesti kestoltaan 2 – 4,5h ja näiden välillä on yksi tai kaksi reilun tunnin mittaista taukoa, riippuen osallistujien halukkuudesta. Voit kuitenkin rytmittää kelluntasi haluamallasi tavalla.

Kellunta-altaan veden lämpötila putoaa vähitellen kellunnan aikana ja tästä johtuen tyypillisesti kellunnan maksimiaika on 4,5 tuntia. Kokemus lämpötilasta kuitenkin vaihtelee ja Floatin kellunta-altaissa onkin kelluttu jopa 7 tuntia yhtäjaksoisesti ilman huomattavaa lämpötilan laskua.

Tauoilla on mahdollisuus keskusteluun, kirjoittamiseen ja hiljaiseen itsenäiseen reflektioon. Tauoilla tarjoillaan ruokaa ja teetä. Viimeisen kellunnan jälkeen tarjoilemme aamupalan. Ruoka-ainerajoitteet otamme luonnollisesti huomioon.

Hinta: 200€ (150€ maksetaan paikan päällä, 50€ ennakkoon). Ennakkomaksu palautetaan, mikäli peruutus tehdään viimeistään viikkoa ennen kuutamokelluntaa. Hinta sisältää yön kellunnat (7-8h, kelluntahaluistasi riippuen), virvokkeita ja ruokaa.nnHuomioithan, että vaikka useimmat nukahtelevatkin kellunnan aikana, tulee yön aikana valvomista. Seuraavalle päivälle ei siis kannata suunnitella mitään kovin raskasta toimintaa.

Jos haluat kuulla seuraavista järjestettävistä kuutamokellunnoista suoraan, jätä yhteystietosi. Jos jokin jäi askarruttamaan, voit myös lähettää lomakkeella kysymyksen. Voit myös kerätä kolmen hengen porukan kasaan ja ehdottaa itse kuutamokellunnalle ajankohtaa. 

Voit kirjoittaa tähän esimerkiksi, että olet kiinnostunut kuulemaan loppukeväästä järjestettävistä kuutamokellunnoista. Mikäli kaipaat lisätietoja, voit myös lähettää tällä lomakkeella kysymyksesi.

Kellunta ja Raskaus

”Vapaus. Raskausaikana, varsinkin loppuraskaudesta, ei suositella olevan pitkiä aikoja selällään. Kelluessa se onnistuu. Sain lillua tunnin selinmakuulla, joka jo itsessään oli asento, jota olen kaivannut. Painottomuuden tunne helpotti jokaisen pienimmänkin lihaksen rentouttamista hyvin nopeasti. Muistan, että ensimmäisillä kelluntakerroilla rentoon oloon pääsemisessä kesti kauemmin. Nyt se onnistuu jo nopeasti. Keho tietää jo, mitä tapahtuu. Saatan tehdä jonkin hengitysharjoituksen kellunnan alkuun tai kehon skannauksen, joka helpottaa kehon rentoutumista ja mielen rauhoittumista. Viimeksi lähes nukahdin, kun olo oli niin rento. Hektiseen arkeen tämä hiljaisuus, painottomuus, aistiärsykkeiden minimointi on itselleni täydellistä. Loistava lisä yhdeksi joogaharjoitukseni kaveriksi. Kaikki ihanat Floatin tarjoamat ihonhoitotuotteet, pieni purtava ja istuminen Floatin loungen harmonisessa tilassa kellunnan jälkeen täydentävät kokemuksen. Suosittelen tätä jokaiselle raskaana olevalle, tuoreelle äidille ja muutenkin ihan jokaiselle!”

Rosa Auffermann

Kellunta tosiaan tekee hyvää! Lempeä hiljaisuus, rauhoittava pimeys, lämpö ja Epsom-suolaveden mahdollistama painottomuus ovat erityisen arvokas yhdistelmä raskaana ollessa. Kun keho on kovilla ja mielikin kaipaa vapautumista stressistä, on syytä pitää hyvinvoinnistaan hyvää huolta. Tässäpä muutama hyvä syy tulla kellumaan:

Lihaskivut

Lihaksisto ja luusto ovat kovilla raskauden aikana. Erityisesti selän ja torson alue kipeytyy helposti ja monella voi olla raskauden loppuvaiheessa vaikeaa maata selällään – paraskin patja aiheuttaa painetta selän ja kohdun alueille. Kellunnan aikana samanlaista painetta ei muodostu, sillä selän alla ei ole alustaa, vaan vain täydellisesti kannattelevaa suolavettä. Kellunta-altaassa pääset kokemaan painottomuuden ilman matkaa avaruuteen.

Kellunnan aikana on myös mahdollista käyttää kellukkeena uimapatukkaa eli lötköpötköä. Sen avulla voit kellua myös mahallaan tai kyljellään.

Ihon lämpöisen suolaveden ihanassa painottomuudessa kehon pienet tukilihaksetkin pääsevät rentoutumaan ja kivut hiljenevät. Tästä kellunnan syvärentouttavasta vaikutuksesta johtuen monille kellunta onkin kuin täydellinen kokovartalohieronta.

Stressi ja tunteet

Raskauteen kuuluu monenlaisia tunteita ja tunnemyrskyjä – hormonitoiminnan muutokset, huonosti nukutut yöt, lihaskivut tai vaikkapa synnytykseen liittyvät pelot ovat omiaan aiheuttamaan stressiä ja ahdistustakin. Kellunta-altaasta noustessasi huomaat, kuinka keho ja mieli ovat rentoutuneet. Kellunta vähentää stressihormoni kortisolin määrää ja erityisesti viime vuosina kelluntaa on tutkittu hyvin tuloksin esimerkiksi ahdistuksen hoidon tukena.

Uni

Hyvät yöunet ovat kullan arvoiset tietysti aina, mutta erityisesti raskauden aikana. Mitä kovemmilla keho ja mieli ovat, sitä tärkeämpää laadukas uni on. Unettomuus vaikuttaa negatiivisesti muun muassa hormonitoimintaan, pahentaa lihaskipuja ja lisää stressiä.

Kellunta-allas itsessään on tietysti oiva paikka lepoon ja nukkumiseenkin, mutta kellunnan positiiviset vaikutukset uneen kantavat myös altaan ulkopuolelle. Moni uniongelmainen tuleekin meille kellumaan lääkärin ohjaamana – Kellunnan on nimittäin todettu helpottavan nukahtamista ja parantavan unen laatua.

Peilivaikutus

Useat raskaana olevat kellujat kertovat kokevansa altaassa vahvan yhteyden vauvaan. Eikä ihme, kelluntatankissa on jotain hyvin kohtumaista. Kun laitat valot pois ja on täysin hiljaista, kuulet vain sydämesi sykkeen. Raskaana oleva voi kokea ikään kuin jakavansa ja peilaavansa samankaltaista kokemusta sikiön kanssa. Tämä uudenlaisen yhteyden kokeminen vauvan kanssa on niin yleinen ilmiö raskaana olevien kellujien kohdalla, että sitä on alettu kutsua ”peilivaikutuksesi” (mirror effect).


Yleisimpiä raskaana olevien kysymyksiä:

Onko kellunta-altaassa siis ihan hiljaista ja pimeää?

Voit itse päättää, kuinka paljon hiljaisuutta ja pimeyttä haluat kelluntasi aikana.
Tyypillisesti kellunnan alussa kuunnellaan 10 minuuttia rentouttavaa musiikkia ja lopussa 5 minuuttia. Musiikki kuuluu kellunta-altaassa olevista kaiuttimista.

Voit kuitenkin pyytää meitä ottamaan musiikin kokonaan pois tai voimme jättää musiikin soimaan koko kellunnan ajaksi – sinä päätät.

Voit itse laittaa kellunta-altaan miellyttävät valot pois ja takaisin päälle. Monet ensikertalaiset pitävät valoja päällä hetken aikaa kellunnan alussa ja sammuttavat ne kun ovat vähän tottuneet uuteen ympäristöön.

Jos laitat valot pois, etkä halua kuunnella musiikkia koko kellunnan ajan, on kelluessa täysin pimeää ja hiljaista. Tämä voi kuulostaa jännittävältä, mutta on itseasissa todellä miellyttävää ja rentouttavaa!

Pääseeko kellunta-altaasta pois milloin vain?

Kyllä. Voit nousta välillä istumaan kellunta-altaan sisällä (altaan pohjalla on vettä n. 30cm, joten pohjaan ylettää oikein hyvin) tai voit nousta altaasta itse välillä vaikkapa suihkuun tai vessaan, mikäli koet sille tarvetta.

Onko kellunta turvallista raskausaikana?

On. Kellunta-altaita on käytetty ja tutkittu 1950-luvulta lähtien, eikä niillä ole havaittu olevan negatiivisia vaikutuksia raskauteen liittyen.

Jos sinua yhtään mietityttää, keskustele kuitenkin lääkärisi kanssa.

MIlloin/missä tapauksissa kellumaan ei voi tulla?

Kellunta ei sovi:

– voimakkaasti psyykenhäiriöisille

– epileptikoille

– munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville

– tasapaino-ongelmista kärsiville (esim. Menierin tauti)

– sydämen toimintaongelmista kärsiville (vain hoitavan lääkärin suostumuksella)

Kelluessa makaat liikkumatta selällään suolaisessa ja ihonlämpöisessä vedessä. Vaikka kelluessa ei tapahdu liikettä, on erityisen herkän tasapainoaistin omaavien henkilöiden mahdollista tuntea epämukavuutta (merisairauden kaltaista). Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista ja menee nopeasti ohi noustessa pois kellunta-altaasta.

Eikö kelluessa tule tylsää?

Lähes kaikki kellujat kertovat ajan kuluneen hämmästyttävän nopeasti. Meillä käyneistä tuhansista asiakkaista vain muutama on kokenut 60 minuutin mittaisen kellunnan liian pitkäksi.

Monet kokeneemmat kellujat tykkäävät kellua 2,5 tuntia ja meillä on usein kelluttu myös jopa yli 6 tuntia yhtäjaksoisesti. Kellunta-altaassa viihtyy siis yllättävän pitkään!

Täältä voit lukea lisää yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksiamme

Täältä voit lukea kellunnasta COVID-19-aikana

Johdatus kelluntaan

Rentoutuskellunnan juuret juontavat vuoteen 1954, jolloin yhdysvaltalainen neurotieteilijä ja psykoanalyytikko John C. Lilly alkoi kehittää kelluntatankkia välineeksi neuropsykologisiin tutkimuksiinsa. Hänen tavoitteenaan oli testata väitettä, jonka mukaan tietoisuus sammuisi, siis ihminen nukahtaisi, kun hänen ympäriltään poistettaisiin kaikki aisteja stimuloivat ulkoiset ärsykkeet. Tuolloin eristämisen kaikista ulkoisista ärsykkeistä ajateltiin johtavan hulluuteen, minkä johdosta tutkijat välttelivät väitteen testaamista koetilanteessa. Lilly kuitenkin päätti vastata haasteeseen ja rakennutti koetta varten tankin, joka täytettiin vedellä ja jonka sisälle kelluja asettui pystyasennossa kokonaan veden alle, happinaamari kasvoillaan.

Kun Lilly asettui tankkiin ja koe toteutettiin, luulot hulluksi tulemisesta saivat kyytiä. Sen sijaan, että Lillyn tietoisuus olisi sammunut tai että hän olisi ajautunut hulluuteen, hän ajelehti  ”rikkaisiin yksityiskohtaisiin sisäisen kokemuksen tiloihin”. Tietoisuus ei sammunut, vaan vapautuessaan ulkoisista häiriöistä se pääsi käsiksi informaation, jonka lähde oli sisäinen.

                                                 Alkuperäisessä tankissa kelluja oli pystyasennossa ja kokonaan veden alla.
Alkuperäisessä tankissa kelluja oli pystyasennossa ja kokonaan veden alla.

Toinen odottamaton vaikutus oli ympäristön aikaansaama rentoutuminen. Lilly saavutti syvimmän koskaan kokemansa rentoutumisen tilan ja huomasi palautumisen tehokkuuden olevan ylivoimainen sängyssä lepäämiseen verrattuna. Lilly oppi myös, että tietoisuuden tiloja on enemmän kuin hereillä ja syvässä unessa oleminen. Hän kertoi jopa oppineensa hallitsemaan näitä löytämiään tiloja. Kokemukset olivat sisäsyntyisiä, mutta Lillyn mukaan niin todellisia, että niitä olisi voinut erehtyä pitämään ulkoisen maailman ilmiöinä. Lilly oppi, että tässä ympäristössä hänen koko kehollinen systeeminsä toimi tavoilla, joihin hän ei ollut vielä tutustunut.

Tankista kannelliseen altaaseen

Alkuperäisestä tankista on tultu pitkä matka. Nykyiset ”tankit” ovat malliltaan ennemminkin altaita ja hengityslaitteiden käyttö on jäänyt historiaan. Kellunnan tarkoitus on kuitenkin edelleen sama kuin alkuperäisessä kokeessa: kehon ja mielen vastaanottamien ulkoisten ärsykkeiden minimoiminen.

Rentoutuskellunnan väline on kannellinen tai ovellinen kellunta-allas. Float kelluntakeskusten altaat ovat Dream Pod-yhtiön valmistamia ja noin 1,7 metriä leveitä ja 2,6 metriä pitkiä. Altaiden kannet ovat kupumaisia, lakipisteensä kohdalta 1,4 metriä korkeita. Altaan pohjalla on 40 senttiä vettä, johon on liuotettu 550 kiloa Epsom-suolaa. Altaan vesi ja ilma ovat kehonlämpöisiä.

Nykyiset "tankit" ovat ennemminkin altaita, joiden päälliosa on aukeava kansi, jota voi halutessaan pitää kellunnan aikana auki.
Nykyiset ”tankit” ovat ennemminkin altaita, joiden päälliosa on aukeava kansi, jota voi halutessaan pitää kellunnan aikana auki.

Float Roballa on yllä olevan altaan lisäksi kaksi Dream Podin Cabin-mallista allasta (valkoiset huoneet). Kelluntakokemuksen puolesta altaiden välillä ei ole merkittävää eroa, mutta Cabin-mallinen allas soveltuu korkeutensa vuoksi parhaiten ahtaanpaikan kammosta kärsivälle.

Ennen altaaseen menoa peseydytään. Sitten altaaseen asettaudutaan selälleen ja kansi/ovi suljetaan (kannen/oven voi halutessaan jättää myös auki). Tämän jälkeen etsitään itselle sopivaa asentoa, ja kun asento on hyvä, aletaan rentoutua. Hyvä tapa tähän on esimerkiksi omaan hengitykseen keskittyminen ja hengitysten laskeminen. Oikean asennon ja oman tavan löytäminen voivat uuden ympäristön vuoksi viedä useamman kerran, mutta kärsivällisyys palkitaan. Float kelluntakeskuksissa altaassa ollaan normaalisti 60 minuuttia, jonka jälkeen peseydytään ja nautitaan kellunnan jälkihehkusta.

Rentoutuskellunnan henkilökohtaisuus

Kellunnalla on monia positiivisia vaikutuksia. Sitä on tutkittu muun muassa syvän rentoutumisen, luovuuden, kivunhallinnan, palautumisen ja mielikuvaharjoitusten yhteydessä. Jokainen kuitenkin tarvitsee joskus häiriöttömän levon ja rauhan. Jokaisen elämäntilanne on erilainen ja eri ihmisillä on omat syynsä kelluntaan. Ei ole siis yhtä oikeaa tapaa kellua ja hyviä syitä on monia. Yhteistä meille kaikille tässä ajassa on kiireestä ja jatkuvasta informaatiotulvasta johtuva ylikuormitus. Siksi olemme luoneet tilan, jossa voit rauhoittua ja irrottautua. Pyrkimyksemme on, että meiltä lähtiessäsi mielesi on levollinen ja avoin inspiraatiolle.

-FLOAT

Lähteet

Hutchison Michael – The Book Of Floating

John C. Lilly – The Scientist : A Metaphysical Autobiography

Täältä voit lukea rentoutuskellunasta tehdystä tutkimuksesta (englanniksi)

Kellunta ja mielenterveys

Rentoutuskelluntaan tullaan monista syistä. Joillekin kellunta on pieni lepohetki arjen keskellä, toisille se on tapa harjoittaa meditaatiota tai mindfullnessia. Mutta monelle kellunta aistiärsykkeettömässä altaassa on tärkeä osa mielen ja kehon hyvinvointia. 

Lokakuussa 2019 Float Roballa oli kaikkea muuta kuin seesteistä. Avauspäivä lähestyi huolestuttavalla vauhdilla ja paikka näytti vielä täysin keskeneräiseltä työmaalta. Varsinaiset kelluntahuoneet olivat kuitenkin jo siinä vaiheessa, että kellunta-altaat voitiin asentaa. Altaiden valmistaja lähetti asentajan luoksemme ja tuo asentaja, Matt, muistutti meitä kellunnan monista hyödyistä. 

Yhdysvaltalainen Matt oli merijalkaväen mukana sekä Irakin, että Afganistanin sodissa ja loukkaantui pahasti. Hänen ryhmänsä panssaroitu auto ajoi miinaan ja lensi katolleen. Koomasta herättyään Matt kuuli olevansa halvaantunut vyötäröstä alaspäin ja räjähdyksen ainoa selviytyjä. Kokeellisella leikkauksella, jossa hänen hermostoaan korvattiin sähköjohdoilla, jalat saatiin lopulta toimimaan. Sekä fyysinen, että henkinen kipu olivat kuitenkin kovia.

Vuosien ajan Matt söi vahvoja opiaatteja ja unilääkkeitä selviytyäkseen arjestaan.Usein lääkkeitä meni enemmän kuin lääkäri oli suositellut. Terapia tuotti tuloksia, mutta sodan kauhut olivat läsnä joka yö, eikä nukkumisesta tahtonut tulla mitään.  

Kellunnasta Matt kuuli ystävältään ja oli aluksi skeptinen. Ensimmäinen kerta altaassa ei tuota skeptisyyttä vähentänyt, sillä rentoutuminen suolavedessä kelluen ei onnistunut millään. Toinenkaan kerta ei vielä vakuuttanut, mutta kolmannella kerralla hän kertoi saavuttaneensa sellaisen levollisuuden, jota ei ollut sodasta paluun jälkeen kokenut. Lihaksissa olleet jännitystilat laukesivat ja Matt vaipui syvään unenomaiseen tilaan. 

Tuntui uskomattomalta katsella Mattia nostelemassa kanssamme Float Roban kellunta-altaiden satojen kilojen painoisia osia paikoilleen, tietäen hänen vammoistaan. Kipulääkkeet hän kertoi jättäneensä pian aloitettuaan säännöllisen kellunnan. Kaksi tai kolme kelluntaa viikossa toimi Mattin mukaan paremmin kuin hänen aiemmin käyttämänsä fentanyyli tai muut opiaatit. Myös terapia alkoi tuottamaan entistä parempia tuloksia kun kellunta oli säännöllinen osa elämää – Kellunta-altaassa traumaattiset kokemukset tulivat mieleen, mutta lempeässä ja lämpimässä suolavedessä kelluen ne eivät tuottaneet enää entisenlaista stressireaktiota. 

Mattin kokemus ei ole vain yksittäinen anekdootti, vaan kliininen tutkimus tukee ajatusta kellunnan hyödyistä kroonisen kivun ja useiden mielenterveydellisten ongelmien hoidossa. Tutkimuksissa rentoutuskellunta kuuluu REST-menetelmien (Restricted Environmental Stimulation Technique) piiriin ja vaikka tutkimusala on suhteellisen nuori, ovat tulokset lupaavia. 

Suuri osa rentoutuskelluntaan liittyvästä tutkimuksesta on tehty ns. terveillä yksilöillä. Näissä tutkimuksissa kellunnan on havaittu muun muassa alentavan verenpainetta, vähentävän stressihormoni kortisolin määrää ja vähentävän kipua. Vuosikymmenen alussa tehty ruotsalaistutkimus lisäsi kuitenkin kiinnostusta kellunnan tutkimukseen myös kliinisen diagnoosin omaavilla henkilöillä. Tuossa tutkimuksessa seurattiin puolentoista vuoden ajan säännöllisen kellunnan vaikutuksia henkilöön, jolla oli diagnosoitu a-tyypin autismi, ADD, PTSD, ahdistushäiriö ja masennus. 

Tulokset olivat todella positiivisia ja viime vuosina kelluntaa onkin tutkittu suhteellisen paljon erityisesti ahdistushäiriöistä ja masennuksesta kärsivien potentiaalisena hoitomuotona. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa kaikki (50) ahdistushäiriöstä kärsivää henkilöä kokivat rentoutuskellunnan vähentäneen ahdistuksen oireita ja mitä korkeampi ahdistuneisuuden taso oli, sitä enemmän oireet heikentyivät.

Ajatus kellunnan hyödystä esimerkiksi ahdistuksen helpottamiseen on ymmärrettävä. Kellunta-altaassa keho pääsee rentoutumaan painottomuuden kaltaisessa tilassa ja koska aistiärsykkeitä ei ole, on helpompi keskittyä siihen, mitä sisältä kumpuaa. Täysi pimeys ja hiljaisuus voivat tietysti tuntua aluksi jännittäviltä tai jopa pelottavilta, mutta kelluntaan voi totutella vähitellen, esimerkiksi pitämällä valoja päällä tai kuuntelemalla musikkia koko kellunnan ajan. 

Haluamme muistuttaa, että me Float Kalliolla ja Float Roballa emme ole mielenterveyden (tai oikeastaan minkään muunkaan alan) ammattilaisia, emmekä usko tai väitä kellunnan olevan kliinisen hoidon tai psykoterapian korvaaja. Itseasiassa mielenterveydellisten ongelmien hoidossa kellunta näyttää olevat hyödyllisintä kun se yhdistetään psykoterapiaan. Onkin tärkeää, että mielenterveydellisistä ongelmista, erityisesti post-traumaattisesta stressistä, kärsivät henkilöt keskustelevat terapeuttinsa tai lääkärinsä kanssa ennen kelluntaa. 

Alla olevista linkeistä pääset lukemaan lisää rentoutuskelluntaan liittyvästä tutkimuksesta.

https://clinicalfloatation.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4219027/

https://file.scirp.org/Html/8-2250044_34022.htm

https://www.floattanksolutions.com/everything-we-know-about-floating-ptsd/

  • Juho

Ensimmäiset 60 minuuttia

Koomikko ja vapaaotteluselostaja Joe Rogan viihdyttää splätterfilosofoimalla sensuurittomassa podcastissaan usein lähes kolme tuntia putkeen. Yksi häpeämättömän kanavan lukuisista hehkutuksen kohteista on kellunta. Vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen vaihteessa minäkin piristin silloin tällöin työpäivääni kuuntelemalla Roganin & kumppaneiden spontaania reflektointia.

Kelluntatankki ja aistideprivaatio kuulostivat tuolloin kiehtovilta, mutta olivat kovin kaukana omasta arjestani. Kellunta oli jotakin, mitä rääväsuinen miljonäärikoomikko saattoi harrastaa kellarissaan kalliissa yksityistankissa, mutta mikä tuskin koskaan olisi jatkuvasti tarjolla oleva mahdollisuus suomalaiselle opiskelijalle tai avokonttorissa puurtavalle toimihenkilölle. Kelluminen vilahti silloin tällöin podcastin hehkutuksen kohteena, kuten niin moni muukin asia, ja hävisi muiden aiheiden tavoin jonnekin muistini periferiaan.

Näin ollen tiesin pitkään kelluntatankeista, mutta suhtauduin sellaisen kokeilemiseen samalla tavalla kuin maailmanympärimatkaan tai asuntolainan viimeiseen maksupäivään: se oli kaukaista, sitä ei voinut aikatauluttaa kuluvalle kuukaudelle, eikä ainakaan hakea lähikaupan hyllystä. Sitten eräänä keväisenä päivänä ystäväni kertoi, että kaupungissa on kauneushoitola, jossa kellumista voisi kokeilla. Nyt kun tämä kokemus oli tuotu lähettyvilleni, en tietenkään tarttunut heti tilaisuuteen, vaan lähestyin mahdollista kelluntaa kysymyksellä – niin kuin hyvällä itsetunnolla varustettu mies tekee – ”kehtaisinko mennä asiakkaaksi kauneushoitolaan?”. Kelluntakokeilu sai taas siirtyä.

 Joe Rogan speaks on sensory deprivation tanks and the awesome potential you can achieve with one.

Kului kesä ja syksy, kunnes päästiin vuodenvaihteeseen, jolloin silloisella työmaallani oli päällä jokavuotinen sesonkikiire. Päivät olivat pitkiä ja pimeitä, tehtävistä piti suoriutua tiukassa aikataulussa ja tekemistä oli enemmän kuin mihin käsiä riitti. Kellunta oli viimeinen asia mielessäni. Puolisoni oli kuitenkin bongannut kauneushoitolan mainoksen, jossa mainostettiin kelluntoja puoleen hintaan. Oli aika astua altaaseen.

Varsin eksentrisen ajanvarauspuhelun tuloksena sain varattua kellunta-ajan jo seuraavalle päivälle. Saavuttuani kiireisen päivän jälkeen, ja inan myöhässä, päivystämässä ollut henkilökunnan jäsen otti minut hieman vierastaen, mutta ystävällisesti vastaan. Jätin takkini naulakkoon, luin kelluntaa koskevan ohjeistuksen ja kävin varmuuden vuoksi vessassa. Kelluntahuoneessa sain vielä erillisen opastuksen. Korvatulpat korviin jo ennen suihkuun menoa. Ok. Varo suolan joutumista silmiin. Selvä homma. Tankin kylkeen koputetaan, kun aika päättyy. Aha.

Jäätyäni yksin kelluntahuoneeseen riisuuduin, peseydyin, avasin tankin oven ja kävin selälleni suolaveteen.

En ollut koskaan ennen ollut yhtä voimakkaasti kelluttavassa ympäristössä, joten ensimmäiset minuutit vietin kokeillen millaisia liikkeitä ja asentoja sain spontaanisti aikaan. Kun yhtäkkiä olin pimeässä, äänettömässä tilassa ilman välinettä jolla surfata nettiin, ilman mitään ulkoista mihin kiinnittää huomiota, ajantajuni alkoi hävitä. Päätin, että tämä on kehotus keskittyä itse kelluntaan ja aloin etsiä sopivaa asentoa. Tämä johti varsin nopeasti virheeseen, josta minua oli kyllä varoitettu. Suoristin itseni hetkeksi istuma-asentoon, jolloin hiuksistani alkoi valua vettä pitkin kasvojani. En tietenkään reagoinut tähän mitenkään ja vettä valui silmiini. Erittäin suolaista vettä.

Tämän jälkeisen ajan pituudesta en voi mennä takuuseen, mutta kirvelyä kesti varsin hyvän ajan. Minun olisi pitänyt käydä heti pesemässä silmäni tai tankissa olisi pitänyt olla puhdistusta varten vettä, mutta en halunnut keskeyttää kokemustani ja huuhtelunestettä ei ollut. Päätin kärsiä kirvelyn pois. Kun polte alkoi vihdoin helpottaa, olin vaivihkaa saavuttanut sopivan asennon ja selkäni alkoi pikkuhiljaa tottua uudenlaiseen alustaan – aluksi minusta tuntui pitkään, että selkä taipuu liikaa ja panin vastaan, kun minun olisi pitänyt vain rentoutua.

Kun olin vihdoin rauhallisessa olotilassa, en tiennyt yhtään miten pitkään olin ollut tankissa tai miten pitkään aikaa olisi jäljellä. Tulin myös hyvin itsetietoiseksi tilanteesta: kellun alasti suolaliuoksessa, pimeässä, eikä mitään oikeastaan tapahdu. Niin, mitään ei tapahdu. Eikö jotakin pitänyt tapahtua? Vaikka minulla ei varsinaisesti ollut mitään odotuksia, niin odotin ilmeisesti kuitenkin jotakin äkillistä tapahtuvan jossain vaiheessa. Nyt vain … olin.

kellunta

Oloni oli kuitenkin mitä mainion, joten jatkoin olemistani. Ja sitten, aloin liukua jonkinlaiseen valveuneen ja saavuttaa hyvin, hyvin rentoutunutta tilaa. Mielihyvä pelkästä levollisuudesta ja rauhasta alkoi täyttää minua. Tankissa oli pieni, erittäin himmeä valo, jota ei saanut pois päältä, mutta sekin alkoi olla liian kirkas, sillä toivoin totaalista pimeyttä. Tässä kohtaa olin jossakin, poissa ja siinä, ja himmeästä valosta (näin päättelin) piirtyi hitaasti loittonevia rinkuloita päälleni. Kehoni oli hävinnyt, annoin tyytyväisenä kaiken loitota. Olisin halunnut jäädä siihen ja samalla tajusin, että pian, joskaan en osannut arvioida miten pian, minun pitäisi nousta. Koska kauneushoitolassa ajan päättyminen ilmoitettiin niin, että joku henkilökunnasta tuli kolkuttamaan tankin oveen (ei kovin mukavaa), aloin odottaa tätä merkkiä. Aikaa oli jäljellä enemmän kuin olin arvellut, mutta viettelevä loppusuora tuhlautui odotteluun.

Klonk, klonk, klonk.

Nousin ylös. Hitaasti. Tunsin taas yhtäkkiä kehoni painon, mutta miellyttävällä tavalla. Astuessani ulos olin hieman pökertynyt, mutta en kuitenkaan väsynyt. Mieleni oli täysin tyhjä, kauneushoitolaan kantamani taakka oli jäänyt tankkiin.

Kävin suihkussa, pukeuduin ja menin maksamaan käyntini. Olin innoissani (en mistään!) ja aioin kertoa tämän minut vastaanottaneelle työntekijälle, mutta olin myös jostain syystä hämmentynyt, joten en saanut sanaa suustani.

Ulkona oli pimeää ja 20 astetta pakkasta. Minun oli kuitenkin lämmin ja minua hymyilytti. Kuljin pitkin puistokatua ja katselin arkkitehtuuria ja ohi matelevien autojen valoja. Kaikki oli pehmeää ja minusta tuntui, että näköni oli parantunut piirun verran. Lumi kimmelsi.

Kotona söin rauhallisesti, luin kirjaa kuin sunnuntaiaamuna, ja kävin aikaisin makuulle. Sängyssä upposin lepoon kevyesti – kuin kelluen.

-Tommi/FLOAT

Rentoutuskellunta hoivaa ja vähentää stressiä

Vaikka itse stressin kokemus on psykologinen, siihen liittyy sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Stressin syitä voivat olla esimerkiksi alituinen kiire, sopimaton tai liiallinen työ, jatkuva melu, liiallinen vastuu, perheongelmat tai äkilliset elämänmuutokset. Jatkuva stressi aiheuttaa monenlaisia oireita ja pitkittyessään stressi voi olla vaarallista terveydelle. Stressi on myös moniulotteinen käsite: haitallisen stressin lisäksi stressi voi olla myönteistä ja myönteinen stressi on sopivissa määrin hyödyllistä. Se esimerkiksi laittaa mielen ja kropan liikkeelle ja parantaa työmuistia. Myönteinen stressi on kuitenkin myös kuluttavaa ja vaatii vastapainokseen lepoa ja vapaa-aikaa.

Rentoutuskellunta vähentää stressiä, sillä se minimoi kaikki ulkoiset ärsykkeet. Kun aivot eivät joudu käsittelemään ulkoa tulevaa informaatiota, mieli rauhoittuu. Lisäksi kelluttavan veden painottomuudessa mitään pieniä tukilihaksiakaan ei tarvita kehon kannatteluun. Toista kellunta-altaan kaltaista paikkaa on ainakin toistaiseksi nykymaailmassa vaikea löytää. Kellunta-allas on rauhoittava ja turvallinen ympäristö, jonka suojassa arkipäivän murheet voi hetkeksi unohtaa ja laittaa sivuun. Altaassa saa luvan kanssa levätä, olla tavoittamattomissa ja keskittyä omaan hyvinvointiinsa.

Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että rentoutuskellunta vähentää stressin fyysisiä vaikutuksia. Aiempien tutkimusten perusteella tehdystä meta-analyysistä selviää, että kellunta alentaa verenpainetta ja vähentää kortisolin määrää. Korkea kortisolin määrä liitetään usein pitkittyneeseen stressitilaan ja kohonneeseen riskiin sairastua kroonisiin sairauksiin.

Parasta kellunnassa on tietysti se, että rentouden tunne ei jää altaaseen. Erään ruotsalaisen tutkimuksen mukaan kellunnan positiiviset vaikutukset, kuten vähentynyt stressi ja masennus, jatkuivat neljä kuukautta 12:sta säännöllisen session jälkeen.

Toisessa tutkimuksessa, jossa yhdistettiin kellunta ja psykoterapia, kellunnan todettiin huomattavasti vaikuttaneen tuloksiin. Osallistujat raportoivat hoidon tuottaneen kokemuksen läsnäolosta, syvän rentoutumisen tunteen sekä stressin ja fyysisen kivun vähenemisen. Vaikutukset kestivät usean päivän ajan.

Lähteet

Kjellgren A., Lyden F. & Norlander T. – Sensory Isolation in Flotation Tanks: Altered States of Consciousness and Effects on Well-being

Van Dierendonck D. & Te Nijenhuis J. – Flotation restricted environmental stimulation therapy (REST) as a stress-management tool: A meta-analysis

Bood S.Å., Sundequist U., Kjellgren A. & Norlander T. – Eliciting the relaxation response with the help of flotation-rest (restricted environmental stimulation technique) in patients with stress-related ailments

Buhrkall H., Kjellgren A. & Norlander T. – Psychotherapeutic Treatment in Combination with Relaxation in a Flotation Tank: Effects on “Burn-Out Syndrome”

Mitä jos hetken vain hengittäisit?

Arkemme on usein aika raskasta sekä mielellemme, että kehollemme. Vaikka yhä harvempi tekee fyysisesti raskasta työtä, vaatii työpäivä silti veronsa. Tietokoneen ääressä vietettyjen tuntien myötä hartiat ja selkä ovat jumissa. Aivot tekevät raskasta työtä koko päivän ja yrittävät pysyä keskittyneenä jatkuvien aistiärsykkeiden tulvassa. Kotonakaan lepoa ei aina saa, vaan lasten harrastukset tai kotityöt vaativat aikaa ja energiaa pitkälle iltaan. Nekin hetket, joina lepo olisi mahdollista, kuluvat usein ruutujen äärellä.

Vaadimme aivoiltamme ja keholtamme paljon, eikä täydetkään unet riitä aina palauttamaan päivän rasitteista. Kellunta tarjoaa keholle ja mielelle luontevan ja mukavan tavan palautua ja rauhoittua. Kun ei ole mitään aistiärsykkeitä, joihin reagoida, on helppo vain keskittyä hengittämään. Kellunnassa aivot siirtyvät unen ja valveillaolon väliseen tilaan, jossa ns. alfa-aaltojen tuotanto aktivoituu.

Erityisen tärkeää mielen palautuminen on niille, joiden työ tai muu päivittäinen toiminta vaatii luovuutta. Karlstadin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin kellunnan lisäävän yksilön kykyä luovaan ongelmanratkaisuun. Tutkimuksessa havaittiin, että vaikka ongelmien ratkaisuun käytetty aika ei kellunnan myötä juurikaan lyhentynyt, kasvoi ratkaisujen omaperäisyys huomattavasti.

Kelluessa keho katoaa vähitellen lämpimään suolaveteen, ajatusten virta hidastuu ja mieli rauhoittuu vain olemaan. Kun mieltämme ei enää täytä sinkoilevat ajatukset, voi se löytää uusia ja odottamattomia yhteyksiä asioiden väliltä ja siten luovia ratkaisuja ongelmiin. Tämän on huomannut myös moni meidän asiakkaamme – kellunnan jälkeen ajatukset ovat selkeytyneet ja uusia ideoita tulee mieleen.

Kellunta ei tietenkään ole ainoa keino arjen rasitteista palautumiseen. Kävely metsässä, tai hieronnassa käyminen ovat oikein hyviä tapoja rentoutua. Mikään muu rentoutumistapa ei kuitenkaan tarjoa yhtä syvällistä kehon ja mielen rentoutumista ja rauhoittumista.    

Kellunta, meditaatio, mindfullnes ja theta-aallot

Kellunnan orientaatio on luonnollisesti kohti meditatiivista tilaa. Vaikka tankkiin astuisi kivunlievitys tai urheilusuorituksesta palautuminen mielessä, on tällöinkin hyvä ensisijaisesti tavoitella meditatiivista tilaa tai ”irti päästämistä”. Niille, jotka kamppailevat kärsivällisyytensä kanssa, tankki on apuväline levollisuuden saavuttamiseen. Painottomana ympäristönä kellunta on myös erinomainen vaihtoehto niille, jotka kärsivät jostakin paikallaan istumista hankaloittavasta vaivasta.

Meditaatio on harjoitus, jonka kautta yksilö opettelee tarkkailemaan mieltään ja pyrkii usein harjoituksen kautta rauhan ja levollisuuden tilaan. Meditoija pyrkii tekemään eron itsen ja ajatusten välillä ja rauhoittumaan hiljaisuuteen vailla huolia, ympäristön tapahtumista häiriintymättä. Mindfulness taas tähtää jatkuvaan itsetietoisuuteen ajatusprosesseista ja kehollisista tiloista. Myös mindfullnessiin liittyvät erilaiset meditatiiviset harjoitukset. Kelluntatankki ympäristönä tukee meditatiivisia harjoitteita, sillä se on jo itsessään meditatiivisesti virittynyt tila: minimoimalla ulkoiset häiriötekijät tankki korostaa tietoisuutta itsestä.

Kuten kellunnalla, myös meditaatiolla on osoitettu olevan useita positiivisia vaikutuksia. Sen on osoitettu vähentävän levottomuutta, masentuneisuutta ja kipuja, edistävän oppimista ja kehittävän muistia. Työpaikoilla meditatiivisten harjoitteiden on todettu parantavan suorituskykyä ja vähentävän työntekijöiden vaihtuvuutta.

Aallot.gif

Objektiivisesta näkökulmasta kelluntaa ja meditaatiota yhdistävät theta-aallot, jotka ovat yksi aivosähkökäyrä EEG:llä havaittavista aaltomuodoista. Useimmat kokevat tämän matalan taajuuden unenkaltaisena tilana juuri ennen nukahtamista tai juuri herätessä. Aivot toimivat theta-aalloilla siis päivittäin vain ohimenevän hetken. Sekä meditaation että kellunnan on demonstroitu tuottavan aivoissa theta-tilan. Ero kellunnan eduksi on se, että meditaatiota tutkittaessa theta-tilan saavuttivat varmimmin erittäin kokeneet munkit, kun taas kellunnan yhteydessä theta-tilaan ei tarvittu minkäänlaista kokemusta meditaatiosta.

Theta-aallot ovat kuitenkin vain mitta, jolla subjektiivisen tietoisuuden muutosta voidaan kuvata tieteen kielellä. Kenellekään ei voida tyhjentävästi sanoin kertoa, millainen theta-tila on – jokaisen on koettava se itse.

-FK

Urheilu ja palautuminen

Kellunta ei ole huippu-urheilussa uusi ilmiö, mutta viime vuosina tietoisuus kellunnan hyödyistä on levinnyt  ja saavuttanut urheilumaailman terävimmän kärjen. Esimerkiksi NBA:n ja NFL:n huippupelaajien tiedetään kelluvan säännöllisesti ja monilla seuroilla onkin kelluntatankit omasta takaa. Myös muun muassa kamppailulajien ja yleisurheilun ammattilaisten keskuudessa kellunta on saavuttanut laajaa suosiota.

ESPN kävi tutustumassa Stephen Curryn ja Harrison Barnes´in kelluntarutiiniin. Katso lyhyt video NBA:n huippupelaajien suhteesta kelluntaan.

Kuten Curry videolla kertoo, on kelluntatankki erinomainen paikka mielikuvaharjoitusten tekemiseen. Vain anekdootista ei ole kyse, vaan samaan tulokseen on päädytty muun muassa British Columbian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksessa testattiin mielikuvaharjoittelun tehoa tuolilla normaalisti istuen, rauhallisessa ja hiljaisessa paikassa, sekä kelluntatankissa. Kelluntankissa tehdyt harjoitukset osoittautuivat kaikista tehokkaimmiksi – aistiärsykkeettömässä ympäristössä ajatus ei harhaile ja mielikuvaharjoitukseen on helpompi keskittyä.

Tämän on huomannut myös UFC-vapaaottelija Anton Kuivanen, joka on käynyt Float Kalliossa kellumassa vuoden verran.

“Float Kalliossa on leppoisa tunnelma. Tankissa kelluessa mieleni vähitellen tyhjenee ajatustenjuoksusta ja keholliset tuntemukset hälvenevät hiljalleen. Teen monesti eloisimmat mielikuvaharjoitukset tässä ärsykkeettömässä ja painovoimattomalta tuntuvassa tilassa.”

Anton Kuivanen

Toki kellunnasta on muitakin hyötyjä urheilijalle. Kokonaisvaltaiseen palautumiseen kelluntatankki tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön, jossa sekä keho, että mieli pääsee palautumaan.

Urheilijan keho on jatkuvasti äärimmäisen virittynyt ja mieli on kytkeytynyt kehon tuntemuksiin. Tällöin mieli usein lepää kehon ehdoilla. Kuten Anton Kuivanen kuvailee, kelluessa keho liukuu painottomuuteen ja loittonee syvään lepoon. Sellaisetkin tukilihakset, jotka harvoin pääsevät olemaan rentoina, rentoutuvat. Maitohapon määrä vähenee ja kivut vaikenevat. Samalla mieli saa ainutlaatuisen tilaisuuden tyyntyä ja päästää irti tai valmistautua tuleviin koitoksiin. Palautumiseensa kellunnasta on saanut hyötyä myös asiakkaamme ja huippu-urheilija ja olympiafinalisti Kristiinä Mäkelä. 

“Treenatessa rasitetaan ja hajotetaan kudosta, mutta levossa kehitytään. Tehokkaan harjoittelun lisäksi tarvitaan tehokasta palautumista. Kansainvälisillä kilpakentillä olen huomannut kuinka suureen arvoon psyykkinen vahvuus nousee kun fyysisesti huippuunsa viritetyt urheilijat ratkaisevat taistoa mitaleista. Kellunta on yksi mun tavoista kehittyä kokonaisvaltaisesti paremmaksi urheilijaksi.”

Kristiina Mäkelä

Palautuminen ei tietenkään sijoitu vain juuri suorituksen jälkeiseen aikaan, vaan voi kestää useita päiviä. Ammattilaisella tai aktiivisella harrastajalla on päällä jatkuva rasittumisen ja palautumisen sykli ja samalla ylirasituksen vaara. Tankkiin ei siis tarvitse päästä heti treenin jälkeen, vaan sitä varten kannattaa varata sopiva aika ja kehittää tankista oma harjoitteensa – mutta ei kuitenkaan suoritusta. Näiden kahden ero on syytä pitää mielessä.

Jos laji on enemmän keskittymistä tai tarkkuutta kuin räjähtävää voimaa vaativa (tietysti moni laji vaatii näitä kaikkia), kelluminen voi toimia suoritusta edeltävänä rentoutumis- ja keskittymisrutiinina. Kelluntatankki ”opettaa” kehomielelle hermojen hallintaa, mikä on ratkaisevaa silloin, kun pienikin herpaantuminen voi johtaa keskittymisen karkaamiseen ja pilata kisan tai ottelun.