Kuinka paljon aiemmin paikalle pitää saapua?

Ensimmäisellä kerran paikalle on hyvä saapua noin 10 minuuttia ennen ajanvarauksen alkua. Tullessasi Float Kalliolle tai Float Roballe, soita portin vieressä olevaa ovikelloa, käy sisään porttikongissa ovikellon kanssa samalla puolella olevasta ovesta ja henkilökunta ottaa sinut vastaan. Jos tulet kellumaan Float Roballe, kävele portin avauksen jälkeen vielä muutama metri mäkeä ylös ja ”FLOAT”-kylttiä kohti.

Voinko tulla kellumaan kahdestaan tai ryhmässä?

Kellunta- aikamme alkavat aina samaan aikaan jokaisessa tankissa, joten voit hyvin tulla kaverisi kanssa samaan aikaan kellumaan. Muistakaa vain varata oma tankki kullekin kellujalle. Otamme vastaan myös suurempian ryhmiä, ja voimme räätälöidä teidän tarpeisiinne sopivia paketteja.

Miten valmistaudun?

Suosittelemme syömään kevyesti ennen kelluntaa. Kofeiinin nauttimista kannattaa sen sijaan välttää muutama tunti ennen kelluntaa. Kahvia ja teetä on tarjolla heti kellunnan jälkeen. Myös karvojen poistamista juuri ennen kelluntaa tulee välttää, sillä Epsom suola saattaa aiheuttaa kirvelyä. Alempaa FAQ:sta löytyy lisäksi ohjeita tuoreiden hiusten värjäysten ja tatuointien kanssa toimimiseen.

Mitä eroa on Float Kalliolla ja Float Roballa?

Sekä Float Kalliolla, että Float Roballa on kolme kelluntahuonetta ja erillinen oleskelutila, jossa voit kellunnan jälkeen jatkaa rentoutumista. Kelluntakokemus on kaikissa huoneissamme samanlainen, joskin tiloissa ja kellunta-altaissa on pieniä eroja.

Sekä Float Roban, että Float Kallion mustien huoneiden (eli huone 3) allas on hieman muita isompi. Jos olet yli 185 cm pitkä, suosittelemme siis varaamaan mustan huoneen joko Float Kalliolta tai Float Robalta.

Float Roban kahdessa muussa huoneessa (huoneet 1 ja 2) on korkeammat kellunta-altaat. Galleriasta löydät kuvia kaikista kellunta-altaistamme.

Kelluntakokemus korkeammissa altaissa ei eroa muista altaistamme, mutta mikäli kärsit vakavasta ahtaan paikan kammosta, suosittelemme siis Float Roban huoneita 1 tai 2.

Saapuessasi autolla, Float Kallion edustalla on kohtuullisen hyvin kadunvarsiparkkimahdollisuuksia. Float Roban vieressä on Aimo Park Erottaja- parkkihalli, josta löytyy 450 parkkipaikkaa. Täältä löytyy parkkihallin hinnasto https://www.aimopark.fi/fi-fi/cities/helsinki/iso-erottaja/

Onko tankki ahdas?

Tämä on yleisin saamamme kysymys. Älä huoli, tankki on tilava ja ilmava. Kansi on kevyt ja voit halutessasi jättää sen auki. Voit myös jättää tankin valon päälle tai kuunnella musiikkia koko kellunnan ajan. Yksikään asiakkaamme ei ole jättänyt menemättä tankkiin sen nähtyään.

Mikäli jännität kovasti tankin ahtautta, suosittelemme varaamaan Float Roban huoneen 1 tai 2. Näissä huoneissa oleviin kellunta-altaisiin mennään ovesta ja sisällä mahtuu seisomaan hyvin. Itse kelluntakokemus on kuitenkin samanlainen, kuin muissakin altaissamme.

Miten tankit pidetään puhtaina?

Kelluntojen välissä steriili suolavesi filteröidään puhdistusjärjestelmän läpi ja desinfioidaan UV-säteilyllä. Vesi puhdistetaan myös joka yö kemiallisesti. Lisäksi veden puhtausarvoja seurataan jatkuvin testein, joista menee tieto myös viranomaisille.

Jos olen lähiaikoina värjännyt hiukseni?

Sekä hiuksillesi että tankille on parasta, että hiuksistasi ei enää irtoa väriä, kun tulet kellumaan. Suosittelemme 2 viikkoa hiusten värjäyksen ja kellunnan välillä.

Otin juuri uuden tatuoinnin, koska voin kellua?

Tatuoinnin tulee olla täysin parantunut ennen kuin tulet kellumaan. Näin on paras sekä tankille, että tatuoinnillesi

Mitä minun tarvitsee ottaa mukaani?

Sinun ei tarvitse tuoda kuin itsesi, kaikesta muusta on huolehdittu. Meiltä saat pyyhkeet ja pesuaineet ja kellunnan jälkeen käytössäsi on Evolven kosmetiikkatuotteita. Ehostustilastamme löydät myös hiusharjan, hiustenkuivaajan ja hoitoaineen.

Onko oikeaa tapaa kellua?

Ei ole. Tottuminen uuteen ympäristöön voi ottaa aikansa, mutta jokainen löytää itselleen oikean tavan.

Voinko kellua pidempään kuin 60 minuuttia?

Jos haluat kellua pidempään kuin 60 minuuttia, voit kellua arkisin klo 7.00 alkavilla ajoilla sekä jokaisen illan viimeisillä ajoilla halutessasi 60-90 minuuttia ilman lisämaksua. Muista vain pyytää meiltä pidempää kelluntaa saapuessasi.

Jos käytän piilolinssejä?

Suosittelemme kellumista ilman piilolinssejä, joten ota linssien kotelo ja neste mukaan.

Voiko raskaana kellua?

Kyllä voi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos voit mennä uimahalliin, voit tulla myös kellumaan. Suosittelemme kuitenkin aina kysymään asiasta lääkäriltänne.

Mitä eroa eri kelluntahuoneilla on?

Kaikki kelluntahuoneemme ovat samankaltaisia. Jokaisessa huoneessa on oma tankki, suihku ja tilat pukeutumiseen. Huoneen ovi menee lukkoon sisäpuolelta, mikä varmistaa yksityisyyden. Float Kallion ja Float Roban mustien huoneiden tankit ovat hieman suurempia ja tunnelmaltaan hieman erilaisia. Float Roballa huoneista 1 ja 2 löytyvät ”tankit” ovat lisäksi vielä muita korkeampia. Mikäli kärsit vakavasta klaustrofobiasta, suosittelemme Float Roban huoneita 1 tai 2.

Mikä on kaverikellunta?

Kaverikellunta tarkoittaa kahta samaan aikaan varattua kelluntaa. Muistakaa varauksen yhteydessä varata molemmille kellujille oma kelluntahuone. Me Floatilla emme anna kellujien jakaa samaa tankkia.

Johdatus kelluntaa

Kellunnan juuret juontavat vuoteen 1954, jolloin yhdysvaltalainen neurotieteilijä ja psykoanalyytikko John C. Lilly alkoi kehittää kelluntatankkia välineeksi neuropsykologisiin tutkimuksiinsa. Hänen tavoitteenaan oli testata väitettä, jonka mukaan tietoisuus sammuisi, siis ihminen nukahtaisi, kun hänen ympäriltään poistettaisiin kaikki aisteja stimuloivat ulkoiset ärsykkeet. Tuolloin, 50-luvulla, eristämisen kaikista ulkoisista ärsykkeistä ajateltiin johtavan hulluuteen, minkä johdosta tiedemiehet välttelivät väitteen testaamista koetilanteessa. Lilly kuitenkin päätti vastata haasteeseen ja rakennutti koetta varten tankin, joka täytettiin vedellä ja jonka sisälle kelluja asettui pystyasennossa kokonaan veden alle, happinaamari kasvoillaan.

Kun Lilly asettui tankkiin ja koe toteutettiin, sekä väite että luulot hulluksi tulemisesta saivat kyytiä. Sen sijaan, että Lillyn tietoisuus olisi sammunut tai että hän olisi ajautunut hulluuteen, hän ajelehti  ”rikkaisiin yksityiskohtaisiin sisäisen kokemuksen tiloihin”. Tietoisuus ei sammunut, vaan vapautuessaan ulkoisista häiriöistä se pääsi käsiksi informaation, jonka lähde oli sisäinen.

                                                 Alkuperäisessä tankissa kelluja oli pystyasennossa ja kokonaan veden alla.
Alkuperäisessä tankissa kelluja oli pystyasennossa ja kokonaan veden alla.

Toinen odottamaton vaikutus oli ympäristön aikaansaama rentoutuminen. Lilly saavutti syvimmän koskaan kokemansa rentoutumisen tilan ja huomasi palautumisen tehokkuuden olevan ylivoimaisen sängyssä lepäämiseen verrattuna. Lilly oppi myös, että tietoisuuden tiloja on enemmän kuin hereillä ja syvässä unessa oleminen. Hän kertoi jopa oppineensa hallitsemaan näitä löytämiään tiloja. Kokemukset olivat sisäsyntyisiä, mutta Lillyn mukaan niin todellisia, että niitä olisi voinut erehtyä pitämään ulkoisen maailman ilmiöinä. Lilly oppi, että tässä ympäristössä hänen koko kehollinen systeeminsä toimi tavoilla, joihin hän ei ollut vielä tutustunut.

Tankista kannelliseen altaaseen

Alkuperäisestä tankista on tultu pitkä matka. Nykyiset ”tankit” ovat malliltaan ennemminkin altaita ja hengityslaitteiden käyttö on jäänyt historiaan. Kellunnan tarkoitus on kuitenkin edelleen sama kuin alkuperäisessä kokeessa: kehon ja mielen vastaanottamien ulkoisten ärsykkeiden minimoiminen.

Kellunnan väline on kannellinen kellunta-allas. Float kelluntakeskusten altaat ovat Dream Pod-yhtiön valmistamia ja noin 1,7 metriä leveitä ja 2,6 metriä pitkiä. Altaiden kannet ovat kupumaisia, lakipisteensä kohdalta 1,4 metriä korkeita. Altaan pohjalla on 40 senttiä vettä, johon on liuotettu 550 kiloa Epsom-suolaa. Altaan vesi ja ilma ovat kehonlämpöisiä.

Nykyiset "tankit" ovat ennemminkin altaita, joiden päälliosa on aukeava kansi, jota voi halutessaan pitää kellunnan aikana auki.
Nykyiset ”tankit” ovat ennemminkin altaita, joiden päälliosa on aukeava kansi, jota voi halutessaan pitää kellunnan aikana auki.

Float Roballa on yllä olevan altaan lisäksi kaksi Dream Podin Cabin-mallista allasta (valkoiset huoneet). Kelluntakokemuksen puolesta altaiden välillä ei ole merkittävää eroa, mutta Cabin-mallinen allas soveltuu korkeutensa vuoksi parhaiten ahtaanpaikan kammosta kärsivälle.

Ennen altaaseen menoa peseydytään. Sitten altaaseen asettaudutaan selälleen ja kansi/ovi suljetaan (kannen/oven voi halutessaan jättää myös auki). Tämän jälkeen etsitään itselle sopivaa asentoa, ja kun asento on hyvä, aletaan rentoutua. Hyvä tapa tähän on esimerkiksi omaan hengitykseen keskittyminen ja hengitysten laskeminen. Oikean asennon ja oman tavan löytäminen voivat uuden ympäristön vuoksi viedä useamman kerran, mutta kärsivällisyys palkitaan. Float kelluntakeskuksissa altaassa ollaan normaalisti 60 minuuttia, jonka jälkeen peseydytään ja nautitaan kellunnan jälkihehkusta.

Kellunnan henkilökohtaisuus

Kellunnalla on monia positiivisia vaikutuksia. Sitä on tutkittu muun muassa syvän rentoutumisen, luovuuden, kivunhallinnan, palautumisen ja mielikuvaharjoitusten yhteydessä. Jokainen kuitenkin tarvitsee joskus häiriöttömän levon ja rauhan. Jokaisella on myös oma elämänsä ja elämäntilanteensa ja eri ihmisillä on omat syynsä kelluntaan. Ei ole siis yhtä oikeaa tapaa kellua ja hyviä syitä on monia. Yhteistä meille kaikille tässä ajassa on kiireestä ja jatkuvasta informaatiotulvasta johtuva ylikuormitus. Siksi olemme luoneet tilan, jossa voit rauhoittua ja irrottautua. Pyrkimyksemme on, että meiltä lähtiessäsi mielesi on levollinen ja avoin inspiraatiolle.

-FLOAT

Lähteet

Hutchison Michael – The Book Of Floating

John C. Lilly – The Scientist : A Metaphysical Autobiography

Kellunta hoivaa ja vähentää stressiä

Vaikka itse stressin kokemus on psykologinen, siihen liittyy sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Stressin syitä voivat olla esimerkiksi alituinen kiire, sopimaton työ, jatkuva melu, liiallinen vastuu, perheongelmat tai äkilliset elämänmuutokset. Jatkuva stressi aiheuttaa monenlaisia oireita ja pitkittyessään stressi voi olla vaarallista terveydelle. Stressi on myös moniulotteinen käsite: haitallisen stressin lisäksi stressi voi olla myönteistä ja myönteinen stressi on sopivissa määrin meille hyödyllistä. Se esimerkiksi laittaa mielen ja kropan liikkeelle ja parantaa työmuistia. Myönteinen stressi on kuitenkin myös kuluttavaa ja vaatii vastapainokseen lepoa ja vapaa-aikaa.

Yksinkertaisimmillaan kellunta, joka on sensorisen deprivaation sovellus, vähentää stressiä, sillä se minimoi kaikki ulkoiset ärsykkeet. Toista kelluntatankin kaltaista paikkaa on ainakin toistaiseksi nykymaailmassa vaikea löytää. Lisäksi tutkimuksissa on saatu palautetta, jonka mukaan valtaosalle kelluntatankki on rauhoittava ja turvallinen ympäristö, jonka suojassa arkipäivän murheet voi hetkeksi unohtaa ja laittaa sivuun. Altaassa saa luvan kanssa levätä, olla tavoittamattomissa ja keskittyä omaan hyvinvointiinsa.

Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että kellunta vähentää stressin fyysisiä vaikutuksia. Aiempien tutkimusten perusteella tehdystä meta-analyysistä selviää, että kellunta alentaa verenpainetta ja vähentää kortisolin määrää. Korkea kortisolin määrä taas on usein liitetty pitkittyneeseen stressitilaan ja kohonneeseen riskiin sairastua kroonisiin sairauksiin.

Parasta kellunnassa on tietysti se, että rentouden tunne ei jää altaaseen. Yhden ruotsalaisen tutkimuksen mukaan kellunnan positiiviset vaikutukset, kuten vähentynyt stressi ja masennus, jatkuivat neljä kuukautta 12:sta säännöllisen session jälkeen.

Toisessa tutkimuksessa, jossa yhdistettiin kellunta ja psykoterapia, kellunnan todettiin huomattavasti vaikuttaneen tuloksiin. Osallistujat raportoivat hoidon tuottaneen kokemuksen läsnäolosta, syvän rentoutumisen tunteen sekä stressin ja fyysisen kivun vähenemisen. Vaikutukset kestivät usean päivän ajan.

Lähteet

Kjellgren A., Lyden F. & Norlander T. – Sensory Isolation in Flotation Tanks: Altered States of Consciousness and Effects on Well-being

Van Dierendonck D. & Te Nijenhuis J. – Flotation restricted environmental stimulation therapy (REST) as a stress-management tool: A meta-analysis

Bood S.Å., Sundequist U., Kjellgren A. & Norlander T. – Eliciting the relaxation response with the help of flotation-rest (restricted environmental stimulation technique) in patients with stress-related ailments

Buhrkall H., Kjellgren A. & Norlander T. – Psychotherapeutic Treatment in Combination with Relaxation in a Flotation Tank: Effects on “Burn-Out Syndrome”

Mitä jos hetken vain hengittäisit?

Arkemme on usein aika raskasta sekä mielellemme, että kehollemme. Vaikka yhä harvempi tekee fyysisesti raskasta työtä, vaatii työpäivä silti veronsa. Tietokoneen ääressä vietettyjen tuntien myötä hartiat ja selkä ovat jumissa. Aivot tekevät raskasta työtä koko päivän ja yrittävät pysyä keskittyneenä jatkuvien aistiärsykkeiden tulvassa. Kotonakaan lepoa ei aina saa, vaan lasten harrastukset tai kotityöt vaativat aikaa ja energiaa pitkälle iltaan. Nekin hetket, joina lepo olisi mahdollista, kuluvat usein ruutujen äärellä.

Vaadimme aivoiltamme ja keholtamme paljon, eikä täydetkään unet riitä aina palauttamaan päivän rasitteista. Kellunta tarjoaa keholle ja mielelle luontevan ja mukavan tavan palautua ja rauhoittua. Kun ei ole mitään aistiärsykkeitä, joihin reagoida, on helppo vain keskittyä hengittämään. Kellunnassa aivot siirtyvät unen ja valveillaolon väliseen tilaan, jossa ns. alfa-aaltojen tuotanto aktivoituu.

Erityisen tärkeää mielen palautuminen on niille, joiden työ tai muu päivittäinen toiminta vaatii luovuutta. Karlstadin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin kellunnan lisäävän yksilön kykyä luovaan ongelmanratkaisuun. Tutkimuksessa havaittiin, että vaikka ongelmien ratkaisuun käytetty aika ei kellunnan myötä juurikaan lyhentynyt, kasvoi ratkaisujen omaperäisyys huomattavasti.

Kelluessa keho katoaa vähitellen lämpimään suolaveteen, ajatusten virta hidastuu ja mieli rauhoittuu vain olemaan. Kun mieltämme ei enää täytä sinkoilevat ajatukset, voi se löytää uusia ja odottamattomia yhteyksiä asioiden väliltä ja siten luovia ratkaisuja ongelmiin. Tämän on huomannut myös moni meidän asiakkaamme – kellunnan jälkeen ajatukset ovat selkeytyneet ja uusia ideoita tulee mieleen.

Kellunta ei tietenkään ole ainoa keino arjen rasitteista palautumiseen. Kävely metsässä, tai hieronnassa käyminen ovat oikein hyviä tapoja rentoutua. Mikään muu rentoutumistapa ei kuitenkaan tarjoa yhtä syvällistä kehon ja mielen rentoutumista ja rauhoittumista.    

Kellunta, meditaatio, mindfullnes ja theta-aallot

Kellunnan orientaatio on luonnollisesti kohti meditatiivista tilaa. Vaikka tankkiin astuisi kivunlievitys tai urheilusuorituksesta palautuminen mielessä, on tällöinkin hyvä ensisijaisesti tavoitella meditatiivista tilaa tai ”irti päästämistä”. Niille, jotka kamppailevat kärsivällisyytensä kanssa, tankki on apuväline levollisuuden saavuttamiseen. Painottomana ympäristönä kellunta on myös erinomainen vaihtoehto niille, jotka kärsivät jostakin paikallaan istumista hankaloittavasta vaivasta.

Meditaatio on harjoitus, jonka kautta yksilö opettelee tarkkailemaan mieltään ja pyrkii usein harjoituksen kautta rauhan ja levollisuuden tilaan. Meditoija pyrkii tekemään eron itsen ja ajatusten välillä ja rauhoittumaan hiljaisuuteen vailla huolia, ympäristön tapahtumista häiriintymättä. Mindfulness taas tähtää jatkuvaan itsetietoisuuteen ajatusprosesseista ja kehollisista tiloista. Myös mindfullnessiin liittyvät erilaiset meditatiiviset harjoitukset. Kelluntatankki ympäristönä tukee meditatiivisia harjoitteita, sillä se on jo itsessään meditatiivisesti virittynyt tila: minimoimalla ulkoiset häiriötekijät tankki korostaa tietoisuutta itsestä.

Kuten kellunnalla, myös meditaatiolla on osoitettu olevan useita positiivisia vaikutuksia. Sen on osoitettu vähentävän levottomuutta, masentuneisuutta ja kipuja, edistävän oppimista ja kehittävän muistia. Työpaikoilla meditatiivisten harjoitteiden on todettu parantavan suorituskykyä ja vähentävän työntekijöiden vaihtuvuutta.

Aallot.gif

Objektiivisesta näkökulmasta kelluntaa ja meditaatiota yhdistävät theta-aallot, jotka ovat yksi aivosähkökäyrä EEG:llä havaittavista aaltomuodoista. Useimmat kokevat tämän matalan taajuuden unenkaltaisena tilana juuri ennen nukahtamista tai juuri herätessä. Aivot toimivat theta-aalloilla siis päivittäin vain ohimenevän hetken. Sekä meditaation että kellunnan on demonstroitu tuottavan aivoissa theta-tilan. Ero kellunnan eduksi on se, että meditaatiota tutkittaessa theta-tilan saavuttivat varmimmin erittäin kokeneet munkit, kun taas kellunnan yhteydessä theta-tilaan ei tarvittu minkäänlaista kokemusta meditaatiosta.

Theta-aallot ovat kuitenkin vain mitta, jolla subjektiivisen tietoisuuden muutosta voidaan kuvata tieteen kielellä. Kenellekään ei voida tyhjentävästi sanoin kertoa, millainen theta-tila on – jokaisen on koettava se itse.

-FK

Urheilu ja palautuminen

Kellunta ei ole huippu-urheilussa uusi ilmiö, mutta viime vuosina tietoisuus kellunnan hyödyistä on levinnyt  ja saavuttanut urheilumaailman terävimmän kärjen. Esimerkiksi NBA:n ja NFL:n huippupelaajien tiedetään kelluvan säännöllisesti ja monilla seuroilla onkin kelluntatankit omasta takaa. Myös muun muassa kamppailulajien ja yleisurheilun ammattilaisten keskuudessa kellunta on saavuttanut laajaa suosiota.

ESPN kävi tutustumassa Stephen Curryn ja Harrison Barnes´in kelluntarutiiniin. Katso lyhyt video NBA:n huippupelaajien suhteesta kelluntaan.

Kuten Curry videolla kertoo, on kelluntatankki erinomainen paikka mielikuvaharjoitusten tekemiseen. Vain anekdootista ei ole kyse, vaan samaan tulokseen on päädytty muun muassa British Columbian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksessa testattiin mielikuvaharjoittelun tehoa tuolilla normaalisti istuen, rauhallisessa ja hiljaisessa paikassa, sekä kelluntatankissa. Kelluntankissa tehdyt harjoitukset osoittautuivat kaikista tehokkaimmiksi – aistiärsykkeettömässä ympäristössä ajatus ei harhaile ja mielikuvaharjoitukseen on helpompi keskittyä.

Tämän on huomannut myös UFC-vapaaottelija Anton Kuivanen, joka on käynyt Float Kalliossa kellumassa vuoden verran.

“Float Kalliossa on leppoisa tunnelma. Tankissa kelluessa mieleni vähitellen tyhjenee ajatustenjuoksusta ja keholliset tuntemukset hälvenevät hiljalleen. Teen monesti eloisimmat mielikuvaharjoitukset tässä ärsykkeettömässä ja painovoimattomalta tuntuvassa tilassa.”

Anton Kuivanen

Toki kellunnasta on muitakin hyötyjä urheilijalle. Kokonaisvaltaiseen palautumiseen kelluntatankki tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön, jossa sekä keho, että mieli pääsee palautumaan.

Urheilijan keho on jatkuvasti äärimmäisen virittynyt ja mieli on kytkeytynyt kehon tuntemuksiin. Tällöin mieli usein lepää kehon ehdoilla. Kuten Anton Kuivanen kuvailee, kelluessa keho liukuu painottomuuteen ja loittonee syvään lepoon. Sellaisetkin tukilihakset, jotka harvoin pääsevät olemaan rentoina, rentoutuvat. Maitohapon määrä vähenee ja kivut vaikenevat. Samalla mieli saa ainutlaatuisen tilaisuuden tyyntyä ja päästää irti tai valmistautua tuleviin koitoksiin. Palautumiseensa kellunnasta on saanut hyötyä myös asiakkaamme ja huippu-urheilija ja olympiafinalisti Kristiinä Mäkelä. 

“Treenatessa rasitetaan ja hajotetaan kudosta, mutta levossa kehitytään. Tehokkaan harjoittelun lisäksi tarvitaan tehokasta palautumista. Kansainvälisillä kilpakentillä olen huomannut kuinka suureen arvoon psyykkinen vahvuus nousee kun fyysisesti huippuunsa viritetyt urheilijat ratkaisevat taistoa mitaleista. Kellunta on yksi mun tavoista kehittyä kokonaisvaltaisesti paremmaksi urheilijaksi.”

Kristiina Mäkelä

Palautuminen ei tietenkään sijoitu vain juuri suorituksen jälkeiseen aikaan, vaan voi kestää useita päiviä. Ammattilaisella tai aktiivisella harrastajalla on päällä jatkuva rasittumisen ja palautumisen sykli ja samalla ylirasituksen vaara. Tankkiin ei siis tarvitse päästä heti treenin jälkeen, vaan sitä varten kannattaa varata sopiva aika ja kehittää tankista oma harjoitteensa – mutta ei kuitenkaan suoritusta. Näiden kahden ero on syytä pitää mielessä.

Jos laji on enemmän keskittymistä tai tarkkuutta kuin räjähtävää voimaa vaativa (tietysti moni laji vaatii näitä kaikkia), kelluminen voi toimia suoritusta edeltävänä rentoutumis- ja keskittymisrutiinina. Kelluntatankki ”opettaa” kehomielelle hermojen hallintaa, mikä on ratkaisevaa silloin, kun pienikin herpaantuminen voi johtaa keskittymisen karkaamiseen ja pilata kisan tai ottelun.