Stressi

Stressin hoito – rentoutuskellunnasta lääkkeetöntä apua stressiin.

Liiallinen ja pitkittynyt stressi on monien fyysisten ja psyykkisten oireiden takana. Stressaantuneesta tuntuu siltä kuin hänen henkiset voimavaransa eivät riittäisi. Lue miten rentoutuskellunnan aistiärsykkeettömyys auttaa stressin hoidossa.

Stressi on myös moniulotteinen käsite: haitallisen stressin lisäksi stressi voi olla myönteistä ja myönteinen stressi on sopivissa määrin hyödyllistä. Lyhytkestoisissa tilanteissa stressi voi auttaa meitä suoriutumaan paremmin, mutta pitkäaikainen stressi alkaa heikentää kognitiivisia kykyjämme. Tutkimusten mukaan stressi heikentää muistia, oppimiskykyä sekä unenlaatua. Uni on taas ehkä välttämätöntä palautumisemme kannalta. Stressi heikentää myös luovuutta. 

Vaikka itse stressin kokemus on psykologinen, siihen liittyy sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Stressin syitä voivat olla esimerkiksi alituinen kiire, sopimaton tai liiallinen työ, jatkuva melu, liiallinen vastuu, perheongelmat tai äkilliset elämänmuutokset. Jatkuva stressi aiheuttaa monenlaisia oireita ja pitkittyessään stressi voi olla vaarallista terveydelle. Pitkittynyt stressi on kuitenkin kuluttavaa ja vaatii vastapainokseen lepoa ja palautumista.

Rentoutuskellunta laskee stressihormonitasoja

Stressi aktivoi sympaattista hermostoamme, joka yhdistetään usein ”taistele tai pakene”-reaktioon.  Se valmistelee kehoa toimintaan nostamalla sykettä, laajentamalla pupilleja, hidastamalla ruoansulatusta ja vapauttamalla kortisolia ja adrenaliinia. Sen päätehtävänä on reagoida havaittuun vaaraan ja valmistaa keho fyysiseen toimintaan.

Stressaantuneen elimistön hormonitason muuttuvat. Pitkittynyt aivoja rasittava elämänvaihe saa aivot tuottavat stressihormoneja kiihtyvällä tahdilla. Eritoten kortisolin ja adrenaniilin tuotanto kiihtyy. Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että rentoutuskellunta vähentää stressin fyysisiä vaikutuksia. Aiempien tutkimusten perusteella tehdystä meta-analyysistä selviää, että kellunta alentaa verenpainetta ja vähentää kortisolin määrää. Korkea kortisolin määrä liitetään usein pitkittyneeseen stressitilaan ja kohonneeseen riskiin sairastua kroonisiin sairauksiin.

Ärsykkeetön ympäristö antaa aivoille ja keholle ainutlaatuisen levon

Rentoutuskellunta vähentää stressiä, minimoimalla ulkoiset ärsykkeet ja antamalla aivoillemme täysin ainutlaatuisen ympäristön levätä. Rentoutuskellunta tapahtuu ihonlämpöisessä suolavedessä. Kelluessasi et tunne painovoimaa, et ympäröivää vettä tai ilmaa ja ikään kuin leijut tyhjyydessä. Kelluntahuoneemme ovat äänieristettyjä ja valoeristettyjä tiloja. Kelluessasi et siis kuule, tunne tai näe oikeastaan mitään, eli aivojesi ei tarvitse prosessoida lainkaan ulkopuoleltasi tulevaa informaatiota. (Halutessasi voit toki kellua myös valot päällä.)Kun aivot eivät joudu käsittelemään ulkoa tulevaa informaatiota ne toipuvat ja palautuvat.

Myös kehosi jännitteet pääsevät liukenevaan suolaveteen. Kelluttavan veden painottomuudessa edes pieniä tukilihaksia tarvita kehon kannatteluun. Toista kellunta-altaan kaltaista paikkaa on ainakin toistaiseksi nykymaailmassa mahdotonta löytää. Kellunta-allas on rauhoittava ja turvallinen ympäristö, jonka suojassa arkipäivän murheet voi hetkeksi unohtaa ja laittaa sivuun. Altaassa saa luvan kanssa levätä, olla tavoittamattomissa ja keskittyä omaan hyvinvointiinsa.

Rentoutumisen tunne seuraa mukana pitkään

Aivan kuten fyysisessä harjoittelussa, jossa säännöllinen ja toistuva treeni parantaa lihasten muistia ja liikeratojen hallintaa, sama periaate pätee hermoston rentouttamisessa. Satunnainen hermoston rauhoittaminen on hyödyllistä, mutta säännöllinen ja toistuva rentoutuminen opettaa hermostoamme olemaan helpommin ja pidempään rauhallisessa tilassa. Tämä rento tila on myös helpompi saavuttaa itsenäisesti, kun siihen on tottunut.

Parasta kellunnassa on tietysti se, että rentouden tunne ei jää altaaseen. Erään ruotsalaisen tutkimuksen mukaan kellunnan positiiviset vaikutukset, kuten vähentynyt stressi ja masennus, jatkuivat neljä kuukautta 12:sta säännöllisen session jälkeen.

Toisessa tutkimuksessa, jossa yhdistettiin kellunta ja psykoterapia, kellunnan todettiin huomattavasti vaikuttaneen tuloksiin. Osallistujat raportoivat hoidon tuottaneen kokemuksen läsnäolosta, syvän rentoutumisen tunteen sekä stressin ja fyysisen kivun vähenemisen. Vaikutukset kestivät usean päivän ajan.

Lähteitä

Kjellgren A., Lyden F. & Norlander T. – Sensory Isolation in Flotation Tanks: Altered States of Consciousness and Effects on Well-being

Van Dierendonck D. & Te Nijenhuis J. – Flotation restricted environmental stimulation therapy (REST) as a stress-management tool: A meta-analysis

Bood S.Å., Sundequist U., Kjellgren A. & Norlander T. – Eliciting the relaxation response with the help of flotation-rest (restricted environmental stimulation technique) in patients with stress-related ailments

Buhrkall H., Kjellgren A. & Norlander T. – Psychotherapeutic Treatment in Combination with Relaxation in a Flotation Tank: Effects on “Burn-Out Syndrome”