Lahjakorttini vanhenee, kuulun riskiryhmään enkä halua tulla kellumaan koronan vuoksi. Saanko lisää voimassaoloaikaa lahjakortilleni?

Saat toki. Me joustamme poikkeusoloissa (ja yleensä kyllä muutenkin). Voit tulla koronatilanteen jälkeen kellumaan vanhaksi menneen lahjakortin kanssa ilman eri sopimusta.

Mikäli lahjakorttisi on kuitenkin ostettu Elämyslahjoilta, on tilanne hieman hankalampi. Me emme voi myöntää lisäaikaa elämyslahjojen lahjakortteihin, mutta voimme pyytää.

Mikäli sinulla on vanhaksi menevä elämyslahjojen lahjakortti, voit ilmoittaa sen koodin meille, me merkkaamme sen käytetyksi ja lähetämme sinulle oman lahjakorttimme tilalle. Näin saat vaihdettua vanhaksi menevän lahjakortin sellaiseen, jossa voimassaoloaikaa on pidennetty.

Onko kellunta-allas ahdas?

Tämä on yleisin saamamme kysymys. Älä huoli, allas on tilava ja ilmava. Kansi on kevyt ja voit halutessasi jättää sen auki. Voit myös jättää altaan valon päälle tai kuunnella musiikkia koko kellunnan ajan. Yksikään asiakkaamme ei ole jättänyt menemättä altaaseen sen nähtyään.

Mikäli jännität kovasti kellunta-altaan ahtautta, suosittelemme varaamaan Float Roban huoneen 1 tai 2. Näissä huoneissa oleviin kellunta-altaisiin mennään ovesta ja sisällä mahtuu seisomaan hyvin. Itse kelluntakokemus on kuitenkin samanlainen, kuin muissakin altaissamme.

Miten valmistaudun kelluntaan?

Suosittelemme syömään kevyesti ennen kelluntaa. Kofeiinin nauttimista kannattaa sen sijaan välttää muutama tunti ennen meille tuloa. Kahvia ja teetä on tarjolla heti kellunnan jälkeen. Myös karvojen poistamista juuri ennen kelluntaa tulee välttää, sillä Epsom suola saattaa aiheuttaa kirvelyä. Alempaa FAQ:sta löytyy lisäksi ohjeita tuoreiden hiusten värjäysten ja tatuointien kanssa toimimiseen.

Tarvitsenko uima-asua?

Et tarvitse. Kellunta-allas sijaitsee yksityisessä huoneessa, jonka saa lukkoon. Uima-asua voi toki käyttää, mutta kokemus on parempi ilman – altaan vesi ja ilma ovat ihon lämpöisiä, jolloin keho ikäänkuin katoaa veden ja ilman sekaan. Uima-asu kuitenkin yleensä tuntuu päällä ja ehkä puristaakin hieman. Tällöin kokemus ei ole yhtä aistiärsykkeetön.

Kuinka paljon aiemmin paikalle pitää saapua?

Ensimmäisellä kerran paikalle on hyvä saapua noin 10-15 minuuttia ennen ajanvarauksen alkua. Tullessasi Float Kalliolle tai Float Roballe, soita portin vieressä olevaa ovikelloa, käy sisään porttikongissa ovikellon kanssa samalla puolella olevasta ovesta ja henkilökunta ottaa sinut vastaan. Jos tulet kellumaan Float Roballe, kävele portin avauksen jälkeen vielä muutama metri mäkeä ylös ja ”FLOAT”-kylttiä kohti.

Miten kellunnan voi maksaa?

Voit ostaa kellunnan etukäteen verkkokaupastamme ja näyttää saamaasi qr-koodia tullessasi kellumaan. Verkkokaupassamme käy maksutapoina tilisiirto ja tavalliset maksukortit. Lisäksi voit ostaa verkkokaupastamme Easybreakin ja Smartumin maksutavoilla.

Voit myös vain varata ajan ja maksaa kellunnan paikan päällä Float Kalliolla tai Float Roballa. Toimipisteillä voit maksaa käteisen ja tavallisten pankki – ja luottokorttien lisäksi Smartumin, Easybreakin ja Edenredin maksutavoilla.

Voinko tulla kellumaan kahdestaan tai ryhmässä?

Kellunta-aikamme alkavat aina samaan aikaan jokaisessa huoneessa, joten voit hyvin tulla kaverisi kanssa samaan aikaan kellumaan. Muistakaa vain varata oma huone kullekin kellujalle. Otamme vastaan myös suurempian ryhmiä, ja voimme räätälöidä teidän tarpeisiinne sopivia paketteja.

Ajanvarauksen kesto on 1,5 tuntia, mutta kellunta kestää vain tunnin. Mitä tämä tarkoittaa?

Varsinainen kellunta kestää tosiaan normaalisti tunnin. Tämän lisäksi olemme varanneet sinulle aikaa kelluntahuoneessa suihkua ja pukeutumisia varten.

Ajanvarauksen kesto on 2 tuntia, voinko silti kellua tunnin?

Voit. Olemme lisänneet 2 tunnin mittaisia aikoja aikatauluumme, jotta voimme välttyä ruuhkilta. Tämä on yksi koronaepidemian myötä käyttöön ottamistamme toimenpiteistä, joilla haluamme varmistaa, että tiloissamme voidaan säilyttää riittävät turvavälit.

Mitä minun tarvitsee ottaa mukaani?

Sinun ei tarvitse tuoda kuin itsesi, kaikesta muusta on huolehdittu. Meiltä saat pyyhkeet ja pesuaineet ja kellunnan jälkeen käytössäsi on Evolven kosmetiikkatuotteita, myös esimerkiksi deodoranttia. Ehostustilastamme löydät myös hiusharjan, hiustenkuivaajan ja hoitoaineen.

Mitä eroa on Float Kalliolla ja Float Roballa?

Sekä Float Kalliolla, että Float Roballa on kolme kelluntahuonetta ja erillinen oleskelutila, jossa voit kellunnan jälkeen jatkaa rentoutumista. Kelluntakokemus on kaikissa huoneissamme samanlainen, joskin tiloissa ja kellunta-altaissa on pieniä eroja.

Sekä Float Roban, että Float Kallion mustien huoneiden (eli huone 3) allas on hieman muita isompi. Jos olet yli 185 cm pitkä, suosittelemme siis varaamaan mustan huoneen joko Float Kalliolta tai Float Robalta.

Float Roban kahdessa muussa huoneessa (huoneet 1 ja 2) on korkeammat kellunta-altaat. Galleriasta löydät kuvia kaikista kellunta-altaistamme.

Kelluntakokemus korkeammissa altaissa ei eroa muista altaistamme, mutta mikäli kärsit vakavasta ahtaan paikan kammosta, suosittelemme siis Float Roban huoneita 1 tai 2.

Saapuessasi autolla, Float Kallion edustalla on kohtuullisen hyvin kadunvarsiparkkimahdollisuuksia. Float Roban vieressä on Aimo Park Erottaja- parkkihalli, josta löytyy 450 parkkipaikkaa. Täältä löytyy parkkihallin hinnasto https://www.aimopark.fi/fi-fi/cities/helsinki/iso-erottaja/

Kumpikaan toimipisteistämme ei ole esteetön, mutta Float Kalliolle liikuntarajoitteisen on helpompi tulla. Sisään tultaessa on yksi porras, mutta muuten tiloissa liikkuminen on suhteellisen helppoa myös esimerkiksi pyörätuolin kanssa. Mikäli esteettömyys mietityttää, suosittelemme olemaan meihin yhteydessä (Float Kallio, 0509111195 tai info@wefloat.fi) ennen varausta. Näin voimme kertoa tiloistamme ja kellunta-altaiden esteellisyyksistä tarkemmin.

Miten kellunta-altaat pidetään puhtaina?

Kelluntojen välissä steriili suolavesi kierrötetöön puhdistusjärjestelmän läpi useita kertoja. Mekaanisen puhdistuksen lisäksi puhdistusjärjestelmässä bakteerit/virukset tuhotaan UV-säteilyllä. Vesi puhdistetaan myös päivittäin kemiallisesti vetyperoksidin avulla. Veden puhtautta seurataan jatkuvin testein, joiden tulokset lähetämme myös viranomaisille.

Entä jos olen lähiaikoina värjännyt hiukseni?

Sekä hiuksillesi että kellunta-altaalle on parasta, että hiuksistasi ei enää irtoa väriä, kun tulet kellumaan. Suosittelemme 2 viikkoa hiusten värjäyksen ja kellunnan välillä.

Otin juuri uuden tatuoinnin, koska voin kellua?

Tatuoinnin tulee olla täysin parantunut ennen kuin tulet kellumaan. Näin on paras sekä kellunta-altaalle, että tatuoinnillesi.

Onko oikeaa tapaa kellua?

Ei ole. Tottuminen uuteen ympäristöön voi ottaa aikansa, mutta jokainen löytää itselleen oikean tavan.

Voinko kellua pidempään kuin 60 minuuttia?

Voit kellua jokaisen illan viimeisillä ajoilla halutessasi 60-90 minuuttia ilman lisämaksua. Muista vain pyytää meiltä pidempää kelluntaa saapuessasi.

Voit myös varata kaksi peräkkäistä kellunta-aikaa ja kellua yhteensä 150 minuuttia. Jos sinulla on ostettuna jo yksi kellunta (tai sinulla on yhteen kelluntaan oikeuttava lahjakortti) voit maksaa 28e, saadaksesi tuplakellunnan. Muutoin tuplakellunnan hinta on 95e.

Jos käytän piilolinssejä?

Suosittelemme kellumista ilman piilolinssejä, joten ota linssien kotelo ja neste mukaan.

Voiko raskaana kellua?

Kyllä voi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos voit mennä uimahalliin, voit tulla myös kellumaan. Suosittelemme kuitenkin aina kysymään asiasta lääkäriltänne.

Minulla on atooppinen ihottuma, voinko kellua?

Epsom-suola tekee iholle oikein hyvää. Moni atooppisesta ihottumasta kärsivä onkin saanut apua kellunnasta. Koska suolaa on altaissamme runsaasti, se kyllä kirvelee jos iho on pahasti rikki. Eli esimerkiksi pakkasilla, kun atooppinen ihottuma on monilla pahimmillaan, ei kellumaan kannata kuitenkaan tulla.

Missä tapauksissa ei kannata/ei voi tulla kellumaan?

Kellunta-altaassa veden lämpötila on 35,5 celsiusastetta. Jos luukkua/ovea pitää kiinni, myös ilma lämpenee tuohon 35,5 asteeseen. Mikäli sinulla on jokin sairaus, joka tekee olon lämpimässä tilassa vaikeaksi, ei kellumaan kannata tulla.

Kelluessa verenpaine hieman laskee, joten jos sinulla on ongelmia alhaisen verenpaineen kanssa, voi kellunnan jälkeen olla kohonnut pyörtymisvaara. Huoneessamme on penkki, jonka päälle voit istua, jos olosi on hutera

Mikäli epäilet yhtään, sopiiko kellunta sinulle, keskustele lääkärisi kanssa.

Kellunta ei sovi:

– voimakkaasti psyykenhäiriöisille

– epileptikoille

– tasapaino-ongelmista kärsiville (esim. Menierin tauti)

– sydämen toimintaongelmissa (vain hoitavan lääkärin kirjallisella suostumuksella)


Kellumaan ei kannata tulla uuden tatuoinnin kanssa. Mikäli olet värjännyt hiukset, odota 2 viikkoa ennen kelluntaa.

Mitä eroa eri kelluntahuoneilla on?

Kaikki kelluntahuoneemme ovat samankaltaisia. Jokaisessa huoneessa on oma kellunta-allas, suihku ja tilat pukeutumiseen. Huoneen ovi menee lukkoon sisäpuolelta, mikä varmistaa yksityisyyden. Float Kallion ja Float Roban mustien huoneiden altaat ovat hieman suurempia ja tunnelmaltaan erilaisia. Float Roballa valkoisista huoneista (1 ja 2) löytyvät altaat ovat lisäksi vielä muita korkeampia. Mikäli kärsit vakavasta klaustrofobiasta, suosittelemme Float Roban valkoisia huoneita.

Ovatko Float kallio ja Float Roba esteettömiä tiloja?

Kumpikaan toimipisteistämme ei ole esteetön, mutta Float Kalliolle liikuntarajoitteisen on helpompi tulla. Sisään tultaessa on yksi porras, mutta muuten tiloissa liikkuminen on suhteellisen helppoa myös esimerkiksi pyörätuolin kanssa. Mikäli esteettömyys mietityttää, suosittelemme olemaan meihin yhteydessä (Float Kallio, 0509111195 tai info@wefloat.fi) ennen varausta. Näin voimme kertoa tiloistamme ja kellunta-altaiden esteellisyyksistä tarkemmin.

Mikäli varaat ajan ilman yhteydenottoa, suosittelemme varaamaan Float Kallion 1. huoneen (valkoinen). Tuossa huoneessa ei ole kynnyksiä ja se on huoneista isoin.

Mikä on kaverikellunta?

Kaverikellunta tarkoittaa kahta samaan aikaan varattua kelluntaa. Muistakaa varauksen yhteydessä varata molemmille kellujille oma kelluntahuone. Me Floatilla emme anna kellujien jakaa samaa tankkia.

Mitä jos huomaa kellunnan olevan niin mainio stressinpoiston menetelmä, ettei haluaisi tulla altaasta ollenkaan pois?

Ei hätää. Kellunnan jälkeen tarjoilemme kahvia ja teetä. Vastajauhetun kahvin tuoksun avulla saamme sinut varmasti houkuteltua pois altaasta.

Muistathan myös, että kellumaan voit tulla vaikka joka päivä. Voit myös tulla meille kuukausijäseneksi, jolloin pääset kellumaan 49€ hintaan kerran kuussa ja lisäkellunnoista maksat vain 39€. Vuosijäsenenämme voit kellua kerran viikossa vuoden ajan hintaan 1899€.

Kellunta-ajan peruuttaminen

Muistathan peruuttaa varauksesi mikäli olet estynyt tulemaan. Voit perua kellunnan 12 tuntia ennen kellunnan alkamista varauspalvelumme kautta, soittamalla tai sähköpostitse. Varauksen vahvistusviestissä on myös linkki, josta voit peruuttaa varauksen näppärästi.

Peruuttamattomasta kellunnasta tai alle 12 tuntia ennen kelluntaa ilman painavaa syytä tehtävästä peruutuksesta Floatilla on oikeus veloittaa voimassaolevalta sarjakortilta yksi käyntikerta. Muilta voidaan veloittaa 30 euron peruutusmaksu / peruuttamaton kellunta.

Kuutamokellunta

Myöhään syksyisenä perjantai-iltana vuonna 2018 istuin Float Kalliolla odottamassa ensimmäisiä kuutamokellujia saapuvaksi. Minua jännitti. 

Muutamaa kuukautta aiemmin olin itse viettänyt vuorokauden kelluen ja todennut pitkäaikaisen kellunnan olevan erinomainen itsetutkiskelun tapa ja keino saavuttaa poikkeuksellisen syvä meditatiivinen tila. (kokemuksestani voit lukea täältä.)

Pitkä kellunta ei kuitenkaan ollut missään nimessä vain nautinnollinen. Pitkään hiljaa ja yksin ollessa pintaan nousi myös negatiivisia tunteita. Siksi jännitin hieman, miten osallistujat tulevat yön kokemaan.

Ensimmäiseen kuutamokelluntaan tuli kolme osallistujaa, jotka aloittivat yön noin 3,5 tunnin mittaisella kellunnalla. Kaikki heistä olivat kelluneet aiemmin, mutta näin pitkää aikaa kukaan heistä ei ollut kellunta-altaassa viettänyt. Ensimmäisen kellunnan jälkeen istuimme yhdessä Float Kallion olohuoneeseen syömään ja keskustelemaan kellunnan aikana heränneistä tuntemuksista. 

Ruokailun ja keskustelun jälkeen yö jatkui luonnollisesti kelluen. Osa kellahti altaaseen taas 3-4 tunniksi, osa kellui kohti aamua lyhyemmissä pätkissä. Ruokaa, teetä, luottamuksellista keskusteluseuraa, itsetutkiskelua syventäviä kirjoitustehtäviä ja mahdollisuus hiljaiseen yksinoloon tai joogaan oli jatkuvasti odottamassa, mikäli kellunnan halusi välillä keskeyttää. 

Ensimmäisen yön kokemukset olivat rohkaisevia ja päätimmekin jatkaa kuutamokelluntojen järjestämistä. 

Kuten kellunta yleensäkin, myös kuutamokellunta on kokemuksena hyvin henkilökohtainen ja voi poiketa paljonkin muiden kokemuksista. Joillekin yö oli kauan kaivattua omaa aikaa ja tehokasta stressin poistoa, osa sai kelluessa ahaa-elämyksiä oman elämän uusiin suuntiin liittyen, osa käsitteli tietoisuuteen nousseita patoutuneita tunteita. Melkein kaikille tuli jossain vaiheessa tylsää, mutta sekin koettiin kaivatuksi tunteeksi, joka on harvoin läsnä jatkuvasti stimuloivan maailman hektisessä sykkeessä. 

Nyt kahdeksan kuutamokellunnan jälkeen minua hämmästyttää edelleen, kuinka usein osallistujilla tapahtui sama ilmiö, joka minullakin oli vuorokauden kellunnan aikana tapahtunut; kun kelluntaa oli kestänyt tunti tai pari, luulin kaikkien lihasteni olevan jo täysin rentoja. Kuitenkin jostain vatsalihasten syövereistä tuntui löytyvän vielä jokin jännitystila ja kun kiinnitin siihen huomiota, sekin jännitys alkoi laukeamaan ja samanaikaisesti mieleeni pulpahti unohtunut muisto kaukaa lapsuudesta. 

Nykyaikaisessa lääketieteessä rajanveto fyysisten ja mentaalisten ongelmien välillä ei ole enää ehdoton – Mindfullnessharjoitusten on havaittu toimivan kroonisen kivun hoitoon, Buranalla voi hoitaa myös emotionaalista kipua ja esimerkiksi tässä tutkimuksessa löydettiin yhteys patoutuneen vihan ja kroonisen alaselkäkivun välillä. Silti minua hämmensi, kuinka muistot ja tunteet näyttävät varastoituvan kehoon.

Vaikka kaikki osallistujat eivät kokeneet edellisenkaltaisia tapahtumia, jokainen osallistuja koki kuutamokellunnan jollain tapaa merkitykselliseksi. Osalle sen merkitys oli ilmeinen, osalle vähän mystisempi – eräs osallistuja kertoi lähtiessään yön olleen mukava ja rentouttava, mutta hän ei kuitenkaan kokenut mitään sen suurempia tunnelukkojen avautumisia tai muuta poikkeuksellista. Seuraavana päivänä hän kuitenkin kertoi alkaneensa välittömästi itkemään lähdettyään aamulla kotiinsa. Itkuun ei ollut mitään erityistä syytä, se tuntui kuulemma enemmänkin puhdistavalta itkulta. Osa on kertonut vielä yli vuoden jälkeen ajattelevansa tuota yötä usein.

Tervetuloa kuutamokelluntaan! 

-Juho

Kuutamokellunta käytännössä

– Voit kellua yön aikana yhteensä 7-8 tuntia. Kellunnat ovat tyypillisesti kestoltaan 2 – 4,5h ja näiden välillä on yksi tai kaksi reilun tunnin mittaista taukoa, riippuen osallistujien halukkuudesta. Voit kuitenkin rytmittää kelluntasi haluamallasi tavalla.

Kellunta-altaan veden lämpötila putoaa vähitellen kellunnan aikana ja tästä johtuen tyypillisesti kellunnan maksimiaika on 4,5 tuntia. Kokemus lämpötilasta kuitenkin vaihtelee ja Floatin kellunta-altaissa onkin kelluttu jopa 7 tuntia yhtäjaksoisesti ilman huomattavaa lämpötilan laskua.

Tauoilla on mahdollisuus keskusteluun, kirjoittamiseen ja hiljaiseen itsenäiseen reflektioon. Tauoilla tarjoillaan ruokaa ja teetä. Viimeisen kellunnan jälkeen tarjoilemme aamupalan. Ruoka-ainerajoitteet otamme luonnollisesti huomioon.

Hinta: 200€ (150€ maksetaan paikan päällä, 50€ ennakkoon). Ennakkomaksu palautetaan, mikäli peruutus tehdään viimeistään viikkoa ennen kuutamokelluntaa. Hinta sisältää yön kellunnat (7-8h, kelluntahaluistasi riippuen), virvokkeita ja ruokaa.nnHuomioithan, että vaikka useimmat nukahtelevatkin kellunnan aikana, tulee yön aikana valvomista. Seuraavalle päivälle ei siis kannata suunnitella mitään kovin raskasta toimintaa.

Jos haluat kuulla seuraavista järjestettävistä kuutamokellunnoista suoraan, jätä yhteystietosi. Jos jokin jäi askarruttamaan, voit myös lähettää lomakkeella kysymyksen. Voit myös kerätä kolmen hengen porukan kasaan ja ehdottaa itse kuutamokellunnalle ajankohtaa. 

Voit kirjoittaa tähän esimerkiksi, että olet kiinnostunut kuulemaan loppukeväästä järjestettävistä kuutamokellunnoista. Mikäli kaipaat lisätietoja, voit myös lähettää tällä lomakkeella kysymyksesi.

Rentoutuskellunnan vaikutukset ennaltaehkäisevänä terveydenhuollon toimenpiteenä – satunnaistettu kontrolloitu pilottitutkimus

(Kjellgren & Westman 2014) 

(Käännetty ja referoitu artikkelista ”Beneficial effects of treatment with sensory isolation in flotation-tank as a preventive health-care intervention – a randomized controlled pilot trial” – BMC Complementary and Alternative Medicine volume 14, Article number: 417 (2014))

Tausta

Sensorinen deprivaatio kelluntatankissa on menetelmä, jonka tunnetaan edesauttavan syvää rentoutoutumista ja siitä seuraavia positiivisia terveysvaikutuksia henkilöillä, jotka kärsivät mm. stressistä tai lihaskivuista. Tätä menetelmää on tutkittu ennaltaehkäisevänä terveydenhuollon toimenpiteenä vielä toistaiseksi melko vähän ja siksi tämän tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida rentoutuskellunnan vaikutuksia terveillä osallistujilla.

Stressiin yhteyksissä olevat ongelmat, kuten masennus, ahdistuneisuus ja unettomuus, ovat kaikki yleisiä syitä työntekijöiden sairauspoissaoloille. Työntekijöiden keskuudessa esiintyviä stressiin liittyviä oireita ovat esimerkiksi väsymys, uupumus ja vatsavaivat. Stressi, jonka voidaan nähdä olevan yleisin syy sairauspoissaoloihin, voi entisestään lisätä sairaslomapäivien määrää, vähentää produktiivisuutta ja lisätä psykiatristen häiriöiden riskiä.

Yksi tapa toipua stressiperäisistä sairauksista ja/tai ennaltaehkäistä niitä, voi olla työpaikkojen terveyttä edistävät ohjelmat, joissa menetelmänä käytetään rentoutustekniikoita. Tällaisilla ohjelmilla voidaan mahdollisesti vaikuttaa sairauspoissaolojen määrään. Työpaikoilla toteutettavan tehokkaan menetelmän löytäminen voi auttaa ihmisiä löytämään työkaluja sairauden ja negatiivisten psykologisten tekijöiden ehkäisemiseksi. Tutkimukset osoittavat sairauspoissaolojen vähentyneen niissä työpaikoissa, joissa terveyttä edistäviä ohjelmia on toteutettu. Usein stressiin liittyviä sairauksia koskeva tutkimus kohdistuu pääasiassa jo kärsiviin yksilöihin, vaikka ennaltaehkäisevät menetelmät saattaisivatkin olla parempi tapa vähentää sairauspoissaoloja yleistä terveyttä lisäämällä. Sairauspoissaolot työstä aiheuttavat raskaan taloudellisen taakan sekä yksilölle että yritykselle. Lisäksi ne rasittavat asianosaisen henkilön lisäksi myös työyhteisön muita jäseniä.

Fysiologinen prosessi stressireaktion lievittämiseksi tunnetaan rentoutumisvasteena. Rentoutumisvaste on saavutettavissa syvän rentoutumisen tilassa ja on vastakohta “taistele tai pakene” -reaktiolle. Syy sille, miksi rentoutumisvaste on niin tehokas keino stressioireiden helpottamiseen, on parasympaattisen hermoston aktivoituminen. Parasympaattisen hermoston aktivoituessa syke ja verenpaine alenevat ja hengitystiheys laskee. Rentoutumisvasteen saavuttamiseksi stressaavassa tilanteessa, on tärkeää, että sekä aistiärsykkeet että kehon liike minimoidaan. Monet ihmiset kokevat kuitenkin haastavaksi monet rentoutusharjoittelun muodot, joissa rentoutumisvaste on mahdollista saavuttaa. Yksi tehokas menetelmä rentoutumisvasteen aikaansaamiseksi on rentoutuminen kelluntatankissa.

Rentoutuskellunta (flotation-REST) on tieteellisesti tutkittu ja todistettu menetelmä, jota käytetään stressin, masennuksen ja ahdistuksen vähentämiseksi sekä optimismin lisäämiseksi ja unenlaadun parantamiseksi. Rentoutuskellunnalla on havaittu olevan myös kipua lievittäviä vaikutuksia. Dierendonckin ja Nijenhuisin (2005) meta-analyysin perusteella rentoutuskellunnalla on positiivisia fysiologisia vaikutuksia (esim. alhaisemmat kortisolitasot, matalampi verenpaine). 

Menetelmät

65 osanottajaa (14 miestä, 51 naista), jotka kaikki olivat osallisina yksittäisten yritysten aloittamassa terveysyhteistyöhankkeessa, satunnaistettiin joko kontrolliryhmään tai rentoutuskelluntahoitoryhmään. Hoito-ohjelma sisälsi seitsemän viikon aikana yhteensä kaksitoista rentoutuskelluntahoitoa. Menetelmänä käytettiin kyselylomakkeita, joissa mitattiin psykologisia ja fysiologisia muuttujia, kuten stressi ja energia, masennus ja ahdistus, optimismi, kipu, stressi, unenlaatu, mielenterveys ja muuttuneiden tietoisuuden tilojen aste. Tiedot analysoitiin monen muuttujan varianssianalyysilla (MANOVA) ja yksisuuntaisella varianssianalyysilla (ANOVA).

Tulokset ja keskustelu

Tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida rentoutuskellunnan psykologisia vaikutuksia terveillä henkilöillä. Tärkeimmät havainnot olivat merkittävästi vähentynyt koettu stressi, kivun tunne, ahdistus ja masennus – sekä merkittävästi parantunut unen laatu ja lisääntynyt optimismi rentoutuskelluntaryhmässä verrattuna kontrolliryhmään. Lisäksi havaittiin, että tietoisuuden laajuus ja muuttuneet tietoisuuden tilat, ainakin jossain määrin, näyttivät olevan ilmiöinä limittäisiä. 

Yleinen unenlaatu parani merkittävästi rentoutuskelluntahoidon jälkeen. Myös koettu stressi väheni merkittävästi, mikä voi tietysti olla osatekijä myös unen laadun paranemisessa. Kelluntatankissa koettu syvä rentoutuminen voi edesauttaa ihmistä löytämään samantapaisen rentoutumisen tilan jokapäiväisessä elämässä. Unenpuutteella tiedetään olevan negatiivisia vaikutuksia tiettyihin kognitiivisiin toimintoihin, aiheuttaen masennusta ja muita psykologisia sairauksia sekä vähentäen immuunipuolustusta. Unihäiriöt ovat osoittautuneet myös yhdeksi korkean verenpaineen, sydänsairauksien ja diabeteksen laukaisevaksi tekijäksi. Unenpuutteen voidaan siis myös nähdä osaltaan olevan yksi syy sairauspoissaoloille työstä. Mahdollisuus unen laadun ja määrän parantamiseen on yksilölle hyödyllistä ja saattaa ennaltaehkäistä mahdollisia sairauspoissaoloja. 

Rentoutuskellunta laski myös koetun kivun voimakkuutta. Rentoutuskellunnan kivunlievityksellisiä vaikutuksia on kuvattu laajemmin aiemmissa tutkimuksissa. Tämän tutkimuksen osallistujat eivät olleet kipupotilaita, mutta kokivat kuitenkin ruumiin eri osissa kipuja, jotka vähenivät merkittävästi. Voidaan olettaa, että monet koetuista kivuista johtuivat lihasjännityksistä, ja että aikaansaatu rentoutuminen ja stressin vähentyminen kelluntatankissa voi olla mahdollinen selitys koetun kivun vähenemiselle näissä tapauksissa.

Myös ahdistuksen ja masennuksen kokemukset laskivat merkittävästi rentoutuskelluntaryhmässä. Masennus ja ahdistus ovat voimakkaita myötävaikuttajia sairaslomalle ajautumisessa ja vakavien terveysongelmien, kuten korkea verenpaine, syntymisessä. Lisäksi havaittiin, että optimismi lisääntyi merkittävästi rentoutuskelluntaryhmäläisillä, mikä on selkeä merkki kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja psykologisen terveyden paranemisesta.

Uusi havainto oli, että tietoisuuden laajuus (mitattuna MAAS:lla (The Mindful Attention Awareness Scale)) ja muuttuneet tietoisuuden tilat (mitattuna EDN:llä) näyttivät olevan osittain limittäisiä ilmiöitä. Ne henkilöt, jotka kertoivat korkeammista muuttuvista tietoisuuden tiloista rentoutuskellunnan aikana, saivat myös korkean arvosanan MAAS-testistä (ja olivat siten avoimia ja vastaanottavia sekä tietoisesti läsnä arjessaan). 

Monet osallistujista kirjoittivat kommentteja kyselylomakkeilleen kertoen, kuinka heidän kipunsa – josta monet olivat kärsineet vuosien ajan – käytännössä katosi kokonaan 12:en kellunnan jälkeen. He kertoivat, kuinka rentoutuskelluntaohjelmansa jälkeen he tunsivat olonsa rentoutuneiksi, nukkuivat paremmin ja olivat kaiken kaikkiaan onnellisempia ja terveempiä. Monet osallistujista olivat käyttäneet ennen rentoutuskelluntaa useita erilaisia menetelmiä kivun, stressin ja muiden henkilökohtaisten terveysongelmien vähentämiseksi. Osallistujat kokivat rentoutuskellunnan auttaneen yllämainittuihin vaivoihin parhaiten.

Johtopäätökset

Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että rentoutuskellunta voi vähentää mahdollisiin stressiin liittyviin sairauksiin vaikuttavia tekijöitä sekä lisätä tiettyjä positiivisia psykologisia tekijöitä terveillä osallistujilla. Stressi, ahdistus, masennus ja kipu vähenivät, ja unen laatu ja optimismi lisääntyivät rentoutuskelluntaryhmässä verrattuna kontrolliryhmään. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että tämä tekniikka saattaa parantaa yleistä terveyttä ja auttaa siten estämään mahdollisia sairaslomia.

Linkki alkuperäiseen artikkeliin 

Kellunta ja Raskaus

”Vapaus. Raskausaikana, varsinkin loppuraskaudesta, ei suositella olevan pitkiä aikoja selällään. Kelluessa se onnistuu. Sain lillua tunnin selinmakuulla, joka jo itsessään oli asento, jota olen kaivannut. Painottomuuden tunne helpotti jokaisen pienimmänkin lihaksen rentouttamista hyvin nopeasti. Muistan, että ensimmäisillä kelluntakerroilla rentoon oloon pääsemisessä kesti kauemmin. Nyt se onnistuu jo nopeasti. Keho tietää jo, mitä tapahtuu. Saatan tehdä jonkin hengitysharjoituksen kellunnan alkuun tai kehon skannauksen, joka helpottaa kehon rentoutumista ja mielen rauhoittumista. Viimeksi lähes nukahdin, kun olo oli niin rento. Hektiseen arkeen tämä hiljaisuus, painottomuus, aistiärsykkeiden minimointi on itselleni täydellistä. Loistava lisä yhdeksi joogaharjoitukseni kaveriksi. Kaikki ihanat Floatin tarjoamat ihonhoitotuotteet, pieni purtava ja istuminen Floatin loungen harmonisessa tilassa kellunnan jälkeen täydentävät kokemuksen. Suosittelen tätä jokaiselle raskaana olevalle, tuoreelle äidille ja muutenkin ihan jokaiselle!”

Rosa Auffermann

Kellunta tosiaan tekee hyvää! Lempeä hiljaisuus, rauhoittava pimeys, lämpö ja Epsom-suolaveden mahdollistama painottomuus ovat erityisen arvokas yhdistelmä raskaana ollessa. Kun keho on kovilla ja mielikin kaipaa vapautumista stressistä, on syytä pitää hyvinvoinnistaan hyvää huolta. Tässäpä muutama hyvä syy tulla kellumaan:

Lihaskivut

Lihaksisto ja luusto ovat kovilla raskauden aikana. Erityisesti selän ja torson alue kipeytyy helposti ja monella voi olla raskauden loppuvaiheessa vaikeaa maata selällään – paraskin patja aiheuttaa painetta selän ja kohdun alueille. Kellunnan aikana samanlaista painetta ei muodostu, sillä selän alla ei ole alustaa, vaan vain täydellisesti kannattelevaa suolavettä. Kellunta-altaassa pääset kokemaan painottomuuden ilman matkaa avaruuteen.

Kellunnan aikana on myös mahdollista käyttää kellukkeena uimapatukkaa eli lötköpötköä. Sen avulla voit kellua myös mahallaan tai kyljellään.

Ihon lämpöisen suolaveden ihanassa painottomuudessa kehon pienet tukilihaksetkin pääsevät rentoutumaan ja kivut hiljenevät. Tästä kellunnan syvärentouttavasta vaikutuksesta johtuen monille kellunta onkin kuin täydellinen kokovartalohieronta.

Stressi ja tunteet

Raskauteen kuuluu monenlaisia tunteita ja tunnemyrskyjä – hormonitoiminnan muutokset, huonosti nukutut yöt, lihaskivut tai vaikkapa synnytykseen liittyvät pelot ovat omiaan aiheuttamaan stressiä ja ahdistustakin. Kellunta-altaasta noustessasi huomaat, kuinka keho ja mieli ovat rentoutuneet. Kellunta vähentää stressihormoni kortisolin määrää ja erityisesti viime vuosina kelluntaa on tutkittu hyvin tuloksin esimerkiksi ahdistuksen hoidon tukena.

Uni

Hyvät yöunet ovat kullan arvoiset tietysti aina, mutta erityisesti raskauden aikana. Mitä kovemmilla keho ja mieli ovat, sitä tärkeämpää laadukas uni on. Unettomuus vaikuttaa negatiivisesti muun muassa hormonitoimintaan, pahentaa lihaskipuja ja lisää stressiä.

Kellunta-allas itsessään on tietysti oiva paikka lepoon ja nukkumiseenkin, mutta kellunnan positiiviset vaikutukset uneen kantavat myös altaan ulkopuolelle. Moni uniongelmainen tuleekin meille kellumaan lääkärin ohjaamana – Kellunnan on nimittäin todettu helpottavan nukahtamista ja parantavan unen laatua.

Peilivaikutus

Useat raskaana olevat kellujat kertovat kokevansa altaassa vahvan yhteyden vauvaan. Eikä ihme, kelluntatankissa on jotain hyvin kohtumaista. Kun laitat valot pois ja on täysin hiljaista, kuulet vain sydämesi sykkeen. Raskaana oleva voi kokea ikään kuin jakavansa ja peilaavansa samankaltaista kokemusta sikiön kanssa. Tämä uudenlaisen yhteyden kokeminen vauvan kanssa on niin yleinen ilmiö raskaana olevien kellujien kohdalla, että sitä on alettu kutsua ”peilivaikutuksesi” (mirror effect).


Yleisimpiä raskaana olevien kysymyksiä:

Onko kellunta-altaassa siis ihan hiljaista ja pimeää?

Voit itse päättää, kuinka paljon hiljaisuutta ja pimeyttä haluat kelluntasi aikana.
Tyypillisesti kellunnan alussa kuunnellaan 10 minuuttia rentouttavaa musiikkia ja lopussa 5 minuuttia. Musiikki kuuluu kellunta-altaassa olevista kaiuttimista.

Voit kuitenkin pyytää meitä ottamaan musiikin kokonaan pois tai voimme jättää musiikin soimaan koko kellunnan ajaksi – sinä päätät.

Voit itse laittaa kellunta-altaan miellyttävät valot pois ja takaisin päälle. Monet ensikertalaiset pitävät valoja päällä hetken aikaa kellunnan alussa ja sammuttavat ne kun ovat vähän tottuneet uuteen ympäristöön.

Jos laitat valot pois, etkä halua kuunnella musiikkia koko kellunnan ajan, on kelluessa täysin pimeää ja hiljaista. Tämä voi kuulostaa jännittävältä, mutta on itseasissa todellä miellyttävää ja rentouttavaa!

Pääseeko kellunta-altaasta pois milloin vain?

Kyllä. Voit nousta välillä istumaan kellunta-altaan sisällä (altaan pohjalla on vettä n. 30cm, joten pohjaan ylettää oikein hyvin) tai voit nousta altaasta itse välillä vaikkapa suihkuun tai vessaan, mikäli koet sille tarvetta.

Onko kellunta turvallista raskausaikana?

On. Kellunta-altaita on käytetty ja tutkittu 1950-luvulta lähtien, eikä niillä ole havaittu olevan negatiivisia vaikutuksia raskauteen liittyen.

Jos sinua yhtään mietityttää, keskustele kuitenkin lääkärisi kanssa.

MIlloin/missä tapauksissa kellumaan ei voi tulla?

Kellunta ei sovi:

– voimakkaasti psyykenhäiriöisille

– epileptikoille

– munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville

– tasapaino-ongelmista kärsiville (esim. Menierin tauti)

– sydämen toimintaongelmista kärsiville (vain hoitavan lääkärin suostumuksella)

Kelluessa makaat liikkumatta selällään suolaisessa ja ihonlämpöisessä vedessä. Vaikka kelluessa ei tapahdu liikettä, on erityisen herkän tasapainoaistin omaavien henkilöiden mahdollista tuntea epämukavuutta (merisairauden kaltaista). Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista ja menee nopeasti ohi noustessa pois kellunta-altaasta.

Eikö kelluessa tule tylsää?

Lähes kaikki kellujat kertovat ajan kuluneen hämmästyttävän nopeasti. Meillä käyneistä tuhansista asiakkaista vain muutama on kokenut 60 minuutin mittaisen kellunnan liian pitkäksi.

Monet kokeneemmat kellujat tykkäävät kellua 2,5 tuntia ja meillä on usein kelluttu myös jopa yli 6 tuntia yhtäjaksoisesti. Kellunta-altaassa viihtyy siis yllättävän pitkään!

Täältä voit lukea lisää yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksiamme

Täältä voit lukea kellunnasta COVID-19-aikana

Johdatus kelluntaan

Kellunnan juuret juontavat vuoteen 1954, jolloin yhdysvaltalainen neurotieteilijä ja psykoanalyytikko John C. Lilly alkoi kehittää kelluntatankkia välineeksi neuropsykologisiin tutkimuksiinsa. Hänen tavoitteenaan oli testata väitettä, jonka mukaan tietoisuus sammuisi, siis ihminen nukahtaisi, kun hänen ympäriltään poistettaisiin kaikki aisteja stimuloivat ulkoiset ärsykkeet. Tuolloin eristämisen kaikista ulkoisista ärsykkeistä ajateltiin johtavan hulluuteen, minkä johdosta tutkijat välttelivät väitteen testaamista koetilanteessa. Lilly kuitenkin päätti vastata haasteeseen ja rakennutti koetta varten tankin, joka täytettiin vedellä ja jonka sisälle kelluja asettui pystyasennossa kokonaan veden alle, happinaamari kasvoillaan.

Kun Lilly asettui tankkiin ja koe toteutettiin, luulot hulluksi tulemisesta saivat kyytiä. Sen sijaan, että Lillyn tietoisuus olisi sammunut tai että hän olisi ajautunut hulluuteen, hän ajelehti  ”rikkaisiin yksityiskohtaisiin sisäisen kokemuksen tiloihin”. Tietoisuus ei sammunut, vaan vapautuessaan ulkoisista häiriöistä se pääsi käsiksi informaation, jonka lähde oli sisäinen.

                                                 Alkuperäisessä tankissa kelluja oli pystyasennossa ja kokonaan veden alla.
Alkuperäisessä tankissa kelluja oli pystyasennossa ja kokonaan veden alla.

Toinen odottamaton vaikutus oli ympäristön aikaansaama rentoutuminen. Lilly saavutti syvimmän koskaan kokemansa rentoutumisen tilan ja huomasi palautumisen tehokkuuden olevan ylivoimainen sängyssä lepäämiseen verrattuna. Lilly oppi myös, että tietoisuuden tiloja on enemmän kuin hereillä ja syvässä unessa oleminen. Hän kertoi jopa oppineensa hallitsemaan näitä löytämiään tiloja. Kokemukset olivat sisäsyntyisiä, mutta Lillyn mukaan niin todellisia, että niitä olisi voinut erehtyä pitämään ulkoisen maailman ilmiöinä. Lilly oppi, että tässä ympäristössä hänen koko kehollinen systeeminsä toimi tavoilla, joihin hän ei ollut vielä tutustunut.

Tankista kannelliseen altaaseen

Alkuperäisestä tankista on tultu pitkä matka. Nykyiset ”tankit” ovat malliltaan ennemminkin altaita ja hengityslaitteiden käyttö on jäänyt historiaan. Kellunnan tarkoitus on kuitenkin edelleen sama kuin alkuperäisessä kokeessa: kehon ja mielen vastaanottamien ulkoisten ärsykkeiden minimoiminen.

Kellunnan väline on kannellinen tai ovellinen kellunta-allas. Float kelluntakeskusten altaat ovat Dream Pod-yhtiön valmistamia ja noin 1,7 metriä leveitä ja 2,6 metriä pitkiä. Altaiden kannet ovat kupumaisia, lakipisteensä kohdalta 1,4 metriä korkeita. Altaan pohjalla on 40 senttiä vettä, johon on liuotettu 550 kiloa Epsom-suolaa. Altaan vesi ja ilma ovat kehonlämpöisiä.

Nykyiset "tankit" ovat ennemminkin altaita, joiden päälliosa on aukeava kansi, jota voi halutessaan pitää kellunnan aikana auki.
Nykyiset ”tankit” ovat ennemminkin altaita, joiden päälliosa on aukeava kansi, jota voi halutessaan pitää kellunnan aikana auki.

Float Roballa on yllä olevan altaan lisäksi kaksi Dream Podin Cabin-mallista allasta (valkoiset huoneet). Kelluntakokemuksen puolesta altaiden välillä ei ole merkittävää eroa, mutta Cabin-mallinen allas soveltuu korkeutensa vuoksi parhaiten ahtaanpaikan kammosta kärsivälle.

Ennen altaaseen menoa peseydytään. Sitten altaaseen asettaudutaan selälleen ja kansi/ovi suljetaan (kannen/oven voi halutessaan jättää myös auki). Tämän jälkeen etsitään itselle sopivaa asentoa, ja kun asento on hyvä, aletaan rentoutua. Hyvä tapa tähän on esimerkiksi omaan hengitykseen keskittyminen ja hengitysten laskeminen. Oikean asennon ja oman tavan löytäminen voivat uuden ympäristön vuoksi viedä useamman kerran, mutta kärsivällisyys palkitaan. Float kelluntakeskuksissa altaassa ollaan normaalisti 60 minuuttia, jonka jälkeen peseydytään ja nautitaan kellunnan jälkihehkusta.

Kellunnan henkilökohtaisuus

Kellunnalla on monia positiivisia vaikutuksia. Sitä on tutkittu muun muassa syvän rentoutumisen, luovuuden, kivunhallinnan, palautumisen ja mielikuvaharjoitusten yhteydessä. Jokainen kuitenkin tarvitsee joskus häiriöttömän levon ja rauhan. Jokaisen elämäntilanne on erilainen ja eri ihmisillä on omat syynsä kelluntaan. Ei ole siis yhtä oikeaa tapaa kellua ja hyviä syitä on monia. Yhteistä meille kaikille tässä ajassa on kiireestä ja jatkuvasta informaatiotulvasta johtuva ylikuormitus. Siksi olemme luoneet tilan, jossa voit rauhoittua ja irrottautua. Pyrkimyksemme on, että meiltä lähtiessäsi mielesi on levollinen ja avoin inspiraatiolle.

-FLOAT

Lähteet

Hutchison Michael – The Book Of Floating

John C. Lilly – The Scientist : A Metaphysical Autobiography

Täältä voit lukea rentoutuskellunasta tehdystä tutkimuksesta (englanniksi)

Kellunta ja mielenterveys

Rentoutuskelluntaan tullaan monista syistä. Joillekin kellunta on pieni lepohetki arjen keskellä, toisille se on tapa harjoittaa meditaatiota tai mindfullnessia. Mutta monelle kellunta aistiärsykkeettömässä altaassa on tärkeä osa mielen ja kehon hyvinvointia. 

Muutama viikko sitten Float Roballa oli kaikkea muuta kuin seesteistä. Avauspäivä lähestyi huolestuttavalla vauhdilla ja paikka näytti vielä täysin keskeneräiseltä työmaalta. Varsinaiset kelluntahuoneet olivat kuitenkin jo siinä vaiheessa, että kellunta-altaat voitiin asentaa. Altaiden valmistaja lähetti asentajan luoksemme ja tuo asentaja, Matt, muistutti meitä kellunnan monista hyödyistä. 

Yhdysvaltalainen Matt oli merijalkaväen mukana sekä Irakin, että Afganistanin sodissa ja loukkaantui pahasti. Hänen ryhmänsä panssaroitu auto ajoi miinaan ja lensi katolleen. Koomasta herättyään Matt kuuli olevansa halvaantunut vyötäröstä alaspäin ja räjähdyksen ainoa selviytyjä. Kokeellisella leikkauksella, jossa hänen hermostoaan korvattiin sähköjohdoilla, jalat saatiin lopulta toimimaan. Sekä fyysinen, että henkinen kipu olivat kuitenkin kovia.

Vuosien ajan Matt söi vahvoja opiaatteja ja unilääkkeitä selviytyäkseen arjestaan.Usein lääkkeitä meni enemmän kuin lääkäri oli suositellut. Terapia tuotti tuloksia, mutta sodan kauhut olivat läsnä joka yö, eikä nukkumisesta tahtonut tulla mitään.  

Kellunnasta Matt kuuli ystävältään ja oli aluksi skeptinen. Ensimmäinen kerta altaassa ei tuota skeptisyyttä vähentänyt, sillä rentoutuminen suolavedessä kelluen ei onnistunut millään. Toinenkaan kerta ei vielä vakuuttanut, mutta kolmannella kerralla hän kertoi saavuttaneensa sellaisen levollisuuden, jota ei ollut sodasta paluun jälkeen kokenut. Lihaksissa olleet jännitystilat laukesivat ja Matt vaipui syvään unenomaiseen tilaan. 

Tuntui uskomattomalta katsella Mattia nostelemassa kanssamme Float Roban kellunta-altaiden satojen kilojen painoisia osia paikoilleen, tietäen hänen vammoistaan. Kipulääkkeet hän kertoi jättäneensä pian aloitettuaan säännöllisen kellunnan. Kaksi tai kolme kelluntaa viikossa toimi Mattin mukaan paremmin kuin hänen aiemmin käyttämänsä fentanyyli tai muut opiaatit. Myös terapia alkoi tuottamaan entistä parempia tuloksia kun kellunta oli säännöllinen osa elämää – Kellunta-altaassa traumaattiset kokemukset tulivat mieleen, mutta lempeässä ja lämpimässä suolavedessä kelluen ne eivät tuottaneet enää entisenlaista stressireaktiota. 

Mattin kokemus ei ole vain yksittäinen anekdootti, vaan kliininen tutkimus tukee ajatusta kellunnan hyödyistä kroonisen kivun ja useiden mielenterveydellisten ongelmien hoidossa. Tutkimuksissa rentoutuskellunta kuuluu REST-menetelmien (Restricted Environmental Stimulation Technique) piiriin ja vaikka tutkimusala on suhteellisen nuori, ovat tulokset lupaavia. 

Suuri osa rentoutuskelluntaan liittyvästä tutkimuksesta on tehty ns. terveillä yksilöillä. Näissä tutkimuksissa kellunnan on havaittu muun muassa alentavan verenpainetta, vähentävän stressihormoni kortisolin määrää ja vähentävän kipua. Vuosikymmenen alussa tehty ruotsalaistutkimus lisäsi kuitenkin kiinnostusta kellunnan tutkimukseen myös kliinisen diagnoosin omaavilla henkilöillä. Tuossa tutkimuksessa seurattiin puolentoista vuoden ajan säännöllisen kellunnan vaikutuksia henkilöön, jolla oli diagnosoitu a-tyypin autismi, ADD, PTSD, ahdistushäiriö ja masennus. 

Tulokset olivat todella positiivisia ja viime vuosina kelluntaa onkin tutkittu suhteellisen paljon erityisesti ahdistushäiriöistä ja masennuksesta kärsivien potentiaalisena hoitomuotona. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa kaikki (50) ahdistushäiriöstä kärsivää henkilöä kokivat rentoutuskellunnan vähentäneen ahdistuksen oireita ja mitä korkeampi ahdistuneisuuden taso oli, sitä enemmän oireet heikentyivät.

Ajatus kellunnan hyödystä esimerkiksi ahdistuksen helpottamiseen on ymmärrettävä. Kellunta-altaassa keho pääsee rentoutumaan painottomuuden kaltaisessa tilassa ja koska aistiärsykkeitä ei ole, on helpompi keskittyä siihen, mitä sisältä kumpuaa. Täysi pimeys ja hiljaisuus voivat tietysti tuntua aluksi jännittäviltä tai jopa pelottavilta, mutta kelluntaan voi totutella vähitellen, esimerkiksi pitämällä valoja päällä tai kuuntelemalla musikkia koko kellunnan ajan. 

Haluamme muistuttaa, että me Float Kalliolla ja Float Roballa emme ole mielenterveyden (tai oikeastaan minkään muunkaan alan) ammattilaisia, emmekä usko tai väitä kellunnan olevan kliinisen hoidon tai psykoterapian korvaaja. Itseasiassa mielenterveydellisten ongelmien hoidossa kellunta näyttää olevat hyödyllisintä kun se yhdistetään psykoterapiaan. Onkin tärkeää, että mielenterveydellisistä ongelmista, erityisesti post-traumaattisesta stressihäiriöstä, kärsivät henkilöt keskustelevat terapeuttinsa tai lääkärinsä kanssa ennen kelluntaa. 

Alla olevista linkeistä pääset lukemaan lisää kelluntaan liittyvästä tutkimuksesta.

https://clinicalfloatation.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4219027/

https://file.scirp.org/Html/8-2250044_34022.htm

https://www.floattanksolutions.com/everything-we-know-about-floating-ptsd/

  • Juho

Kellunta hoivaa ja vähentää stressiä

Vaikka itse stressin kokemus on psykologinen, siihen liittyy sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Stressin syitä voivat olla esimerkiksi alituinen kiire, sopimaton tai liiallinen työ, jatkuva melu, liiallinen vastuu, perheongelmat tai äkilliset elämänmuutokset. Jatkuva stressi aiheuttaa monenlaisia oireita ja pitkittyessään stressi voi olla vaarallista terveydelle. Stressi on myös moniulotteinen käsite: haitallisen stressin lisäksi stressi voi olla myönteistä ja myönteinen stressi on sopivissa määrin hyödyllistä. Se esimerkiksi laittaa mielen ja kropan liikkeelle ja parantaa työmuistia. Myönteinen stressi on kuitenkin myös kuluttavaa ja vaatii vastapainokseen lepoa ja vapaa-aikaa.

Rentoutuskellunta vähentää stressiä, sillä se minimoi kaikki ulkoiset ärsykkeet. Kun aivot eivät joudu käsittelemään ulkoa tulevaa informaatiota, mieli rauhoittuu. Lisäksi kelluttavan veden painottomuudessa mitään pieniä tukilihaksiakaan ei tarvita kehon kannatteluun. Toista kelluntatankin kaltaista paikkaa on ainakin toistaiseksi nykymaailmassa vaikea löytää. Kellunta-allas on rauhoittava ja turvallinen ympäristö, jonka suojassa arkipäivän murheet voi hetkeksi unohtaa ja laittaa sivuun. Altaassa saa luvan kanssa levätä, olla tavoittamattomissa ja keskittyä omaan hyvinvointiinsa.

Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että rentoutuskellunta vähentää stressin fyysisiä vaikutuksia. Aiempien tutkimusten perusteella tehdystä meta-analyysistä selviää, että kellunta alentaa verenpainetta ja vähentää kortisolin määrää. Korkea kortisolin määrä liitetään usein pitkittyneeseen stressitilaan ja kohonneeseen riskiin sairastua kroonisiin sairauksiin.

Parasta kellunnassa on tietysti se, että rentouden tunne ei jää altaaseen. Erään ruotsalaisen tutkimuksen mukaan kellunnan positiiviset vaikutukset, kuten vähentynyt stressi ja masennus, jatkuivat neljä kuukautta 12:sta säännöllisen session jälkeen.

Toisessa tutkimuksessa, jossa yhdistettiin kellunta ja psykoterapia, kellunnan todettiin huomattavasti vaikuttaneen tuloksiin. Osallistujat raportoivat hoidon tuottaneen kokemuksen läsnäolosta, syvän rentoutumisen tunteen sekä stressin ja fyysisen kivun vähenemisen. Vaikutukset kestivät usean päivän ajan.

Lähteet

Kjellgren A., Lyden F. & Norlander T. – Sensory Isolation in Flotation Tanks: Altered States of Consciousness and Effects on Well-being

Van Dierendonck D. & Te Nijenhuis J. – Flotation restricted environmental stimulation therapy (REST) as a stress-management tool: A meta-analysis

Bood S.Å., Sundequist U., Kjellgren A. & Norlander T. – Eliciting the relaxation response with the help of flotation-rest (restricted environmental stimulation technique) in patients with stress-related ailments

Buhrkall H., Kjellgren A. & Norlander T. – Psychotherapeutic Treatment in Combination with Relaxation in a Flotation Tank: Effects on “Burn-Out Syndrome”

Mitä jos hetken vain hengittäisit?

Arkemme on usein aika raskasta sekä mielellemme, että kehollemme. Vaikka yhä harvempi tekee fyysisesti raskasta työtä, vaatii työpäivä silti veronsa. Tietokoneen ääressä vietettyjen tuntien myötä hartiat ja selkä ovat jumissa. Aivot tekevät raskasta työtä koko päivän ja yrittävät pysyä keskittyneenä jatkuvien aistiärsykkeiden tulvassa. Kotonakaan lepoa ei aina saa, vaan lasten harrastukset tai kotityöt vaativat aikaa ja energiaa pitkälle iltaan. Nekin hetket, joina lepo olisi mahdollista, kuluvat usein ruutujen äärellä.

Vaadimme aivoiltamme ja keholtamme paljon, eikä täydetkään unet riitä aina palauttamaan päivän rasitteista. Kellunta tarjoaa keholle ja mielelle luontevan ja mukavan tavan palautua ja rauhoittua. Kun ei ole mitään aistiärsykkeitä, joihin reagoida, on helppo vain keskittyä hengittämään. Kellunnassa aivot siirtyvät unen ja valveillaolon väliseen tilaan, jossa ns. alfa-aaltojen tuotanto aktivoituu.

Erityisen tärkeää mielen palautuminen on niille, joiden työ tai muu päivittäinen toiminta vaatii luovuutta. Karlstadin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin kellunnan lisäävän yksilön kykyä luovaan ongelmanratkaisuun. Tutkimuksessa havaittiin, että vaikka ongelmien ratkaisuun käytetty aika ei kellunnan myötä juurikaan lyhentynyt, kasvoi ratkaisujen omaperäisyys huomattavasti.

Kelluessa keho katoaa vähitellen lämpimään suolaveteen, ajatusten virta hidastuu ja mieli rauhoittuu vain olemaan. Kun mieltämme ei enää täytä sinkoilevat ajatukset, voi se löytää uusia ja odottamattomia yhteyksiä asioiden väliltä ja siten luovia ratkaisuja ongelmiin. Tämän on huomannut myös moni meidän asiakkaamme – kellunnan jälkeen ajatukset ovat selkeytyneet ja uusia ideoita tulee mieleen.

Kellunta ei tietenkään ole ainoa keino arjen rasitteista palautumiseen. Kävely metsässä, tai hieronnassa käyminen ovat oikein hyviä tapoja rentoutua. Mikään muu rentoutumistapa ei kuitenkaan tarjoa yhtä syvällistä kehon ja mielen rentoutumista ja rauhoittumista.    

Kellunta, meditaatio, mindfullnes ja theta-aallot

Kellunnan orientaatio on luonnollisesti kohti meditatiivista tilaa. Vaikka tankkiin astuisi kivunlievitys tai urheilusuorituksesta palautuminen mielessä, on tällöinkin hyvä ensisijaisesti tavoitella meditatiivista tilaa tai ”irti päästämistä”. Niille, jotka kamppailevat kärsivällisyytensä kanssa, tankki on apuväline levollisuuden saavuttamiseen. Painottomana ympäristönä kellunta on myös erinomainen vaihtoehto niille, jotka kärsivät jostakin paikallaan istumista hankaloittavasta vaivasta.

Meditaatio on harjoitus, jonka kautta yksilö opettelee tarkkailemaan mieltään ja pyrkii usein harjoituksen kautta rauhan ja levollisuuden tilaan. Meditoija pyrkii tekemään eron itsen ja ajatusten välillä ja rauhoittumaan hiljaisuuteen vailla huolia, ympäristön tapahtumista häiriintymättä. Mindfulness taas tähtää jatkuvaan itsetietoisuuteen ajatusprosesseista ja kehollisista tiloista. Myös mindfullnessiin liittyvät erilaiset meditatiiviset harjoitukset. Kelluntatankki ympäristönä tukee meditatiivisia harjoitteita, sillä se on jo itsessään meditatiivisesti virittynyt tila: minimoimalla ulkoiset häiriötekijät tankki korostaa tietoisuutta itsestä.

Kuten kellunnalla, myös meditaatiolla on osoitettu olevan useita positiivisia vaikutuksia. Sen on osoitettu vähentävän levottomuutta, masentuneisuutta ja kipuja, edistävän oppimista ja kehittävän muistia. Työpaikoilla meditatiivisten harjoitteiden on todettu parantavan suorituskykyä ja vähentävän työntekijöiden vaihtuvuutta.

Aallot.gif

Objektiivisesta näkökulmasta kelluntaa ja meditaatiota yhdistävät theta-aallot, jotka ovat yksi aivosähkökäyrä EEG:llä havaittavista aaltomuodoista. Useimmat kokevat tämän matalan taajuuden unenkaltaisena tilana juuri ennen nukahtamista tai juuri herätessä. Aivot toimivat theta-aalloilla siis päivittäin vain ohimenevän hetken. Sekä meditaation että kellunnan on demonstroitu tuottavan aivoissa theta-tilan. Ero kellunnan eduksi on se, että meditaatiota tutkittaessa theta-tilan saavuttivat varmimmin erittäin kokeneet munkit, kun taas kellunnan yhteydessä theta-tilaan ei tarvittu minkäänlaista kokemusta meditaatiosta.

Theta-aallot ovat kuitenkin vain mitta, jolla subjektiivisen tietoisuuden muutosta voidaan kuvata tieteen kielellä. Kenellekään ei voida tyhjentävästi sanoin kertoa, millainen theta-tila on – jokaisen on koettava se itse.

-FK

Urheilu ja palautuminen

Kellunta ei ole huippu-urheilussa uusi ilmiö, mutta viime vuosina tietoisuus kellunnan hyödyistä on levinnyt  ja saavuttanut urheilumaailman terävimmän kärjen. Esimerkiksi NBA:n ja NFL:n huippupelaajien tiedetään kelluvan säännöllisesti ja monilla seuroilla onkin kelluntatankit omasta takaa. Myös muun muassa kamppailulajien ja yleisurheilun ammattilaisten keskuudessa kellunta on saavuttanut laajaa suosiota.

ESPN kävi tutustumassa Stephen Curryn ja Harrison Barnes´in kelluntarutiiniin. Katso lyhyt video NBA:n huippupelaajien suhteesta kelluntaan.

Kuten Curry videolla kertoo, on kelluntatankki erinomainen paikka mielikuvaharjoitusten tekemiseen. Vain anekdootista ei ole kyse, vaan samaan tulokseen on päädytty muun muassa British Columbian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksessa testattiin mielikuvaharjoittelun tehoa tuolilla normaalisti istuen, rauhallisessa ja hiljaisessa paikassa, sekä kelluntatankissa. Kelluntankissa tehdyt harjoitukset osoittautuivat kaikista tehokkaimmiksi – aistiärsykkeettömässä ympäristössä ajatus ei harhaile ja mielikuvaharjoitukseen on helpompi keskittyä.

Tämän on huomannut myös UFC-vapaaottelija Anton Kuivanen, joka on käynyt Float Kalliossa kellumassa vuoden verran.

“Float Kalliossa on leppoisa tunnelma. Tankissa kelluessa mieleni vähitellen tyhjenee ajatustenjuoksusta ja keholliset tuntemukset hälvenevät hiljalleen. Teen monesti eloisimmat mielikuvaharjoitukset tässä ärsykkeettömässä ja painovoimattomalta tuntuvassa tilassa.”

Anton Kuivanen

Toki kellunnasta on muitakin hyötyjä urheilijalle. Kokonaisvaltaiseen palautumiseen kelluntatankki tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön, jossa sekä keho, että mieli pääsee palautumaan.

Urheilijan keho on jatkuvasti äärimmäisen virittynyt ja mieli on kytkeytynyt kehon tuntemuksiin. Tällöin mieli usein lepää kehon ehdoilla. Kuten Anton Kuivanen kuvailee, kelluessa keho liukuu painottomuuteen ja loittonee syvään lepoon. Sellaisetkin tukilihakset, jotka harvoin pääsevät olemaan rentoina, rentoutuvat. Maitohapon määrä vähenee ja kivut vaikenevat. Samalla mieli saa ainutlaatuisen tilaisuuden tyyntyä ja päästää irti tai valmistautua tuleviin koitoksiin. Palautumiseensa kellunnasta on saanut hyötyä myös asiakkaamme ja huippu-urheilija ja olympiafinalisti Kristiinä Mäkelä. 

“Treenatessa rasitetaan ja hajotetaan kudosta, mutta levossa kehitytään. Tehokkaan harjoittelun lisäksi tarvitaan tehokasta palautumista. Kansainvälisillä kilpakentillä olen huomannut kuinka suureen arvoon psyykkinen vahvuus nousee kun fyysisesti huippuunsa viritetyt urheilijat ratkaisevat taistoa mitaleista. Kellunta on yksi mun tavoista kehittyä kokonaisvaltaisesti paremmaksi urheilijaksi.”

Kristiina Mäkelä

Palautuminen ei tietenkään sijoitu vain juuri suorituksen jälkeiseen aikaan, vaan voi kestää useita päiviä. Ammattilaisella tai aktiivisella harrastajalla on päällä jatkuva rasittumisen ja palautumisen sykli ja samalla ylirasituksen vaara. Tankkiin ei siis tarvitse päästä heti treenin jälkeen, vaan sitä varten kannattaa varata sopiva aika ja kehittää tankista oma harjoitteensa – mutta ei kuitenkaan suoritusta. Näiden kahden ero on syytä pitää mielessä.

Jos laji on enemmän keskittymistä tai tarkkuutta kuin räjähtävää voimaa vaativa (tietysti moni laji vaatii näitä kaikkia), kelluminen voi toimia suoritusta edeltävänä rentoutumis- ja keskittymisrutiinina. Kelluntatankki ”opettaa” kehomielelle hermojen hallintaa, mikä on ratkaisevaa silloin, kun pienikin herpaantuminen voi johtaa keskittymisen karkaamiseen ja pilata kisan tai ottelun.