Raskaus ja rentoutuminen

Rentoutuskellunta ja raskaus: painottomuus ja rauha raskaana oleville

Raskaus on ainutlaatuinen ja jännittävä ajanjakso, mutta se voi tuoda mukanaan myös odottamattomia fyysisiä ja henkisiä haasteita, erityisesti kun loppuraskaus lähestyy. Onko olemassa turvallinen keino helpottaa näitä vaivoja ja tarjota samalla syvää rentoutusta sekä keholle että mielelle? Rentoutuskellunta tarjoaa juuri tällaisen ratkaisun. Tässä artikkelissa avaamme, miten rentoutuskellunta voi olla avuksi raskauden aikana ja tukea kokonaisvaltaisesti tulevien äitien hyvinvointia.

Vapautta rajoittavista asennoista

Raskaus rajoittaa usein mukavien lepoasentojen valikoimaa, kun taas rentoutuskellunnassa painottomuus mahdollistaa asennot, joita muuten tulisi välttää. Painottomuuden tunne kellunnan aikana auttaa rentouttamaan kehon ja vähentämään raskauden aiheuttamaa rasitusta lihaksille ja nivelille. Tämä tekee kellunnasta ihanteellisen vaihtoehdon, erityisesti niille, jotka kärsivät selkäkivuista tai muista raskauden fyysisistä vaivoista.

Kellunnan vaikutukset raskauden aikaiseen stressiin

Raskauteen kuuluu monenlaisia tunteita ja tunnemyrskyjä – hormonitoiminnan muutokset, huonosti nukutut yöt, lihaskivut tai vaikkapa synnytykseen liittyvät pelot ovat omiaan aiheuttamaan stressiä ja ahdistustakin. Kellunta-altaasta noustessasi huomaat, kuinka keho ja mieli ovat rentoutuneet. Kellunta vähentää stressihormoni kortisolin määrää ja erityisesti viime vuosina kelluntaa on tutkittu hyvin tuloksin esimerkiksi ahdistuksen hoidon tukena. Stressin hallinta on tärkeää sekä äidin että sikiön terveydelle, ja kellunnan tarjoama syvä rentoutuminen voi auttaa ylläpitämään terveellistä raskautta.

Kehon skannaus ja hengitysharjoitukset

Rentoutuskellunnan aikana tehdyt mindfulness- ja hengitysharjoitukset auttavat syventämään rentoutumista. Nämä tekniikat auttavat keskittymään hetkeen ja vähentämään ahdistusta, mikä on erityisen hyödyllistä raskauden tuomien hormonaalisten muutosten ja mielialavaihteluiden keskellä. Lue, miten raskaana oleva Rosa koki kellumisen hyödyt:

”Vapaus. Raskausaikana, varsinkin loppuraskaudesta, ei suositella olevan pitkiä aikoja selällään. Kelluessa se onnistuu. Sain lillua tunnin selinmakuulla, joka jo itsessään oli asento, jota olen kaivannut. Painottomuuden tunne helpotti jokaisen pienimmänkin lihaksen rentouttamista hyvin nopeasti. Muistan, että ensimmäisillä kelluntakerroilla rentoon oloon pääsemisessä kesti kauemmin. Nyt se onnistuu jo nopeasti. Keho tietää jo, mitä tapahtuu. Saatan tehdä jonkin hengitysharjoituksen kellunnan alkuun tai kehon skannauksen, joka helpottaa kehon rentoutumista ja mielen rauhoittumista. Viimeksi lähes nukahdin, kun olo oli niin rento. Hektiseen arkeen tämä hiljaisuus, painottomuus, aistiärsykkeiden minimointi on itselleni täydellistä. Loistava lisä yhdeksi joogaharjoitukseni kaveriksi. Kaikki ihanat Floatin tarjoamat ihonhoitotuotteet, pieni purtava ja istuminen Floatin loungen harmonisessa tilassa kellunnan jälkeen täydentävät kokemuksen. Suosittelen tätä jokaiselle raskaana olevalle, tuoreelle äidille ja muutenkin ihan jokaiselle!”

Rosa Auffermann

Kellunta tosiaan tekee hyvää!

Vaikka kellunnan hyödyt raskauden aikana ovat vakuuttavia, on tärkeää käsitellä turvallisuuteen liittyviä huolia. Monet raskaana olevat saattavat miettiä, onko kelluntaterapia turvallista heille ja heidän syntymättömälle lapselleen. Kellunta-altaita on käytetty ja tutkittu 1950-luvulta lähtien, eikä niillä ole havaittu olevan negatiivisia vaikutuksia raskauteen liittyen. Jos sinua yhtään mietityttää, niin on aina suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa asiasta.

Lempeä hiljaisuus, rauhoittava pimeys, lämpö ja Epsom-suolaveden mahdollistama painottomuus ovat erityisen arvokas yhdistelmä raskaana ollessa. Kun keho on kovilla ja mielikin kaipaa vapautumista stressistä, on syytä pitää hyvinvoinnistaan huolta.

Kellunnan hyötyjä raskaana olevalle

Lihaskivut

Lihaksisto ja luusto ovat kovilla raskauden aikana. Erityisesti selän ja torson alue kipeytyy helposti ja monella voi olla raskauden loppuvaiheessa vaikeaa maata selällään – paraskin patja aiheuttaa painetta selän ja kohdun alueille. Kellunnan aikana samanlaista painetta ei muodostu, sillä selän alla ei ole alustaa, vaan vain täydellisesti kannattelevaa suolavettä. Kellunta-altaassa pääset kokemaan painottomuuden ilman matkaa avaruuteen.

Kellunnan aikana on myös mahdollista käyttää kellukkeena uimapatukkaa eli lötköpötköä. Sen avulla voit kellua myös mahallaan tai kyljellään.

Ihon lämpöisen suolaveden ihanassa painottomuudessa kehon pienet tukilihaksetkin pääsevät rentoutumaan ja kivut hiljenevät. Tästä kellunnan syvärentouttavasta vaikutuksesta johtuen monille kellunta onkin kuin täydellinen kokovartalohieronta.

Uni

Hyvät yöunet ovat kullan arvoiset tietysti aina, mutta erityisesti raskauden aikana. Mitä kovemmilla keho ja mieli ovat, sitä tärkeämpää laadukas uni on. Unettomuus vaikuttaa negatiivisesti muun muassa hormonitoimintaan, pahentaa lihaskipuja ja lisää stressiä.

Kellunta-allas itsessään on tietysti oiva paikka lepoon ja nukkumiseenkin, mutta kellunnan positiiviset vaikutukset uneen kantavat myös altaan ulkopuolelle. Moni uniongelmainen tuleekin meille kellumaan lääkärin ohjaamana – Kellunnan on nimittäin todettu helpottavan nukahtamista ja parantavan unen laatua.

Peilivaikutus

Useat raskaana olevat kellujat kertovat kokevansa altaassa vahvan yhteyden vauvaan. Eikä ihme, kelluntatankissa on jotain hyvin kohtumaista. Kun laitat valot pois ja on täysin hiljaista, kuulet vain sydämesi sykkeen. Raskaana oleva voi kokea ikään kuin jakavansa ja peilaavansa samankaltaista kokemusta sikiön kanssa. Tämä uudenlaisen yhteyden kokeminen vauvan kanssa on niin yleinen ilmiö raskaana olevien kellujien kohdalla, että sitä on alettu kutsua ”peilivaikutuksesi” (mirror effect).