Kelluntakuuri

Janne voitti arvonnastamme itselleen kelluntakuurin, jossa hän kellui yhteensä 9 kertaa 7 viikon aikana – 3 kertaa viikossa kolmen viikon ajan, tämän jälkeen pidetään viikon tauko ja sitten kellutaan kerran viikossa kolmen viikon ajan. Tällaista kuuria käytetään usein kliinisissä tutkimuksissa, joissa selvitetään rentoutuskellunnan hyötyä esimerkiksi mielenterveydellisessä hoidossa. 

Soittelimme Jannelle ennen kuurin viimeistä kelluntaa ja kyselimme kuulumisia. Janne kertoi kuurin tulleen hänelle enemmän kuin tarpeeseen.

”Viimeaikoina olen viettänyt paljon aikaa kotona ja ajatuksia on päässyt kasautumaan. Kuuri onkin ollut minulle vähän sellaista itsensä ratkomista ja tehnyt tosi hyvää.” 

Ennen kuuria Janne oli kellunut jo kerran. Hän siis tiesi jo vähän, mitä kellunnalta odottaa. Kuurin ensimmäinen sessio oli kuitenkin vähän vaivalloinen, eikä vilkas mieli tahtonut asettua aloilleen. Kuurin edetessä sisäinen hiljaisuuskin on kuitenkin alkanut löytymään.

”Kellunnan alku menee yleensä niin, että ajatukset laukkaa ja paukkaa ihan hirveästi. Parin kolmen kellunnan jälkeen opin olemaan armollinen itseäni kohtaan, enkä enää takertunut ajatuksiini. Vähitellen hyväksyin sen, että hetken aikaa ne ajatukset sinkoilee ja opin luottamaan siihen, että hiljainen tilakin kyllä löytyy. Kuurin myötä tuo hiljainen tila alkoikin löytyä nopeammin”

Janne kertoo, että kuurin aikana mieli on ollut ylipäätään rauhallisempi ja olo on ollut huomattavasti aiempaa rennompi. Myös läsnäolon tunne on lisääntynyt. 

”Tässä yhteiskunnassa eläessä muodostuu helposti pakonomaisia tapoja, joita ei oikein edes ajattele. Helposti jää kiinni esimerkiksi siihen, että jatkuvasti pitäisi olla ihmisiä ympärillä. Nyt on tullut sellainen tunne, että on ihan okei ottaa omaa tilaa ja olla itsekseen. Kuurin myötä on ylipäätään tullut enemmän fokusta oikeastaan kaikkeen ja on ollut myös helpompi pitäytyä terveydellisissä tavoitteissa. Liikunta- ruoka- ym rytmit on ollut helpompi pitää ja kehotietoisuus on lisääntynyt.”

Nyt kun mieli rauhoittuu kelluessa jo aika nopeasti, on Janne oppinut arvostamaan myös mielensä aktiivisuutta. 

”Itseasiassa kuurin myötä on tullut semmoinen tunne, ettei ylivilkkaus välttämättä olekaan niin paha asia.”